• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2016

16:57

ANTIĆ UVERAVA: Energetski sistem stabilan, Banatski dvor pun!

Društvo

ANTIĆ UVERAVA: Energetski sistem stabilan, Banatski dvor pun!

Podeli vest

Srbija ima potpuno stabilan elektro-energetski sistem, poručio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, a to potvrđuje, kako je naveo, što do sada nije korišćen nijedan kubik gasa iz podzemnog skladišta Banatski dvor

- Podzemno skladište je do vrha puno. Imamo 450 miliona metara kubnih gasa koji su nam rezerva i koje možemo da koristimo u trenucima kada imamo određene poremećaje - ukazao je on u izjavi Tanjugu.

To je, prema njegovim rečima, dokaz da je 2015. godina bila uspešna i stabilna, iako je situacija generalno bila teška i zbog katastrofalnih poplava iz 2014, koje su žestoko udarile upravo na energetski sektor.

Rezime 2015.

Antić je, rezimirajući prošlu godinu, rekao da su doneta, odnosno počela da se primenjuju, dva ključna zakona u oblasti rudarstva i energetike.

- Zakon o rudarstvu predstvalja podsticaj za sve domaće i strane kompanije koje žele ozbiljnije da se bave rudarskom proizvodnjom. Sada je pravi trenutak za investicije u rudarstvo, jer postoji snažna državna podrška za realizaciju takvih projekata - podvukao je on.

Antić je rekao da očekuje da će u narednom periodu biti ozbiljnih investicija, kako u istraživanje, tako i otvaranje novih rudnka.

S druge strane, on je naveo da je situacija kada je reč o državnim rudnicima kompleksna.

- Tu pre svega mislim na podzemnu eksploataciju Resavice i RTB Bor, koja su dva vrlo kompleksna sistema i to u procesu restruktuiranja. Očekujem da ćemo u 2016. postići dogovor za prevazilaženje problema u kojima su ove dve kompanije danas - kazao je on.

- Ipak smo održali sistem i obezbedili sigurno snabdevanje gasom i u ovim veoma specifičnim trenucima vezano za tranzit gasa kroz Ukrajinu - naglasio je on.

Kao najznačajniji dalji korak u održavnju stabilnog energetskog sistema u ovoj godini, Antić vidi početak izgradnje termoelektrane Kostolac, odnosno bloka snage 350 megavata.

- To je prvi veliki energetski objekat koji Srbija počinje da gradi posle 25 godina, što je izuzetno važno i značajno za stabilnost našeg eletro-energetskog sistema u godinama koje dolaze - rekao je on.

Očekuje, kako je dodao, da će biti krupnijih koraka u obnovljivim izvorima energije, a pre svega je reč o projektima vezanim za vetroelektrane.

Antić je istakao da će u fokusu biti i nastavak konsolidacije velikih javnih preduzeća, pri čemu pre svega misli na EPS i Srbijagas.

- Time smo se bavili i prošle godine, ali u 2016. godini očekujem značajne iskorake pre svega sa stanovišta njihove finansijske konsolidacije - objasnio je on.

Govoreći o regionalnom povezivanju energetskih sistema Antić je kazao da je Srbija veoma blizu tome da započne aktivnosti na projektu transbalkanskog koridora, koji u svojoj prvoj fazi podrazumeva elektroenergetsku interkonekciju Srbije i Rumunije, projekat Pančevo-Rešica.

- Taj projekat treba da omogući da sistemi budu bolje povezani i da obezbedi u finalu da struja sa istoka Evrope, pre svega iz Ukrajine i Moldavije, gde se proizvodi po jeftinijim cenama, na svom putu prema tržištu zapadne Evrope prođe kroz Srbiju. Kroz to ostvarujemo prihode i to je vrlo značajan projekat - uveren je ministar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Xxxl

pre 8 godina

Prema tome Rusija je prijatelj, sve ostalo je dnevna politika, zar ne? \n

bole

pre 8 godina

moze da prica ko sta hoce ali antic stvarno radi svoj posao kako treba.\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija