• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.01.2016

06:00

MIR BOŽJI - HRISTOS SE RODI! Danas je Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika!

Društvo

MIR BOŽJI - HRISTOS SE RODI! Danas je Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika!

Podeli vest

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

OBIČAJI:

Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka, a Badnjak, odnosno božićno drvo predstavlja sreću, zdravlje i napredak. Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna.

Ko osim nas slavi:

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Obavezno je i unošenje slame, jer je to običaj još iz predhrišćanskog perioda koji zapravo predstavlja prinošenje žrtve duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Na Božić se okuplja cela porodica. Tada se česnica okreće u smeru kretanja Sunca. Kao žrtva se najčešće prinosi prase, koje predstavlja nagradu ukućanima za četrdesetodnevni post.

Tanjug

Kada domaćin dođe iz crkve, pozdravi sve u kući božićnim pozdravom, ljubeći se međusobno i čestitajući jedni drugima praznik.

U kuću dolazi posebni gost "Položajnik", koji se obično dogovori sa domaćinom, a može biti i neki slučajni namernik. Položajnik pozdravi sve Božićnim pozdravom, i odlazi kod šporeta. On otvori vrata na šporetu ili peći, i džara vatru govoreći zdravicu:

  • "Koliko varnica, toliko srećica,
  • Koliko varnica toliko parica (novca)
  • Koliko varnica toliko u toru ovaca,
  • Koliko varnica toliko prasadi i jaganjaca,
  • Koliko varnica, toliko gusaka i piladi,
  • a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože daj."

Domaćica takođe rano ujutru peče pogaču, koja se još zove česnica. U nju se stavlja novčić – zlatni, srebrni ili obični, odozgo se bode grančicom badnjaka, i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gde je već postavljen Božićni ručak.

Domaćin iseče deo pečenja za Božićni ručak (obično levu plećku, glavu i deo od rebara). Kada svi stanu za sto, domaćin zapali sveću, uzima kadionicu, okadi ikone, kandilo i sve prisutne, kadionicu preda nekom mlađem koji kadi celu kuću.

Ako niko ne zna da otpeva božićni tropar onda se naglas pročita „Oče naš“. Kad se molitva završi pristupa se lomljenju česnice. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima članova porodice i jedno parče za slučajnog gosta.

Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
iscander

pre 8 godina

Hristos se rodi i Sretan Božić svima u svijetu koji ga danas slave...

radoslav

pre 8 godina

Citam novine 300 tona ribe 2oo tona prasetine gozba do jaja,a Kosovo polavljeno zaboravljeno.Zar ovo nije sramota i bruka vijek vijekova Crkve i vlae Srbije drugovi i drugarice izvinite gospodi i gospodje.Vreenska prognoza i njena karta Kosovo uvijek u sastavu Srbije.danas na sveti dan kako se volim izraziti na nas Bozic malo morgen za stanovnistvo KosMeta.ni nasa RS vlada ni pomena o polavama i ugrozenosti srpskog zivlja.Duplo golo ili dupla nula skotovi jedni i drugi.Srecan Bozic svoj srbadiji na prostoru pokojne Jugoslavije.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija