• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs/informer.rs

26.12.2015

08:53

(FOTO) STRUČNJACI OPOVRGLI TEORIJE ZAVERE! Vanzemaljci na fresci Hristovog raspeća? Budalaština!

Društvo

(FOTO) STRUČNJACI OPOVRGLI TEORIJE ZAVERE! Vanzemaljci na fresci Hristovog raspeća? Budalaština!

Podeli vest

Dok svetski teoretičari zavere tvrde da je freska Raspeća Hristovog iz Dečana dokaz da su Zemlju posetili vanzemaljci, našim stručnjacima ovakve tvrdnje su smešne

Na fresci iz 1350. prikazan je Isus Hrist razapet na krstu, oko njega stoje ljudi i lete anđeli, a u samom vrhu, u uglovima, nalaze se dva čudna objekta u kojima su ljudske figure. Teoretičari zavere u njima vide svemirske brodove sa posadom, a stručnjaci personifikaciju sunca i meseca.

- Sunce je svoje zrake potamnelo kada je Gospod raspet... Ovde nije reč ni o kakvim svemirskim brodovima, niti o vanzemaljcima, već o alegoričnim predstavama sunca i meseca. Ovaj ikonografski stil jasan je svim poznavaocima vizantijske umetnosti - pojašnjavaju za „Blic" u Eparhiji raško-prizrenskoj.

Bojan Popović, upravnik Galerije fresaka Narodnog muzeja, ima isti stav.

- Istina je da se na ovoj fresci nalaze predstave dve figure u kapljičastim oblicima, ali to je po ikonografiji tipičan način predstavljanja pojava, u ovom slučaju sunca i meseca u ljudskom obliku. Sunce i mesec su česti motivi na pravoslavnim freskama, ali su predstavljeni na različite načine - kaže Popović.

(FOTO) DELO ANĐELA ILI FATAMORGANA?! Manastir Ostrog se ukazao u stenama!

On napominje da priča o vanzemaljcima postoji već dugo i da se Srbija u prošlosti čak i šalila na taj račun.

- Kada su sedamdesetih godina dolazili astronauti, od države su dobili na poklon koplja koja su na sebi imala ova dva simbola - kaže Popović.

Priča o tome da se vanzemaljci nalaze na ovoj fresci prvi put se pojavila u časopisu „Sputnjik", listu ruske emigracije u Francuskoj 1967. godine.

Anketa

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 8 godina

Sve će da urade samo da dokažu da to nismo i pored dokaza da su srbende "nebeski narod" - užas.

Saša

pre 8 godina

Ej,...\"Teoreticati\" ... S***m vam se na nauku, i struco osposobljavanje. Za vodjenje dijaloga oko i unutar SPC. Dalje bre!!! Ruke od hriscanstva. Po bilo kom pitanju... Gospodo, teoreticari... Gubi te se!!!\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija