• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.11.2015

22:16

ODRAŠE NAM KOŽU! Banke zgrnule 1,9 milijardi evra na kamatama i naknadama

Društvo

ODRAŠE NAM KOŽU! Banke zgrnule 1,9 milijardi evra na kamatama i naknadama

Podeli vest

U finansijskom izveštaju Agencije za privredne registre navodi se da su banke 2014. imale ogroman prihod, dok je zarada skromna... Analitičari sumnjaju da su banke prebacivale velike sume novca u matične kuće u Evropi

Banke u Srbiji su od građana u 2014. naplatile više od 1,9 milijardi evra na ime kamata i naknada, a prijavile su da su zaradile samo jedan odsto od tog iznosa, odnosno 19,4 miliona evra!

Analitičari kažu da tako velika razlika jedne vrste prihoda i ukupnog profita ukazuje na to da banke dosta novca iznose iz zemlje i prebacuju u matične kuće u Evropi.

Samo u Srbiji

Naime, u finansijskom izveštaju banaka za 2014. godinu, koji je objavila Agencija za privredne registre (APR), navodi se da je bankarski sektor tokom prošle godine od kamata i provizija imao prihod od ukupno 230,4 milijarde dinara, što je više od 1,9 milijardi evra (prema srednjem kursu evra od 117,3 dinara za 2014)!

Najmanje 60 filijala zatvoreno

Kako saznajemo u bankarskim krugovima, najmanje 60 filijala različitih banaka ugašeno je od početka ove godine.
- Zatvoriti 60 ekspozitura svakako pokazuje da bankarima ne ide onako kako su planirali. Takođe, svedoci smo da su mnoge banke nedavno zatvorene jer su zapravo služile za finansiranje političkih stranaka ili pojedinaca. Sve to pokazuje da se svega nekolicina banaka bavi kreditiranjem privrede i stanovništva - kaže dobro obavešten izvor Informera.

I pored tolikog novca koji se slio u banke, one su prema zvaničnim podacima imale skroman profit. Banke su, naime, u 2014. godini zabeležile dobit od 29,3 milijarde dinara. Međutim, kako je prikazano, imale su gubitak od 27 milijardi, pa su zapravo zaradile 2,3 milijarde dinara (19,4 miliona evra).

KRUPNA ZAMKA U SITNIM SLOVIMA! Evo koje bitne činjenice banke sakrivaju u reklamama za kredite!

Stručnjaci kažu da je ovako velika disproporcija između novca koji "prođe" kroz banku i onog koji u njoj ostane pokazatelj da su banke verovatno prebacivale novac u svoje matične filijale u Evropi. Profesor

Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić navodi da je u drugim zemljama razlika između ostvarenih prihoda i zarade banaka daleko manja.

- Ovako mala zarada, manja od 20 miliona evra za ceo bankarski sektor, može da bude pokazatelj da se deo novca iz filijala banaka u Srbiji prebacuje u matične kuće u EU. Takođe, evidentno je da banke u našoj zemlji rade sve slabije, pa suštinski samo nekolicina njih pravi profit - ističe Savić.

Nepoznati troškovi

Urednik portala "Kamatica" Dušan Uzelac smatra da su se banke "zaigrale" na srpskom tržištu i da su mnoge od njih neefikasne.

Brojke

* 29 banaka radi na tržištu
* 23.978 radnika
* 29,3 milijarde dinara dobitak
* 27 milijardi dinara gubitak
* 2,3 milijarde dinara profit

- Poslovna mreža banaka je preglomazna i preskupa za naše tržište, tako da im troškovi "jedu" zaradu. Činjenica je i da su banke platile danak lošeg stanja na tržištu, pa sada imaju mnogo nenaplativih kredita. To ne može ni brzo ni lako da se reši - tvrdi Uzelac.

NAJVIŠE ŽALBI NA BANKE: 1.000 pritužbi na kamate i kredite!

U finansijskom izveštaju Agencije za privredne registre navodi se i da su banke, na ime troškova kamata, dale oko 58,3 milijarde dinara prošle godine, a da se po osnovu naknada i provizija "odlilo" oko 12,6 milijardi dinara.

Pod stavkom "ostali rashodi" u izveštaju APR piše da su banke platile čak 63,5 milijardi dinara, iako se sa preciznošću ne zna za šta tačno i u koje svrhe je utrošen toliki novac.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

То је новац из ОНОГ КРЕДИТА "РАДИ ПРЕДОСТРОЖНОСТИ" да страни банкари не би случајно трпили штету када динар крене нагоре, па Јоргованка одмах ИЗНОСИ ДЕВИЗЕ из трезора Х.Б. да их прода СТРАНИМ БАНКАМА по цени од 120.дин за 1 Евро ( уместо реалног курса 200 динара = 1 Евро који би афирмисао ИЗВОЗ срспких производа и потпуно сузбио увоз и "разбио" увознички лоби...) Тако нам стране банке - заправо износе НАШЕ ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ из ТРЕЗОРА Народне Банке Србије, које смо (створили) позајмили ЗАДУЖИВАЊЕМ КОД ММФ и СВЕТСКЕ БАНКЕ па им "вратили" назад " у пола цене".... Ето тако ради САУЧЕСНИК у овој ПЉАЧКИ СРПСКЕ ДРЖАВЕ И НАРОДА - НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ на челу са Гувернерком, која штити интерес - страног банкарског лобија...!!

gaga vuk

pre 8 godina

Hvala na komentaru, sad se vidi da Guvernerka g-dja Tabakovic nije dorasla da vodi NBS, jer je nastavila po starom , kao vodi racuna o kursu i stabilnosti dinara, o BDP-u, dosla na celo NBS-a po politickoj liniji, zadrzala stare (rukovodece )kadrove), ubise se od prikazivanja grafikona i tabela o postignutim rezultatima, nije sposobna da se uhvati u kostac sa problemima oko zatvorenih-ugasenih banaka, primenila je taktiku da se sto manje pojavljuje javnosti, visoke zarade nju ne doticu, to je samo problem Uprave i javnih preduzeca, obezbedila je lepo svojuu porodicu (stanovima i zaposljavanjem), i na kraju ako bude guverner jos par godina, a hoce, nece joj biti potrebna ni penzija.Ovo je samo izuzetno kratak kommentar,, mogao bi da se napise i roman o tome ko se sve od nasih politicara obogatio zbog nerada svih guverneera od 200-te godine.

Mikac

pre 8 godina

Ne znam zašto se narod čudi što banke izvlače novac iz Srbije. Pa srpski tajkuni su sa političarima izglasali zakone da mogu da imaju firme u poreskim rajevima i da slobodno iznose novac i ne plaćaju poreze a političarima ne ostaju dužni kako bi ti zakoni što duže trajali.

ana

pre 8 godina

Finansiska kontrola banaka se ne sprovodi valjano od strane NBS. .Banke prikazuju fiktivne bilanse a narod se guli kamatama i provizijama. Na taj nacin je i Agrobanka prikazivala pozitivno poslovanje i prevarila male akcionare.Od nesposobne i nemocne vlasti narodu nikad dobrog nije bilo.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija