• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

07.11.2015

12:46

ŠOKANTNO Godišnje u Srbiji abortira 1.000 devojčica!

Društvo

ŠOKANTNO Godišnje u Srbiji abortira 1.000 devojčica!

Podeli vest

Maloletnice sve češće nasilno prekidaju trudnoću. Samo u Beogradu tokom 2014. trudnoću prekinulo 288 maloletnih devojčica, a bar još tri puta toliko je abortiralo širom Srbije. Najmlađa imala 14 godina, doveo ju je 15 godina stariji dečko

U Srbiji svake godine abortira više od 1.000 devojčica mlađih od 18 godina, tvrde medicinski stručnjaci! Samo u Beogradu, tokom 2014. godine, 288 tinejdžerki odlučilo se na nasilni prekid trudnoće, dok ih je širom zemlje bilo najmanje tri puta toliko.

Najmlađa maloletnica, koja je tajno abortirala u jednom beogradskom porodilištu, imala je samo 14 godina, a doveo ju je 15 godina stariji dečko. Inače, najveći broj ovakvih prekida trudnoće upravo se

Kada devojčica u razvoju prekine trudnoću, to može da dovede do povreda, krvarenja, infekcija, steriliteta...
Svetlana Perović
Dečji ginekolog

obavi "na crno" u privatnim porodilištima.

Najviše gradske dece

Pedijatar Saša Milićević upozorava da je brojka o namernim prekidima trudnoće sve veća iz godine u godinu i da je situacija po ovom pitanju alarmantna!
- Broj namernih prekida trudnoće među maloletnicama mnogo je veći nego što pokazuju zvanični podaci, jer se mnogi abortusi obavljaju tajno! Kad uzmemo u obzir celu Srbiju, uz postojanje mnoštva nelegalnih ordinacija, procena je da ta brojka iznosi oko 1.000 abortusa godišnje! Nažalost, devojčice prerano stupaju u seksualne odnose samo da bi bile popularne, a kad dođe do trudnoće, onda im svi okrenu leđa - kaže dr Milićević.

Public

mojugao

Aleksandar Stefanović, direktor GAK "Višegradska"

Maloletne pacijentkinje moraju imati saglasnost roditelja za abortus, a na samu intervenciju moraju doći u pratnji bar jednog od njih. Neke pacijentkinje dolaze i sa partnerima, ali ovakva situacija ipak je retka u našoj ustanovi.

On ističe da najveći broj abortusa urade gradske devojčice.
- One su mnogo slobodnije i veštije. Abortus mogu da urade u tajnosti i izaberu ustanovu gde će otići. Sa druge strane, one iz manjih sredina retko se odlučuju na taj korak jer rizikuju da celo selo sazna i da tako obrukaju porodicu - priča dr Milićević.

Doktorka dečje ginekologije Svetlana Perović kaže da visoka stopa abortusa dovodi do brojnih zdravstvenih i psihofizičkih oboljenja.
- Namerni prekidi trudnoće višestruko ugrožavaju zdravlje devojčica koje su tek u razvoju, i mogu da prouzrokuju česte komplikacije, poput povrede unutrašnjih polnih organa, anemije, infekcija, krvarenja, ali i opasnosti da nikad više ne postanu majke! Često se desi i da posle zahvata upadnu u depresiju, dožive neku vrstu emocionalnog stresa, pa čak imaju i suicidne misli - objašnjava dr Perović.

Da ne postoji starosna granica kada su abortusi u pitanju, otkrili su nam u jednom privatnom beogradskom porodilištu.

Mnoštvo maloletničkih abortusa obavi se tajno, u nelegalnim ordinacijama
Saša Milićević, pedijatar

- Prošle godine došla nam je devojčica sa samo 14 godina u trećoj nedelji trudnoće. Bila je jako uplašena i nesigurna, ali podršku je dobijala od dečka koji je imao 29 godina. Sećam se da joj je govorio da ne sme da se predomisli i odustane - otkriva medicinska sestra koja već 20 godina radi u porodilištu.

Teške posledice

Dečji psiholog Branka Tišma upozorava da je za devojčicu koja je tek ušla u pubertet abortus veoma težak i opasan!
- Mnoge od njih pre odu na abortus nego na malu maturu. To su deca, nezrela i uplašena, koja nikako nisu spremna za takvo životno iskustvo. Često teže da imaju starije momke, lakoverne su i prerano ulaze u seksualne odnose ne razmišljajući o posledicama - priča Tišma i apeluje na majke da pričaju sa ćerkama u tom uzrastu, jer to nije sramota!

Public

Abortus nekad koban po život

Načelnica Dnevne bolnice u GAK "Narodni front" dr Ana Mitrović upozorava da posledica abortusa može biti i smrtni ishod!
- Dešava se da devojke sakriju trudnoću, pa roditelji kasno saznaju, što zakomplikuje opšte stanje. U tim slučajevima zakon dozvoljava prekid samo uz odobrenje komisije ukoliko se proceni da ta trudnoća ugrožava zdravlje trudnice ili postoje anomalije ploda koje zahtevaju prekid trudnoće. Često se abortusi urade na ličnu odgovornost u poodmakloj trudnoći, što može dovesti do katastrofalnih posledica opasnih po život - kaže dr Mitrović.

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Hipokrizija, i potpuno odsustvo elementarne edukacije od porodice, škole, prijateja, i važnih SOS telefona, radi" pomoći mladima i mladim parovima"...Rešenje: STOP lažnom moralu, uvođenje; SEKSUALNOG VASPITANJA u SVE ŠKOLE, kao i SAOBRAĆAJNOG VASPITANJA...!? Strašno ginemo - na oba koloseka...i na oba koloseka imamo previše - povređenih i "invalida"... a nadležni drže "glavu u pesku" i čekaju da : "padne plafon"....Ne može se bez obrazovanja...! Kako bez sociološke kulture življenja, danas da imamo bolje ljude i da gradimo lepši svet...?

posmatrac sa severa

pre 8 godina

Sta je tu sokantno uzimajuci u obzir da deca vec sa 4 godine postaju vlasnici mobilnih, kompjutera, fb stranice, da nemaju osnovno religijsko i seksualno vaspitanje, da sve vise roditelja vise brine o tome kako da zaradi sto vise nego sta im deca rade. Nekada su roditelji decu zaposlili da spreme kucu, dvoriste, da sa majkama idu u decije kino, pozoriste danas im utrpaju mobilni, kompjuter i misle da su resili sve, deca imaju zanimaciju oni obaveze. - Onda uslede; igrice,farme, parovi, maldivi, te zvezde granda gde su opet deca na udaru pa dokleeeeeeeeeee? - Srbojo to je sve oruzje satanino koji zatupi, zaglupi napravi coveka psihicki nestabilnim, siromasnim i onda ga zrtvuje kao jarca.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17