CRKVA LJUTA NA VERBIĆA! Ukidanje veronauke bilo bi SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI!

Tanjug

08:05 Društvo 36

alo.rs/informer.rs | 23. 12. 2015.

CRKVA LJUTA NA VERBIĆA! Ukidanje veronauke bilo bi SKANDAL KAKAV SE NE PAMTI!

Predlog ministra prosvete Srđana Verbića da se obavezni izborni predmeti veronauka i građansko vaspitanje potpuno izbace iz srednje škole, a u osnovnoj izučavaju svega četiri, a ne osam godina kao što je sada slučaj, naišao je na oštri odgovor Srpske pravoslavne crkve

Iz SPC poručuju ministru da nema apsolutno nikakve veze ni sa verom ni sa crkvom i da je nedostojan svoje funkcije!

Na predlog prvog čoveka srpske prosvete da se predmet koji se izučava poslednjih 12 godina u budućnosti gotovo izbaci, usledio je žestok odgovor Crkve.

To i ne čudi kada je samo koji mesec ranije patrijarh srpski Irinej rekao da bi bilo dobro da veronauka umesto izbornog postane obavezan predmet u školama!

Malo je četiri godine

Predsednik Foruma srednjih i stručnih škola Milorad Antić ocenjuje da bi za decu bilo najbolje da se veronauka izučava od trećeg osnovne do prvog razreda srednje škole.
- Deca u prvom i drugom osnovne ne mogu mnogo toga da razumeju, previše su mali. Ministar je izneo predlog i struka treba da definitivni stav. Moje mišljenje je da treba da se smanji broj godina koliko se izučava, ali ne koliko je predložio Verbić - zaključuje Antić.

Koordinator za veronauku ispred SPC i profesor na predmetu Pedagogija na Bogoslovskom fakultetu otac Dragomir Sando kaže za “Alo!” da od Verbića ništa drugo nije ni očekivao.

- To je paušalna procena čoveka za koga je očigledno da nema apsolutno nikakve veze ni sa Crkvom, ni sa verom, ni sa nacijom. Ali od tog čoveka, nedostojnog svoje funkcije, ništa se drugo nije moglo ni očekivati. Da je sreće, predložio bi da se uveća sadašnji fond časova, da deca imaju najmanje po dva časa nedeljno, jer nam je u vremenu u kom živimo veće prisustvo verovauke u školama i više nego neophodno.

- Njegov predlog ne bi pao na pamet nijednom ministru prosvete u Evropi. Pogledajte samo koliko se veronauka izučava u Nemačkoj i Austriji i kako se ministri prosvete odnose prema tome. Taj Verbić se dosad nije nikada odazvao pozivu ni na jednu crkvenu svečanost koju smo pravili na Bogoslovskom fakultetu, čime je jasno pokazao svoj stav prema Crkvi, ali to nije toliko bilo ni bitno do ovog sada, kada je svojim predlogom direktno atakovao na nešto što je nama od vitalnog značaja - ne skrivajući razočaranje kaže otac Dragoslav. SPC podseća i da veronauku pohađa oko 500.000 učenika.

Podsetimo, Verbić je pre nekoliko dana na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) rekao da su veronauka i građansko uvedeni pre 15 godina, ali da “nikada nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave tih predmeta”, te da trebalo da se broj časova obaveznih izborih predmeta smanji i da se ne izučavaju svih 12 razreda osnovne i srednje škole nego četiri.

VERBIĆ ZABRINUT ZA ĐAKE: Deca imaju više časova nego što je dozvoljeno!Djoka

23.12.2015. 09:52

Ma šta hoće ti popovi?! Neka ćute, neka sede u svojim zatamnjenim "Audijima" i kičerajski uredjenim vladičanskim dvorima, neka sebi stavljaju pozlaćene krune na glave i neka mole Boga da im se ne uvede porez! Jer sada, sve što naćapaju, ide preko ledja jadnog naroda.


Julka

23.12.2015. 10:41

Напокон нешто паметно од министра просвете.Poznavalac

23.12.2015. 08:27

Samo bih hteo da kazem SPC da je religija izbor i da ne treba osudjivati ljude ako neverujiu ono sta i vi.


PAVLE Prvi

24.12.2015. 18:02

@Poznavalac - Kad pisem na portalu da je Vuciceva VLADA jos uvek KOMUNISTICKA, onda moj tekst dobije vise minusa nego pluseva, a to ce se i sada desiti, sto ce biti potvrda, da Srbijom jos uvek cvrsto vlada komunisticka, a ne nacionalna ideologija A kod nas Komunisti religiju povezuju sa nacionalizmom ili jos gore sa sovinizmom, samo za to sto oni nemaju veru, nego ideologiju, koja potire VERU, pa u vezi sa time i NACUJU, sto znaci da Srpski komunisti nemaju osecaj pripadnosti SRPSKOM RODU, a to I dalje odrzava razdor izmedju Srba i srpskih komunista.


luda mara

26.12.2015. 13:45

@PAVLE Prvi - Vera je samo delic onog sto cini naciju.Nacija je tlo po kome hodamo,tradicija koju prenosimo p[otomcima,nauka,kultura,knjizevnost,obicaji i jos mnogo toga.Nista od toga necemo dobiti veronaukom,ona treba da je pri crkvi i ko zeli nek izvoli.Ja sam agnostik,vaspitana u vreme komunista ali verujte sve nabrojano dobro znam jer sam u skoli sve to naucila,jer su me roditelji tako vaspitali,jer sam deo ove zemlje,ove nacije i time se ponosim !Za to mi veronauka ne treba


Bane

23.12.2015. 09:42

Crkva je imala veliku sansu 90-tih, nije je iskoristila, tacnije potonula je u korupciji, nemoralu i okitila se ikonografijom krimi miljea (crni luksuzni dzipovi i limuzine) koji su simbol propasti drzave i naroda a uspona sljama.


Zox

23.12.2015. 10:16

Dete mi ide na Veronauku i 5.je razred.Verbićev predlog je dobar i realan.


Rakun

23.12.2015. 08:58

U potpuno se slažem sa mišljenjem SPC, jer ovaj potonji ministar nije kadar da bude ni predsednik neke mesne zajednice. Ali na žalost to je Stradija, zemlja Srbija.


Milutin Vranjski

23.12.2015. 12:00

По мени је и логично да укине веронауку, када се спрема увођење новог предмета "Истополни бракови - топла браћа као маме и тате". Свака тица своме јату лети.


Sandra

23.12.2015. 18:34

Zar ukinuti predmet na kojem se prica o ljubavi,prastanju,pomaganju bliznjem? Zar ima potrebnijeg predmeta od ovog u ovo vreme moralnog sunovrata?


Zoka

24.12.2015. 10:47

@Sandra - Sandra, da si kojim slučajem pročitala bibliju, posebno Stari zavet, znala bi da se tamo može vrlo malo pročitati o ljubavi, pomaganju bližnjem isl., ali čitav tekst je prepun nasilja, ratova, osvajanja tuđih teritorija, uništavanja gradova pa i čitavih država, otmica, preljuba, incesta i još koječega drugoga što ni malo ne liči na ljubav.


Dragica

24.12.2015. 15:36

@Zoka - Библија је књига из два дела:Стари и Нови Завет.Православље се ослања углавном на Нови Завет који је уствари,Христово учење,учење љубави.


Lala iz Banata

24.12.2015. 22:32

@Dragica - ..." Не иде СТАРА ЗАКРПА - на нове хаљине "....Ivan

23.12.2015. 17:35

Кажите ми иједно друштво у Европи где је цветао атеизам да се добро живи. Свугде у Европи је Веронаука обавезан предмет, а где је прошао комунизам је јавашлук. Срамота да има "Срба" да су против Веронауке у земљи Светог Саве.


Davor

24.12.2015. 23:05

@Ivan - Vecina ateistickih zemalja su visoko razvijene, malo se informisi. Kina, Japan, Juzna Koreja, Svedska, Finska, Norveska, Holandija, Francuska, Australija, Novi Zeland, Velika Britanija, pa cak i Rusija. Sta to njima fali ????? Mi smo u rangu sa africkim zemljama.


Voja

23.12.2015. 11:31

U potpunosti podržavam ministra Verbića. Kome treba Veronauka neka ide u crkvu a ne da natrpavaju đacima fond časova nepotrebnim predmetima. Treba sve izbaciti iz programa koje već deca imaju na internetu. Uvesti program primeran današnjem vremenu


pedja

23.12.2015. 14:21

bravo gos.Verbiću tako treba,crkvi je mesto u crkvi,pa tamo ćerajte svoje dzipove,a ako nekom treba crkva sam će vas naći.


Radojica

23.12.2015. 17:56

Veronauci nije mesto u skolama. Ko hoce da mu deca uce te gluposti neka ih vodi u crkvu.


asa

23.12.2015. 18:54

moram da priznam da me je verba prijatno iznenadio. naravno da veronauku treba kompletno izbaciti iz skole jer joj tamo nije mesto. neka crkva sama organizuje o svom trosku casove veronauke, al licno mislim da niko ko ne mora da bude tamo da ga ne bi ni bilo. veronauka je kao i gradjansko potpuno zloupotreba deteta, i mora se pod hitno izbaciti iz skole. deca i ovako uce previse siroko a jos da ih neko truje i tom ''veronaukom'' koja nema blage veze sa naukom. deci treba dati izbora ako bas mora da ostane u skoli tzv. veronauka i gradjansko, da se ne odluce ni za jedan od ta dva predmeta i da se skoluju normalno kao i pre ovih nametnutnih predmeta.


Manojlo

23.12.2015. 11:48

Verbić je od uvek bio šićarđija na sitno, lovio je komarce dok je krdo slonova prolazilo. Smanjiće troškove izbacivanjem iz nastave izučavnje o pravoslavnoj veri. Ovo vernika što ima je sitniš, u crkve odlaze i oni koji su do juče bili ateisti a sada se pozivaju na hrišćanstvo i pravoverje i ništa ne znaju o veri. Nastavom je neophodno popuniti tu prazninu u društvu. Crkva je u pravu što opominje komunističkog sledbenika Verbića.


Miloš Đuričić

23.12.2015. 12:59

Kakve veze imaju vera i nacija? Vera je izbor, a sa genima se rodiš. Za hemiju je dovoljno 6 godina? Za Biologiju 8, a Veronauka (Contradictio in adjecto) bi trebalo da se izučava od pelena verovatno? Jedno je istorija religije koja treba da se uči, ali indoktrinacija kroz školovanje... Pa se na veronauci uči jedno, a na biologiji drugo.... Veronauci je mesto u crkvi, nauci je mesto u školi.


mr burns from simpsons

23.12.2015. 16:18

da se crkvi prvo uvede da placaju porez kao I sav normalan svet a onda neka dizu glas!


posmatrac sa severa

24.12.2015. 00:48

Citam i ne mogu da verujem ,,i posle tita tito,,. Nisam ni za predlog ministra niti podrzavam izjavu SPC, vec mislim da bi unutar parohija morali uvesti veronauk za roditelje. Odnosno, morali bi obrazovati roditelje i nauciti ih kako se deca vaspitavaju u krugu porodice, kako otac treba da postuje majku i obratno, da decu ne treba mlatiti, da se roditelji ne mlate medjusobnno, da se deca medjusobno ne prebijaju u skolskom dvoristu, da je greh ubijati zivotinje, sakatiti, da je zlo ici u kockarnice, piti alkohol, drogirati se. - Da, moji pusti snovi jer Boze moj zivimo u vreme kapitalizma kad je svaki minut potrebno unovciti i svaki dinar utrostruciti, kad je vrednost svih vrednosti i majka svih majki DINAR. Popovi jure kao menadzeri, nemaju vremena ni sami da se prekrste pravilno vec mlataraju nesto ispred sebe cak i neke vladike krste se jednim prstom. - Za ime Boga, sta SPC ima sa Bogom kad cine sve ono sto zakoni Boziji zabranjuju. Ljudi moji, decu vaspitavajte u dugu istinske Hristoljubivosti, naucite ih da je ljubav majka svih majki i vrednost nad vrednostima pa se ne bojte za buducnost. Tamo gde nema ljubavi djavo caruje.


REDUKCIJA GLUPOSTI

23.12.2015. 15:08

Nikada se nista bitno u nasem skolstvu nece promeniti i poboljsati zato sto oni koji odlucuju nemaju stres jer su decu upisali u privatne domace i strane skole. Gradivo je preobimno,prelece se na brzinu ,profesori nemotivisani i,pa se sve svelo na puko ocenjivanje na testovima koji love neznanje i neke poene, Nasa deca su na sve to funkcionalno nepismena,grbava,debela i sve losije vide. Ne trebaju pare ,zakoni i ureddbe da se stvari poprave.Moze upurstvo da se da da se lekcije redukuju,izdvoji bitno,osmisli nastava,Takodje treba uvesti i ocenjivanje nastavnika i anekte po skolama koje bi anonimno popunjevali i roditelji i deca,jer se u moru kadrova potkralo svasta, Deca su pod stresom od ovakvog skolskog programa i zato je agresija raste, Verbicu,pa nece Vucic da se naljuti ako se Vi umesate u svoj posao/ ali ne kao dzelat koji samo strahote stavlja u izgled/Ako smo pukli mi,dajte bar decu da sacuvamo.


Lala iz Banata

23.12.2015. 22:27

Шта све то вреди кад се предаје "глупаво" - а учи, још глупавије...!!


Zlatko

23.12.2015. 23:04

Ako je premijer odamah reagovao na izjavu ministra odbrane koji je nepromisljeno izgovorio i uvredio zene pa se pitam da li nije ovo uvreda ministra Verbica na nas pravoslavni i verni narod koji postuje SPC i na ucenike koje se prijavljuju sve u vecem broju da pohadjaju versku nastavu


djokica

24.12.2015. 00:07

Gospodo ja sam išao na veronauku kada mnogi od vas nisu ni znali kako se treba prekrstiti. Bilo je to prvi ili drugi razred osnovne škole i to sam išao u katoličku portu na veronauku iako nisam katolik al eto poslašeme. Naravoučenije je to da sam imao samo štetu od tog "znanja"..... Nego vi koji oćete veronauku da pitate veroučitelja da li vjeruje u Hrista? Ako veruje što li dela Hristova ne čini? Onaj ko kaže da u Hrista vjeruje a dela ne čini laža je i otac laži u kome nema istine. E to sam naučio na vjeronauci da su u suštinu svi oni laže....


lili ns

23.12.2015. 13:56

Smatram da je veronauka stvar izbora svakog pojedinca a crkve bi mogle da je sprovode u svojim parohijskim domovima, skolama ili vec ekim prostorijama kojima raspolazu. Licno verujem da bi i ucenici i profesori u takvom okruzenju bolje savladali gradivo koje je pred njima. Sasvim suprotno veronauci , smatram da gradjansko vaspitanje treba zadrzati u skolama ali sa bitnim promenama u gradivu i pristupu nastavi. Ovaj predmet treba decu da pripremi na mnoge stvari koje ih cekaju van skole a spadaju u domen i opste kulture i poznavanja prava i obaveza ucenika prema drustvu i drzavi. Dajte deci obicnu uplatnicu i videcete o cemu govorim. Ni upoznavanje sa osnovnim postulatima Bontona ne bi bilo na odmet nasoj razmazenoj deci.


Dragica

23.12.2015. 23:32

По сваку цену нешто да уради па макар и директно да нападне биће Српског народа уз масовну подршку хладних еуропејаца.Да ли ме разумете,здушно би одобрили увођење предмета:гађање из калашњикова.


sloba

23.12.2015. 17:40

pa i mismo ljuti na kacavendu pamu niko nije ukinuo penziju i konfiskovao onu raskos u kojoj uziva.


Jaćim Milunović

23.12.2015. 20:05

Vera u crkvu, nauka u školu. (Tu je mesto veronauci) Deca treba da znaju osnovne stvari i zato mislim da umesto veronauke treba da uče istoriju religije, kao što je umesto marksizma bilo bolje učiti istoriju filozofije.


Lala iz Banata

24.12.2015. 08:45

@Jaćim Milunović - То би укинуло - Теолошки Факултет...? Немој тако....


Bogdan

24.12.2015. 14:31

"Вера у Бога је велика ствар. Кад човек верује у Бога онда воли и своје родитеље, своје огњиште, своје сроднике, свој посао, своје село, општину, своју државу и отаџбину. А неко ко не воли Бога и своју породицу - не воли ништа, јер, и отаџбина је једна велика породица." (Старац Пајсије Светогорац)


Tijana

22.01.2016. 01:38

Na veronauku idem vec dvanaestu godinu i jedan je od najboljih i najlepsih predmeta koje smo ucili. I ne izucava se samo istorija vec i moral. Predmet u cijoj se osnovi nalaze sve nauke. Mnogo pomaze u savladjivanju istorije takodje i knjizevnosti. Razvija kriticno misljenje kao i moral. Velika praznina nastala bi u mom srcu da se u svom skolovanju nisam susrela sa ovim predmetom. Ne znam kako ce oni koji ni ne znaju osnove nase vere umeti da procene.korist ovog predmeta. Sto se nas tice koji idemo godinama na veronauku smatramo da je taj predmet od velike koristi. Postoje drugi predmeti koji nisu toliko vazni niti potrebni. Veronauka to svakako nije.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]