• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2015

11:00

SUĐENJE KADETIMA VOJSKE SRBIJE za Pasuljanske livade 22. decembra

Društvo

SUĐENJE KADETIMA VOJSKE SRBIJE za Pasuljanske livade 22. decembra

Podeli vest

Suđenje kadetima Vojske Srbije (VS) u Osnovnom sudu u Despotvcu za tragediju na vojnom poligonu Pasuljanske livade, u kojoj je poginulo dvoje kadeta, a petoro povređeno, zakazano je za 22. decembar, izjavio je danas Tanjugu predsednik suda Jovan Velisavljević

 




Reč je o trećem zakazivanju suđenja, a prva dva, 30. septembra i 17. novembra su odložena - prvo na traženje branioca jednog od optuženih Bože Prelevića, drugo zbog "redovne kontrole sudija krivičara od strane Apelacionog suda Kragujevacu". 

Sudija u tom predmetu je Blagica Milojević, a optužnicu zastupa javni tužilac Marina Vukičević.

U Osnovnom sudu u Despotovcu sudi se bivšim kadetima VS Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za "krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti".

Za tragediju je optužen i major VS Vinko Žnidrašič, u vreme tragedije saradnik u nastavi na katedri za taktiku Vojne akademije, a sada asistent Vojne akademije na predmetu "Taktika jednice pešadije 2" za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Žnidaršiču se sudi pred Višim sudom u Jagodini, a počelo je 24. juna i nastavljeno saslušanjem svedoka, 17. septembra i 19. novembra.

Optužnicu protiv Žnidrasiča zastupa zamenik višeg tužioca Miomir Vasić, a sudskim većem predsedva sudija Lepomir Milosavljević.

Žnidrašič je na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini, negirao krivicu.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Chuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije.

Poginuli su Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17