• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2015

19:16

PATRIJARH IRENEJ: Srbi, ostanite na KiM!

Društvo

PATRIJARH IRENEJ: Srbi, ostanite na KiM!

Podeli vest

Državni vrh je nazaslužniji za to što Kosovo nije postalo član Uneska, rekao je patrijarh srpski Irinej i pozvao Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji, a raseljene da ne izgube nadu u povratak svojim domovima.

Irinej je u intervjuu za novogodišnji broj mitrovičkog Jedinstva izjavio da najveće zasluge za neulazak Kosova u Unesko pripadaju vrhu srpske države, koja se zdušno založila da šefovima mnogih država objasni istorijska istina i značaj svetinja za srpski narod i srpsku kulturu.

AKADEMIK VLADETA JEROTIĆ: Šta Bog očekuje od Srba?!

- Naravno, značajnu ulogu imala je i naša crkva svojim obraćanjem i apelom poglavarima pravoslavnih crkava, kao i poglavarima drugih hrišćanskih crkava i predstavnicima religija. Zahvalni smo i našoj štampi koja je doprinela pozitivnom rešenju ovih pitanja, kao i uglednim ličnostima javnog i kulturnog života. Verujemo da je progovorila i savest poštenih ljudi sveta - rekao je Irinej.

Patrijarh srpski je kazao da prognani Srbi sa Kosova ne smeju izgubiti nadu na povratak svojim domovima, iako spaljenim, svojim svetinjama i grobljima svojih predaka.

PATRIJARH IRINEJ: Braćo Srbi, vratite se u svoje domove na Kosovo, sačuvajte zemlju svojih predaka!

- U svojim molitvama crkva se moli za one koji su ostali u svojim domovima da im Gospod da snagu da izdrže nevolje u kojima se nalaze, a onima koji su prognani da se vrate. Jednima i drugima, naše sveštenstvo i monaštvo pružaju divne primere hrabrosti i ljubavi prema svetoj zemlji i svetinjama kosovsko-metohijskim. Naravno, u tome će im pomagati i podržavati ih sav naš narod - rekao je patrijarh.

Irinej je ocenio da je Kosovo i Metohija najznačajniji deo Srbije i najsvetiji njen prostor.

- Svaki pedalj zemlje na Kosovu i Metohiji natopljen je krvlju najboljih sinova, kćeri i dece srpskoga naroda. Svaki pedalj zemlje osvećen je pokajničkim i stradalnim suzama naroda i svetim molitvama njenih svetitelja - kazao je on.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vizionar

pre 8 godina

PATRIJARH IRENEJ: Srbi, ostanite na KiM! Ti si isti kao I Draskovic, tako je on govorio ali niko nece da se mrdne iz Beograda. Zasto ti ne ides tamo I povedes svoju svtiyt sa sobom? Neka , neka , izgleda da ce oni doci po vas I sve nas, jer nista ne preduzimamo sto je korisno za nas.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Услов за наставак преговора - ПОВРАТАК СВИХ СРБА и РАЗРЕШЕЊЕ ТЕШКИХ КРИВИЧНИХ ДЕЛА ТЗВ. " ЖУТЕ КУЋЕ"... е, тек онда... наставак преговора....Ако има о чему да се разговара...?!

babic

pre 8 godina

Lako je tudjim ku..em mlatiti gloginje izreka je stara.Unesko i tkz. prijem ne cine zivot dostojan covjeka.Geto je geto bog visko tito duboko i kome se zaliti!?mozda prdimahovini ili Zmaju od Sipova?izjavio je sam Zmaj da zeli da ostane u Srbiji posli finala zar ne?odlicna sansa da ga naselite na Kosovo i da podize natalitet dok je jos u snazi.Priplodnjak je bio godinama i sam to priznaje i zadnji trenutak je da ga iskoristimo i spasimo srbski Jerosalem.Vesna Rivas da bude sef igumanijama i njma da se dozvoli da postanu majke.Ocu buducem ne treba spominjati ime a njega proglasiti svecem kada napusti ovozemaljski zivot.

nevenka

pre 8 godina

Celu Parijarsiju preselite na kosovo sa celim voznim parkom od DZIPOVA ,MERCEDESA .AUDIA ,LEKSUSA I OSTALIM KOLIMA

vera

pre 8 godina

Ako je kosovo Kolevka srba u šta verujem, zašto PATRIJARŠIJA ,nije na kosovo .U kojem veku ste se doselili u Beograd.Tražite od tamošnjih srba da čuvaju ono , što VI ne želite da sačuvate.u BEOGRAU ,je udobnije ,tu cvetaju ruže .Pitam Ja Vas s poštovanjem ŠTA CVETA srbi ma na KOSOVO ???????????????????????????

vev

pre 6 godina

Pecka Patrijarsija je sediste srbskog Patrijarha! Ako nije zasto je tao ustolicen na mesto Patrijarh, zato sto se to oduvek radilo. Sve bi bilo drugacije kada bi se sediste vratilo gde treba sa svima uz Patrijarha, takodje hitno vratiti Vladiku Artemija, on je narod drzao na okupu i bio sa njima kada im je bilo najteze, narod mu na Kim veruje. Stalno se glozimo medjusobno, zbijmo redove i niko nam kad smo slozni nece moci nista, a narod kada sve to vidi polako ce dolaziti nazad na KiM. Ali, moji pusti snovi. Nikada se ne ostvaruju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija