• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

04.01.2016

11:51

PATRIJARH: Stepinac ne može biti svetac, jer nije zaštitio Srbe od ustaša, a mogao je!

Društvo

PATRIJARH: Stepinac ne može biti svetac, jer nije zaštitio Srbe od ustaša, a mogao je!

Podeli vest

Srpski patrijarh Irinej rekao je da je Srpska pravoslavna crkva protiv kanonizacije nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Alojzija Stepinca, jer je on bio jedna od vodećih ličnosti u pronacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a ništa nije učinio da zaštiti srpski narod od genocida

Patrijarh je rekao da je u dva pisma papi Franji poručio da zbog toga Stepinac ne može biti proglašen za sveca.

Patrijarh Irinej je u pismima naveo da nije tačno da je Stepinac spasavao Srbe i Jevreje u Drugom svetskom ratu, već da je podržavao nacistički ustaški režim.

Poglavar SPC rekao je da je u pismima papi naveo samo ono što su istorijske činjenice, a da je stvar Vatikana kako će te argumente sada tumačiti.

- Mi smo kazali ono što se istorijski desilo, da je Stepinac bio jedna od vodećih ličnosti toga vremena i da ništa nije učinio da zaštiti jedan narod, jednu crkvu. A mogao je. Nismo dobili odgovor, ali kako smo zaključili, o našim argumentima se ozbiljno razmišlja. I predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću rečeno je da papa ne žuri s kanonizacijom Stepinca - kazao je patrijarh za Kurir.

Irinej je dodao i da se nada odlasku u Vatikan tim povodom.

- Izražavamo želju za posetu povodom predloga pape Franje da se formira komisija u slučaju Stepinac i razmotri geneza svih događaja Srba i Hrvata iz tog perioda - rekao je srpski patrijarh.

Hrvatski Jutarnji list juče je objavio pisma srpskog patrijarha i ustvrdio da je zbog njih kanonizacija Stepinca dovedena u pitanje i da Vatikan neće preskočiti argumente SPC-a koji se tiču Stepinčeve ratne prošlosti.

- Mi vas, Vaša svetosti, molimo da pitanje kanonizacije kardinala Stepinca skinete s dnevnog reda i prepustite nepogrešivom sudu Božjem - naveo je patrijarh Irinej u prvom pismu upućenom papi Franji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Hrvat

pre 8 godina

Stipinac je za nas Hrvate svetac a srbe nas ne intersuju njihovo misljenje neka misle kako hoce

Lala iz Banata

pre 8 godina

Канонизација Степинца - заправо је Захтев за АБОЛИЦИЈУ ЗЛОЧИНА НАЈВЕЋЕГ У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧНСТВА ( по методама!)и НАЈВЕЋИХ ЗЛОЧИНАЦА...ПОРЕМЕЋЕНОГ УМА у ИСТОРИЈИ ЉУДСКОГ РОДА !

Milos

pre 8 godina

I od hrvata je previse.Proglasite ga vi u toj vasoj sekti za sveca to je vas problem.Ali nesporite istorijske cinjenice.I naravno neubedjujte nas da je to tako.Iako se tada nisam ni rodio,pamtim kao da je juce bilo a ja prisustvovao.I kad dodje dan vas zadnji dan,kad prodje san vas zadnji san.Kad nemiri budu dio vas .I kada vam kucne zadnji cas....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija