• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.11.2015

19:34

PUT BEZ POVRATKA U Srbiji sve više narkomana, kockara i zavisnika od interneta!

Društvo

PUT BEZ POVRATKA U Srbiji sve više narkomana, kockara i zavisnika od interneta!

Podeli vest

U Srbiji je osim od narkomanije, sve više osoba zavisno od kocke i interneta, rečeno je večaras na tribini "Borba protiv bolesti zavisnosti", održanoj na Medicinskom fakultetu u Univerziteta u Beogradu

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Mira Kovačević ukazala je da je alkohol "ubica" i psihoaktivna supstanca koja je u Srbiji vrlo prisutna, a čiji su uticaj i štetnost po zdravlje pojedinca i društva u celini potcenjeni.

- Kocka i internet i mnoge druge nehemijske, bihejvioralne zavisnosti su u porastu i nama se poslednjih godinu, dve, javlja sve više osoba za takvim oblikom zavisnosti - rekla je Kovačević.

Profesor sa Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu Slobodan Savić je, napomenuvši da ima puno prirodnih i sintetičkih droga, podsetio da ih Svetska zdravstvena organizacija deli u deset tipova.

- Ne volim podelu na lake i teške droge, jer kada kažemo ''laka droga'' smatramo da je to nešto što je društveno prihvatljivo - rekao je on i dodao da je, prema podacima, oko 85 odsto heroinomana počelo narkomanski vek korišćenjem marihuane.

POROČNA SRBIJA! U 2014. na odvikavanju 10.000 zavisnika!

Savić je ukazao da o sve većoj rasprostranjenosti narkomanije govore podaci Instituta za sudsku medicinu prema kojima je od 1981. do 1990. godine bilo 62 narkomana sa smrtnim ishodom, a samo u 2005. broj takvih slučajeva je 91.

- Ono što je bilo za skoro deset godina, mi sada imamo za godinu dana - rekao je Savić, naglasivši da je aktuelni problem u Srbiji rastući broj narkomana.

Kako je objasnio, karakteristično je da u smrtnim slučajevima dominiraju muškarci, i da su to osobe starosti od 21 do 30 godina.

- Takođe, ono što je bitno za populaciju narkomana je drastično skraćenje životnog veka. Kaže se da je njihov životni vek prosečno 29 godina - rekao je on i dodao da se njihov životni vek u poslednje vreme produžava, zahvaljujući zdravstvenoj brizi i pomoći koja im se ukazuje.

Profesor Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije rekao je da je malo lekara primarne zdravstvene zaštite, svega dva do tri odsto, zainteresovano za rad sa alkoholičarima i narkomanima, iako su, kako podseća, ti oblici zavisnosti veliki problem .

- Smatra se da je više od 50 odsto svih hospitalizacija u opštim bolnicama povezano sa upotrebom nekih supstanci - naglasio je Dimitrijević i najavio da će sledeće sedmice započeti akcija edukacije svih lekara, medicinskih sestara i tehničare u 23 okruga Srbije, i obuku će, kako je dodao, "proći" oko 80.000 zaposlenih u zdravstvu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Није тачно, Срби су највише болесно зависни, од новца који - немају..!!!

garac

pre 8 godina

Ako je ovo tacno,zasto cuti crkva i Amfilofije ili nas Grigorije.NE ZNAM ZA DRUGE GRADOVE U RS U SRBIJI ALI U TREBINJU JE SKORO ISKORJENJENO TO ZLO.BILI SMO I MI U GLIBU ALI DOLASKOM VARESANINA BOG NAS POGLEDA I POLAKO I TO UTIHNU.DA SE NE LAZEMO ZAPALI SE PONEKI DZOINT ZNA SE GDJE ALI SVE JE POD KONTROLOM NEBOJSE VUKANOVICA I SUPA .Crkva nas jedino moze spasiti i da se malo bolje ukljuci u sve tokova toga tihog ubice srpske porodice.Amin i da policija samo udara zestoko i ne zali truda i znoja da ih dokracijte kao RUSI braca nasa tuce ISIL do koske i zadnjeg isilovca.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija