• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

18.12.2015

13:53

ZNAČAJNE IZMENE ZAKONA! Lekari će ponovo moći da imaju dopunski posao!

Društvo

ZNAČAJNE IZMENE ZAKONA! Lekari će ponovo moći da imaju dopunski posao!

Podeli vest

Zdravstvenim radnicima je ponovo omogućen dopunski rad, a u buduće će deo od 35 odsto naknade za trudničko bolovanje biti uplaćivano na račun poslodavca, predviđeno je danas izmenama zakona iz oblasti zdravstva koje je usvojila Skupština Srbije

Izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je da zdravstveni radnici i saradnici koji su zaposleni u zdravstvenoj ustanovi, odnosno privatnoj praksi, koji rade puno radno vreme, mogu da obavljaju određene poslove iz svoje struke kod drugog poslodavca, van redovnog radnog vremana.

Ovo pravo će im biti omogućeno na onovu zaključivanja ugovora o dopunskom radu u ukupnom trajanju do jedne terćine punog radnog vremena. 

Takođe, predloženo je i da se osnivačka prava nad kliničko-bolničkim centrima prebacuju sa grada na republiku, ali i uređuje dopunski rad zdravstvenih radnika.

Izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju predloženo je da se 35 odsto u slučaju sprečenosti za rad zbog bolesti ili komplikacija u vezi sa održavanjem trudnoće u buduće uplaćuje na račun poslodavca.

Ta sredstva će se uplaćivati na račun poslodavca, a ne na račun osiguranice kako je sada propisano, a što je, kako je objasnila Vlada Srbije, dovodilo do kašnjenja u isplati tih sredstava.

Izmenama tog zakona predloženo je i produženje važenja potvrde za korišćenje zdravstene zaštite za vreme boravka u inostranstvu osiguranika i članova uže porodice osiguranika koji se upućuju na rad u inostranstvo, a koja će važiti na period na koji je osiguranik upućen na rad u inostranstvo.

Izmenama Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva pomera se početak primene tog zakona sa 1. janauara 2016. na 1. januar sledeće godine. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kkkk

pre 8 godina

Evo sive ekonomije, kao i dosada, bez placanja poreza odnosno PDV-a, pa ovo vecina zna da funkcionise godinama, sto nije normalno. Medjutim vazno je DRZAVO da jurite, kaznjavate, proterujete gradjane na pijacama i ostalim mestima gde prodaju neku robu, jer nemaju posao ili rade da bi preziveli, jer su im male penzije ili nemaju nikakve prihode. Upozorenje: ne objavljujete komentare koji vam ne odgovaraju, gde slobodna rec?

kostja

pre 8 godina

majkovicu, zasto to isto ne bi mogli da rade policajci ili bilo koja druga profesija okacena na drzavna jasla. ako dr moze da radi pre podne u bolnici i kaze ti spremi novac i dodji popodne na privatnu kliniku gde ja radim, zasto policija ne bi mogla ili pak druga profesija da se angazuje i uyme koji dinar sa strane. dokle vise tim doktorima popustati, pa oni su po koruptivnosti prvi pa svi ostali posle njih. i ako pacijent okine, oni nikom ne odgovaraju. dokle bre vise.???

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija