• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.01.2016

22:35

GUVERNERKA TABAKOVIĆ: NBS spremna i za talase nestabilnosti!

Društvo

GUVERNERKA TABAKOVIĆ: NBS spremna i za talase nestabilnosti!

Podeli vest

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila jeda je NBS spremna da odgovori i predupredi eventualne talase nestabilnosti, kao i da je ponosna na činjenicu da je dinar oslabio u vrlo turbulentnim okolnostima svega 0,7 odsto

Ona je istakla da je stabilnost kursa gotovo i isključivo rezultat pravovremenih i odmerenih reakcija monetarne politke, kao i da od postignute stabilnosti koristi imaju svi koji posluju u Srbiji i građani.

- Niske kamate i niska inflacija su delom rezultat okolnosti koje dolaze iz međunarodnog okruženja, niskih cena energenata i primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali jednim delom i rezultat mera monetarne politike - rekla je Tabaković za RTS. 

- U toj odbrani vrednosti domaće valute u trezorima Narodne banke završili smo godinu sa pola milijarde evra više, onda svi oni koji prigovaraju da ta politika nije bila dobra moraju da priznaju da nisu u pravu. Ako dodam da smo od avgusta 2012. godine kupili 3,3 tone zlata, u ovoj godini preko pola tone zlata i da raspolažemo sa 18,3 tone u svojim trezorima, građani mogu da budu potpuno sigurni - poručila je.

Ona je kazala da građani vide da su njihova primanja realno vredna i da nisu obezvređena inflacijom koju su mnogi opisivali kao elementarnu nepogodu. 

- Za građane prava mera stabilnosti i ispravnog postupanja NBS više mislim da je stabilnost kursa - rekla je guvernerka.

JORGOVANKA OBEĆAVA: Kurs dinara će mirovati u 2016. godini

Upitana da li će se nastaviti sa smanjivanjem referentne kamatne stope i hoće li krediti dodatno pojeftiniti u narednih 12 meseci ona je odgovorila da očekuje da se to desi, jer mere monetarne politike daju efekte ne odmah i trenutno nego u odloženom roku. 

- Znam da se od stare slave ne živi i da građani očekuju svakodnevne dokaze posvećenog rada - kazala je Tabaković.

Ona je navela da se beleži blagi pad za po jedan procentni poen i kod privrede i kod građana u problematičnim kreditima. 

- To je posao koji nas čeka i koji neće trajati samo iduću godinu, to nije kampanja. To je problem koji je dugo nastajao i tako će se i rešavati - navela je Tabaković.

NBS neće čekati da je talasi nestabilnosti iznenada zapljusnu, već će pripremati na reakcije i odgovore na te izazove, rekla je Tabaković i dodala da očekuje da se inflacija u drugoj polovini godine vrati u granice koridora, a to je donja granica od 2,5 odsto.

- Time ćemo biti zadovoljni - rekla je guverner NBS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Badava Vam Magistra - samo Monetarna Politika...? Polagali ste Javne Finansije kod G-dina Trklje i G-dina Vraneša.. i šta kaže literatura..? Jak dinar mora biti PRODUKT IZVOZA i JAKE PRIVREDE i ZAPOSLENOSTI KAPACITETA, a ne monetarne politike..! Jel Vam rekao:- "Teoretski možete u Trezoru Narodne banke " imati jedan Gram zlata i onda štampate 1 dinar...Taj dinar će stalno biti jak i konvertibilan... al šta Vam to vredi - ako raste nezaposlenost, nemate IZVOZ I NEMATE STABILNU PROIZVODNJU iza koje stoji - valutni paritet... a ne da ga "pumpate" stranim kreditima - koje iznosite na TRŽIŠTE Novca kao da su Vam to DEVIZNE REZERVE...Zdrave devizne rezerve formiraju se samo suficitom Platnog Bilansa - a ne stranim zaduživanjima radi veštačkog održavanja kursa dinara - kojim samo stimulišete strane Banke i UVOZNIČKI LOBI a - sistematski ubijate srpsku PRIVREDU...!

Ivanka

pre 8 godina

Poštovana magistra, naša srpska privreda je slaba, na kolenima, kreditno nesposobna bez obrtnog kapitala i bez kapaciteta većeg zaduživanja! Pa otkud onda stabilan devizni kurs od 120 din za 1 Euro? Podjimo redom: naš srpski platni bilans je u hroničnom deficitu! To traje više od deceniju ipo, da imamo slab izvoz robe koji ne pokriva uvoz. To se odražava svuda u svetu na valutni kurs- koji bi automatski morao da pada ( kada bi Vlada i Nar.Banka poštovali ekonomske zakone i tržište) Narodna Banka Srbije interveniše deviznim rezervama koje su formirane Stranim kreditima i zaduživanjem da bi svaki put kada valutni paritet "sklizne" na štetu stranih banaka i uvozničkog lobija! Čim se kurs dinara digne preko 120 din za jedan Euro Narodna Banka interveniše prodajom deviznih rezervi Srbije da bi zaustavila pad dinara . Na ovaj način štite se strane banke i njihov profit u Srbiji i stimuliše stalan uvoz robe iz inostranstva - koja se ovde prodaje za dinare a onda od tih dinara kupuju devize ( Evri i Dolari) faktički upola stvarne cene!

Siniša ekonomista

pre 8 godina

Stabilan devizni kurs kojim se hvalite, nije proizvod suficita Platnog Bilansa već isključivo - monetaristička politika trošenja ( ili arčenja!)... mukom stečenih deviznih rezervi (najčešće POZAJMICOM ili Kreditom MMF-a)- da bi se dinar "veštački" održavao, kako bi strane banke i uvoznici imali profit, dok domaću proizvodnju i IZVOZNIKE bacate u očajanje i polako zatvarate sva preduzeća u Srbiji, jer im stvarate hroničan GUBITAK ovakvim nerealanim kursom dinara koji Vi "pumpate" da bi se - dodvorili STRANCIMA...!! Realan kurs prema kupovnoj snazi dinara u odnosu na Evro, trebao bi biti 175,din =1 Evro, ali bi prethodno Zakonom valjalo zaštititi kreditna zaduženja sa valutnom klauzulom...! Onda biste bili patriota koji štiti interes srpske PRIVREDE i srpskih građana....A Vašom politikom Vi štitite - zelenaše i špekulante...

Siniša ekonomista

pre 8 godina

Vi štitite građane koji su kreditno zaduženi, ugovorom o kreditu sa valutnom klauzulom - ali, UBIJATE SRPSKU PRIVREDU na jedan krajnje neprimeren način, stvarate im GUBITKE na veštački način, takvom lošom monetarnom politikom kojom održavate JAK DINAR prodajom deviznih rezervi ( koje ste stekli na POGREŠAN NAČIN - stranim zaduživanjem) ..Da biste onda pozajmljene strane pare - vratili TIM ISTIM - STRANCIMA za NJIHOVU STRANU ROBU - faktički u pola cene...! Pa zar Vi stvarno mislite da pored Vas niko drugi nije studirao Ekonomiju..? Vi ste jedan običan diletant i hohštapler a nikako e stručnjak za Finansije....i Pravo....

milosobilic1389

pre 8 godina

Чему стабилан курс динара када расте незапосленост у Србији и када нам деле отказе...? Боља је инфлација, у којој радимо и зарађујемо - да имамо да плаћамо рачуне и за дажбине...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija