• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

06.12.2015

18:31

KONAČNO! Kubanska vakcina za nekoliko dana1

Društvo

KONAČNO! Kubanska vakcina za nekoliko dana1

Podeli vest

Vakcina sa Kube koja se koristi u terapiji protiv karcinoma pluća počeće da se primenjuje u Srbiji u narednih nekoliko dana, najavilo je danas Ministarstvo zdravlja

Delegacija Ministarstva zdravlja Srbije i kubanski imunolog Pedro Kamilo Rodriges, vođa tima koji je patentirao lek "Cimavax EGF", posetiće sutra u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa prve pacijente koji se spremaju da prime ovu terapiju.

"Početak primene terapije koja se koristi za lečenje adenokarcinoma pluća, očekuje se u narednih nekoliko dana, a doktor Rodriges će se lično uveriti kako su obavljene dosadašnje pripreme", navedeno je saopštenju Ministarstva zdravlja.

Od kada je kubanska vakcina 30. oktobra stigla u Srbiju, u tri zdravstvene ustanove u prijavljuju se pacijenti oboleli od karcinoma pluća koji su zainteresovani za tu terapiju.

Nabavljeno je 1.680 vakcina, pa lekari moraju da odrede ko će među prvima dobiti lek.

Lek se prima u četiri doze, u oba ramena i oba kuka. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, potom još tri puta na 14 dana, a onda po dogovoru s lekarom.

Vakcina će se davati u Institutu za plućne bolesti KCS, Institutu za onkologiju u Kamenici i u KBC Bežanijska kosa.

Rak pluća jedna je od najčešćih malignih bolesti koja pogadja stanovnike Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija