• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2016

16:49

SRPSKO ZDRAVSTVO U 2015: Gama nož, kubanska vakcina i posao za 900 lekara...

Društvo

SRPSKO ZDRAVSTVO U 2015: Gama nož, kubanska vakcina i posao za 900 lekara...

Podeli vest

Posao za 900 lekara, uz više od 2.000 odobrenih specijalizacija, stabilno snabdevanje i jeftiniji lekovi, primena gama noža i kubanskog leka za karcinom pluća obeležili su 2015. godinu u srpskom zdravstvu, ocenio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Takođe, kao jedan od velikih uspeha on je naveo i obnovu niške Klinike za kardiohirurgiju, gde je pre nekoliko dana urađena prva ugradnja pumpe za mehaničku potporu srca van Beograda.

U toj klinici se intervencije na srcu rade pet puta nedeljno, pa žitelji juga Srbije više neće morati za takve zahvate da dolaze u Beograd.

- Zatekli smo zgradu kardiohirurgije koja je zarasla u korov, a danas je jedna od najsavremenijih klinika u Evropi - rekao je Lončar.

Za narednu godinu ministar najavljuje početak radova na drugoj kuli KCS-a, nabavku novih aparata, kraće liste čekanja i uvođenje novih lekova na listu Republičkog zdravstvenog fonda.

Uspehom Lončar smatra i rad Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, zahvaljujući kojem je u 2015. godini 24 dece sa retkim bolestima otišlo na lečenje, dok je za 19 njih urađena dijagnostika.

LONČAR: Neće biti otpušten nijedan lekar!

Ministar kaže da Fond sada ima dva miliona evra na računu i radi potpuno transparentno uz duple kontrole, a zbog čega je sve manje poziva preko medija za pomoć obolelima, navodi ministar. 

- Početkom novembra proradio je Nacionalni centar za gama nož, najsavremeniji aparat kojim se tumori na mogzu tretiraju gama zracima, bez otvaraja glave, i oštećenja okolnih tkiva. Iako je prvobitno bilo najavljeno da će do kraja godine biti tretirano 50 pacijenata, bilo ih je oko 100 - naglasio je Lončar.

- Naši pacijenti ne moraju više da idu u Tursku ili na neko drugo mesto na lečenje, već je oko 100 pacijenata tretirano na gama nožu, bez dodatnih troškova, bez odlaska u inostranstvo - rekao je on i dodao da na tretman u Srbiji sada čekaju pacijenti iz inostranstva, za koje je cena 3.000 evra.

Do sada je i devet pacijenata primilo kubansku vakcinu "Cimavaks EGF" za lečenje adenokarcinoma pluća, koja je 10. decembra prvi put upotrebljena u našoj zmelji.

- Nabavljena su i 64 vozila hitne pomoći, koja su potpuno opremljena, poboljšana je hrana za porodilje u bolnicama, u velikoj većini bolnica funkcionišu palijativna odeljenja... - naveo je Lončar.

Ponovio je da u 2016. slede otkazi za nemedicinsko osoblje, a zapošljavanje lekara, medicinskih sestara i tehničara, istakavši da je 2015. posao dobilo 900 lekara, te da je odobreno više od 2.000 specijalizacija.

Komentarišući podatke Lekarske komore Srbije da je ove godine gotovo hiljadu lekara zatražilo sertifikat za odlazak u inostranstvo, Lončar je rekao da je taj problem preuveličan i da je pitanje koliko je zaista lekara i otišlo.

On dodaje i da veruje da će se lekari koji su otišli vraćati u Srbiju.

Ministar u značajne poslove ubraja i početak obnove, odnosno krečenja i sređivanja sanitarnih prostorija u svim domovima zdravlja i bolnicama, za šta je izdvojeno oko 700 miliona dinara.

Zoran Sinko

Kad je reč o listama čekanja, nabraja da su one i dalje najduže za operaciju katarakte, kuka i kolena, ali napominje da su i te liste skraćene, te da je cilj ministarstva da ih više ne bude.

Kaže i da će se raditi na implementaciji informacionog sistema u svim ustanovama do sredine godine, kao i da će biti novih lekova na listi RZFO.

- Kupljena su četiti akceleratora, koja bi trebalo da prorade u martu, a potrebno nam je još šest, koje ćemo nabaviti tokom godine - rekao je Lončar, dodajući da su planovi ambiciozni, a izdvajanja za zdravstvo, iako veća nego lane, i dalje mala. 

- Ipak, uveren je da se pametnim trošenjem novca koji je na raspolaganju može ostvariti ideja o Srbiji kao lideru zdravstva u regionu. "Moramo pametno da trošimo sredstva i sprečimo korupciju, posebno na nivou javnih nabavki i tendera, da za novac koji imamo dobijemo više od onih koji imaju veća izdvajanja za zdravstvo - objasnio je ministar.

GAMA NOŽ RADI PUNOM PAROM Veliko interesovanje pacijenata iz inostranstva!

S tim u vezi, dodao je da su rezultati Radne grupe ministarstva na suzbijanju korupcije dobri i da ljudi stiču poverenje, podsetivši da je nekoliko lekara već privedeno zbog korupcije.

Novac je, kaže problem i malog broja inovativnih i bioloških lekova na pozitivnoj listi RFZO.

- Kao da mi ne bismo voleli da registrujemo sve te lekove, ali za količinu novca koju imamo moramo da izaberemo lekove koji su najpotrebniji, najbolji. Sve radimo da uštedimo da bismo imali više novca za nove lekove - naveo je Lončar.

Kad je reč o objedinjavanju privatnog i državnog zdravstva, Lončar je rekao da je do kraja godine samo 400, od 1.300 privatnih ustanova dostavilo svoje lične karte i da se nada da će to uraditi i ostali.

- To je prvi korak, moramo da vidimo čime oni raspolažu i da li ispunjavaju uslove, da bismo mogli da garantujemo pacijentima za kvalitet usluge - zaključio je Lončar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lilit

pre 8 godina

Da li pod krivičnom i materijalnom odgovornošćú možete da kažete ko je dobio prvu kubansku vakcinu u Srbiji?

Milan

pre 8 godina

Moha sestra je bolovala od adunokarcinoma pluca,nemkricelularnig tip, prema testovima bila odgovarajuci pacijent (EGF faktor)..4 stadijum...primila 4 aplikacije od migucih 5 i preminula..nikakvog efekta...verovao sam u tu vakcinu kao beko cudo...tako da i oni koji je prime neka ne ocekuju da ce kancer nestati preko noci..pomenuta vakcina Cimavax podize imuntitet i blokira faktor rasta malignih celija...barem u teoriji...od iste kancer ne nestaje\n

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija