• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.12.2015

15:44

SRBI POHRLILI DA SAZNAJU DA LI IMAJU SIDU! Gužve u Gradskom zavodu za javno zdravlje na Dan borbe protiv HIV-a!

Društvo

SRBI POHRLILI DA SAZNAJU DA LI IMAJU SIDU! Gužve u Gradskom zavodu za javno zdravlje na Dan borbe protiv HIV-a!

Podeli vest

Danas je dan posvećen borbi protiv side, a Srbi su, kako kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje, pohrlili kako bi se testirali da li su pozitivni na HIV

U celom svetu 1. decembar se obeležava kao Dan borbe protiv side. Mnogobrojana udruženja i aktivisti utrkuju se da objave statističke podatke o broju obolelih i simboličnim akcijama podsete na obolele. U brojnim zdravstvenim centrima omogućeno je i besplatno testiranje.

U Gradskom zavodu za javno zadravlje potvrdili su za Informer.rs da danas očekuju navalu i da se u proseku svake godine 1. decembra samo u ovoj instituciji u Beogradu testira 200 ljudi.

- Poražavajuće je to što se svi sete da danas dođu na testiranje iako je ono dostupno i besplatno tokom cele godine. Ostalih dana dođe jedna do dve osobe, a kad je "gužva" do deset ljudi - kaže dr Biljana Begović Vuksanović iz Savetovališta za HIV GZZZ.

NAUČNICI STVORILI ČUDESAN LEK PROTIV AIDS? Banana ubija opasne viruse!

Kriju identitet

Ove početka godine u Srbiji je diganostifikovano  130 osoba inficiranih HIV-om, što je za 37 odsto više nego prošle godine

Ona naglašava da je danas moguće živeti normalno i sa HIV-om, ali da je neophodno da se on što pre otkrije.

- Svaka osoba koja je imala rizično ponašanje kao što je, na primer, seksualni odnos bez zaštite ili korišćenje tuđeg pribora za intravenozno unošenje droge, trebalo bi što pre da se testiraju. To važi i za sve osobe koje sumnjaju da su zaražene ovim virusom. Jednostavnim dolasko u naše savetovalište, ustanovćemo da li je potrebno testiranje a rezultati su gotovi za nekoliko dana - rekla je dr Biljana Begović Vuksanović.

Zavod omogućava i testiranje "pod šifrom" tako da osoba ne mora da ostavi svoje lične podatke. Ovu mogućnost koristi čak polovina testiranih.

Sve više zaraženih 

Od početka godine u Srbiji je dijagnostikovano novih 130 osoba inficiranih HIV-om, što je za 37 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

Ilić je rekao da je od januara do novembra ove godine kod 34 osobe dijagnostikovan AIDS (sida) i da je 14 osoba umrlo od side.

Prema njegovim rečima, od 130 osoba zaraženih HIV-om u 2015. godini, 56 osoba je iz Beograda, 40 iz Vojvodine, a 33 osobe su iz ostalih okruga centralne Srbije. 

Većina novoinficiranih su uzrasta od 20 do 49 godina i više je muškaraca nego žena.

GLUMAC PRIZNAO Čarli Šin: Da, imam HIV!

Ilić je naveo i da je u 114 slučajeva HIV infekcija preneta nezaštićenim seksualnim odnosom, a od tog broja 95 muškaraca prijavilo je rizične seksualne odnose sa muškarcima.

Tri novoregistrovane osobe inficirane HIV-om su "injektirajući" korisnici droge, dok za 13 osoba nije prijavljen način prenosa infekcije.

 -To je zabrinjavajući podatak koji govori da borbu sa HIV-om u Srbiji nismo završili - rekao je Ilić u novim prostorijama Odeljenja za HIV infekciju, PPI, hepatitise i tuberkulozu Centra za kontrolu i prevenziju bolesti Instituta "Batut".Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vicko Ferenc rekao je da Srbija sledi globalnu strategiju u borbi sa HIV-om, a to je da se do 2030. godine iskoreni infekcija iskoreni. 

Public

- To je moguće, ali podrazumeva bespoštednu borbu koja je već počela i treba je nastaviti da bi bilo uspeha - rekao je Ferenc i dodao da da je ideja da se u svetu do 2020. godine broj inficiranih HIV-om smanji na 500.000, da bi se do 2030. godine broj inficiranih iskorenio.

ČARLI ŠIN NIJE JEDINI Ovo su zvezde koje su bile zaražene HIV virusom!

On je ukazao da rano otkrivanje bolesti omogućava blagovremeno lečenje i uspostavljanje hroničnog stanja koje dozvoljava dug i aktivan život.  

Predsednica Upravnog odbora Unije organizacija koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om (USOP) Nevena Ćirić rekla je da se nada da će se država ozbiljnije i sitematičnije pozabaviti prevencijom i pružanjem podrške osobama koje žive sa HIV-om i AIDS-om.

Ona je kao najveće probleme sa kojima se suočavaju oboleli navela problem dijagnostike usled nedostatka testova i repromaterijala za rad, sporog uvođenja savremenijih, manje toksičnih lekova iz palete antiretrovirusne (ARV) terapije na pozitivnu listu lekova.

Prema njenim rečima, oboleli od HIV-a često su meta diskriminacije, a dešava se  da neprijatnosti doživljavaju i od zdravstvenih radnika.

JEZIVO ISTRAŽIVANJE: Grkinje prodaju svoje telo za jedan sendvič!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija