• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.11.2015

08:29

NA DANAŠNJI DAN Pre 45 godina preminuo kralj Petar II Karađorđević

Društvo

NA DANAŠNJI DAN Pre 45 godina preminuo kralj Petar II Karađorđević

Podeli vest

Na današnji dan 1970 godine preminuo je poslednji jugoslovenski kralj Petar II Karađorđević

 

Kralj Petar Drugi bio je prvorođeni sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije. Kumovi na krštenju bili su Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta.

Sa kratkotrajnog školovanja u Engleskoj vraćen je posle ubistva njegovog oca 1934. Pošto je imao svega 11 godina, upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric Princ Pavle Karađorđević.

Posle državnog udara 27. marta 1941. proglašen je kraljem. Zajedno s vladom emigrirao je prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. U junu 1941. stigao je u Englesku, gde je prihvaćen kao simbol protivljenja nacizmu.

Nikada se više nije vratio u zemlju pošto je posle Drugog svetskog rata u Jugoslaviji uveden komunistički režim. Umro je u Denveru (SAD), a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu.

Njegovoj sahrani pored desetina hiljada tamošnjih Srba i službenih predstavnika SAD, prisustvovalo je i više od 400 američkih pilota spasenih od strane rojalista tokom Drugog svetskog rata u okupiranoj Jugoslaviji. Bio je jedini kralj neke zemlje sahranjen u Sjedinjenim Državama.

Konačno je maja 2013. sahranjen u otadžbini, u porodičnoj grobnici na Oplencu. Napisao je memoare: "Život jednog kralja".

(FOTO) ŠTA BI REK'O KARAĐORĐE? Mladi Karađorđevići uhvaćeni u bludnom provodu!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Да је имао само мало паметнијег оца ( који несрећно страдаше од душмана којима је дао државотворни статус конститутивног народа, који никако нису заслужили) који, само да је послушао Војводу Мишића (читајте мемоаре Вој.Мишића! ) ...данас би му унук био на престолу Србије, а Србија моћна Краљевина, међу 10 најразвијених држава Европе....е шта би било..кад би било...тешим се некако том мишљу, и надам се да ће нам Историја пружити још једном "историјску шансу" коју ћемо ваљда знати - коначно искористити....због свих оних силних жртава које дадосмо...а добисмо јако мало....или, скоро ништа....

Cole5

pre 8 godina

vidi lalo banacanski... vladati srbijoim je opasna rabota, jer ako pogledas od 1804 do danasnjih dana ko je sve vladao srbijom i na koji su nacin zavrsili videces samo da je tito jedini koji je srbiom vladao 35 godina, svi ostali ili su ubijeni ili su umrli u egzilu...

Dragomir

pre 8 godina

Лало из Баната,лепо је што пишеш најбољим писмом на свету српском ћирилицом!Него,бато,да порадиш мало на писменошћу?Да се зна почетак реченице са великим словом?Да не буду онолике ,,три тачке,,?Мука ми је од замлата који пишу на писму подмуклих енглеза па им текст изгледа као да га пишу деца од годину дана старости?Цитам,писем,слусам,показем,певаци,доци ...

Cole5

pre 8 godina

jesi li se pismenosti naucio od svojih vrlih i kulturnih prijatelja purgera, ako nisi od njih ucio, otidji ponovo kod njih a oni ce te rasirenih ruku docekati i popovraviti jos malo tvoju pismenost, izvini pravilno se kaze pismenoscu. i budi siguran da ce te odvesti na tomsonov koncert....

Lala iz Banata

pre 8 godina

Сремац, порадићу ја мало на ПИСМЕНОСТИ својој, колико и ТИ НА ПАДЕЖИМА СРПСКИМ - па када их сакупиш свих 7 а ти ми се јави.. Слободно и без устручавања..! Поздрав од Лале из Баната...!!

Darko

pre 8 godina

Tezak zivot je imao.Nikad nije sebi oprostio sto je dozvolio da ga ubede da napusti zemlju.Siguran sam da bi sve bilo mnogo drugacije da je ostao

Bojan

pre 8 godina

KRALJU PERO SRPSKI SINE,KAD CES DOCI DO PLANINE KRALJU PERO SRPSKI SINE,KAD CES DOCI DO PLANINE.DO PLANINE RAVNE GORE GDE SE SRPSKE CETE BORE,DO PLANINE RAVNE GORE GDE SE SRPSKE CETE BORE.PA DA VIDIS CICA DRAZU I NJEGOVU GORSKU STRAZU,PA DA VIDIS CICA DRAZU I NJEGOVU GORSKU STRAZU.PA DA VIDIS OFICIRE,OFICIRE,KOMANDIRE.VECNA TI SLAVA I HVALA SRPSKI SINE KRALJU PERO.ZIVELA SRBIJA

Lune

pre 8 godina

Svi sre vi pevaci i gudaci,testamentom postali podanici Mici Lou..!!!

Dragomir

pre 8 godina

Луне,хм,хм и хм,нисмо дужни да читамо твој неразумљиви текст плус неписмени?Хм,хм,хм ... Сви сре ви певаци и гудаци ...

Ivanka

pre 8 godina

Путем иде Радикал, песница му као маљ, песница му као маљ - јер га воли Краљ! ...

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija