• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.12.2015

13:17

I ONI ŽIVE SA NAMA Žene i deca sa invaliditetom trpe višestruku diskriminaciju!

Društvo

I ONI ŽIVE SA NAMA Žene i deca sa invaliditetom trpe višestruku diskriminaciju!

Podeli vest

U Srbiji živi 571.780 osoba sa invaliditetom, odnosno onih koji su se izjasnili da imaju teškoća ili su potpuno onemogućeni da obavljaju svakodnevne aktivnosti, pokazuju podaci poslednjeg popisa

Međutim, procene su da danas u Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invliditetom, što čini oko 10 odsto stanovništa.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Suzana Paunović direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava istakla je da Srbija napravila napredak kada je u pitanju unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, ali da još uvek postoje brojni problemi.

-  Osobe sa invaliditetom koje pripadaju i drugim marginalizovanim društvenim grupama često se u praksi susreću sa diskriminacijom. To je pre svega slučaj sa ženama sa invaliditetom, decom i mladima kao i pripadnicima nacionalnih manjina i izbeglim i interno raseljenim licima. Žene sa invaliditetom trpe višestruku diskriminaciju. One se i teže školuju, zapošljavaju, za obavljanje istog posla dobijaju manju naknadu i češće su žrtve porodičnog nasilja u odnosi na žene bez invaliditeta. Deca i mladi sa invaliditetom predstavljaju posebno osetljivu grupu, kao i osobe koje se nalaze na smeštaju u rezidencijalnim ustanovama - objašnjava Paunovićka.

Prema njenim rečima, kada je u pitanju inkluzija osoba sa invaliditetom, ona se ogleda u većem broju inkluzivnih usluga socijalne zaštite i programa rada sa osobama sa invaliditetom.

- To su usluge koje se ovim osobama pružaju u sredinama u kojima oni žive i omogućavaju im ostanak u zajednici, nastavak življenja u svojoj kući. Ranije smo imali manje ovakvih usluga, na primer dnevnih boravaka za decu sa smetnjama u razvoju i odrasle osobe sa invaliditetom, a personalna asistencija za odrasle sa fizičkim invaliditetom nije ni postojala do pre petnaestak godina, ali smo svesni da je i potrebno i dalje intenzivno raditi na uspostavljanju dodatnih servisa podrške kako bi osobe sa invaliditetom ostvrile svoja prava - kaže Suzana Paunović, 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija