• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

07.11.2015

11:24

ZADUŠNICE U ĐAKOVICI Srbi zatekli groblje u korovu, polomljene ploče...

Društvo

ZADUŠNICE U ĐAKOVICI Srbi zatekli groblje u korovu, polomljene ploče...

Podeli vest

Oko 50 raseljenih Srba iz Djakovice obišlo je danas na Mitrovdanske zadušnice pravoslavno groblje u naselju Piskote u Đakovici

 

Predstavnik raseljenih Đokica Stanojević izjavio je agenciji Beta da je bilo veliko interesovanje za obilazak starog srpskog pravoslavnog groblja, ali da je zbog trenutne situacije odlučeno da to groblje danas obiđe samo pedestak raseljenih u jednom autobusu.

- Mi tražimo od nadležnih da nam omoguće verske slobode i slobodu kretanja kako bi mogli da na verske peraznike obilazimo grobove svojih predaka i obnovljeni manastir u našem gradu Đakovici - rekao je Stanojević. 

On je dodao da raseljeni iz Đakovice očekuju da će i njima kao i svim drugim raseljenima, međunarodna zajednica i kosovske vlasti omogućiti povratak na svoja imanja i obnoviti razrušene domove kako bi mogli da se vrate i žive normalno na svojoj imovini.

Pomen upokojenima služio je otac Petar iz srpskog pravoslavnog manastira Visoki Dečani.

Raseljeni su rekli da je groblje toliko zaraslo u korov da ne mogu da pronađu grobove svojih upokojenih srodnika. Oni su fotografisali polomljene nadgrobne spomenike kako bi ih pokazali onim sugrađanima koji danas nisu mogli da dodju, da bi mogli da ih poprave.



Posle obilaska groblja predviđeno je da raseljeni Srbi obiđu i obnovljeni srpski pravoslavni manastir Uspenje Presvete Bogorodice u nekadašnjoj Srpskoj ulici Đakovici, da bi i tamo zapalili sveće na Mitrovdanske zadušnice.

Raseljeni su pre dolaska u Đakovicu obišli i srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani gde su prisustvovali jutarnjem bogosluženju.

Autobus sa raseljenim Djakovičkim Srbima od administrativnog prelaza prate jake snage Kosovske policije, a u autobusu su i savetnici iz kosovskog ministarstva za zajednice i povratak.

U Đakovici je pre rata 1999. godine živelo izmedju 10.000 i 12.000 Srba, a prema rečima raseljenih, danas u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice žive samo četiri stare monahinje i iskušenice.

SRAMOTNO INSTAGRAM UGASIO PROFIL sa 130.000 potpisa protiv članstva Kosova u Unesku!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Ако, ако, Бог све види, све чује и све зна...Биће Косово грдно судилиште - целоме човечанству..! Сада јасније то видим него икада... Нека хара Антихрист - дошло његово време, али неће дуго... а оставио је и трагова, па му неће бити лако оправдати се пред Божијим Судом...У памет се Браћо Срби, помолимо се и за непријатеље своје...нека им буде - како им Бог жели....Косово ће бити Судилиште нама а Ми....њима...кад засвира труба четвртог јахача...а тај дан се приближава...Неће бити лако - жртве ће бити велике, али Светиње одбрањене...Тако је записано у времену..., побећи не можемо од судбине унапред одређене - спаса им нема....!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija