• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.01.2016

14:20

PATRIJARH IRINEJ: Da budemo priljatelji sa svima, ali - RUSI SU NAM NA PRVOM MESTU!

Društvo

PATRIJARH IRINEJ: Da budemo priljatelji sa svima, ali - RUSI SU NAM NA PRVOM MESTU!

Podeli vest

Patrijarh srpski Irinej kaže da Srbija želi prijateljske odnose i sa Evropom, i sa Amerikom, i sa Rusijom, ali ukoliko se interesi suprotstavljaju za nas nema dvoumljenja - Rusija je na prvom mestu

- Naši odnosi sa Rusijom i sa Ruskom pravoslavnom crkvom su odnosi dva naroda, bratska, jednokrvna i jednoverna. Naši odnosi su uvek u prošlosti bili na visini, sem ako izuzmemo vreme pre i posle Oktobarske revolucije koja je bila tragična i za Ruse, i za Srbe, i za sve slovenske narode - rekao je patrijarh Irinej.

Osim tog perioda, kako kaže, Srbija je uvek imala vrlo bliske i prijateljske odnose sa Ruskom pravoslavnom crkvom i ruskim pravoslavnim narodom.

- U bližoj i daljoj prošlosti predstavnici crkve su se školovali u Rusiji, pomagani su od Rusije. Da ne govorimo o onome što je carska porodica Nikolaja Romanova učinila za srpski narod u jednom tragičnom vremenu kada se postavilo pitanje izlaska srpske vojske iz Srbije i kad su se zapadni saveznici dvoumili da li da prihvate tu vojsku ili ne - ističe patrijarh Irinej i podseća da je tada car Nikolaj II izrekao vrlo važnu stvar koja je učinila "da smo opstali kao vojska i kao narod".

BOŽIĆNA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Braćo Srbi, vratite se na svoja ognjišta na Kosovu i Metohiji!

Patrijarh Irinej podseća da je ruski car zbog toga kasnije snosio posledice, ali i napominje da je to dokaz koliko je ruska država mislila o nama.

- Mi želimo da imamo prijateljske odnose sa svima koji to žele - i sa Evropom, i sa Amerikom, a sa Rusijom pre svega, ali ukoliko se ti interesi suprotstavljaju i dovode u pitanje, za nas nema dvoumljenja - da ili ne - Rusija je na prvom mestu - zaključio je patrijarh.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Е мој Свети Оче, лепо збориш...Ал* ниси гледо филм "За шаку долара" ...Е то ти је грешка....?!... Многи у Србији, се давно - продадоше... Не интерсује њих ни Косово, ни Босна... а камоли - Велика Русија...*!? ... - Више би волели да смо у НАТУ - него Божић Бату...!!

ROMAN

pre 8 godina

Prijatelstvo za Rusijom cini Srbiju snazno. Drugim recima: Bez Rusije Srbiji je izgubljeno. Neki faktori bi zeleli. Istorija stotinama godina dokazano, da je Rusija i ruski narod najveci prijatelj Srba. Srpski/ ruski prijatelstvo je jedna od najvrednjih blaga srpskog naroda.

krapa

pre 8 godina

Na ovaj Veliki dan pozivati i propagirati jednostrano prijateljsto a uz to imati puno porblema u zemlji je tako reci anahrono vremenu. I da ni je saopstio poruku G-din Irinej, sve bi bilo isto, bar sto se ticei bratske ljubavi dveju crkava ali ne bi iritirao ostale religiozne grupe pa i ateiste, Nije ovako Hristos propovedao i delio ljubav izmedju ljude.Sto manje upletanje crkeve u politici to vise mira na zemaljskoj kugli. Cestit vam Bozic.

marko

pre 8 godina

Jedan narod jedna vijera SRBIJA RUSIJA NE TREBA NAM UNIJA \n\n

PAVLE Prvi

pre 8 godina

: MI I RUSI, ISTI. I po tome se da zakljuciti da smo MI i RUSI slicnog karaktera, nazalost, ni mi ni oni ne cenimo ni svoje zivote, ni svoje zrtve, ne saucestvujemo sa svojima, ali zato svakog drugog zalimo i postujemo, a zasto je to tako, verovatno ni mi ne znamo, ali da treba da se menjamo treba I da pocnemo sebe postovati, pa ce onda I svet imati vise postovanje za nas (SRBE I RUSE).

robert

pre 8 godina

Muka mi je od rosofilije koja vlada ovim nesrecnicimaTa drzava otkida deo po deo droge suverene drzave. Zar to isto ne radi albanij sa Srbijom. Otimanje je otimanje, radio to albanac ili rus. Drugo veliki vodja je vec 15 godina na vlasti tamo , kako stvari sioje nasledice ga neko iz familije,slicno kao u severnoj koreji.

PAVLE Prvi

pre 8 godina

Roberte i treba da ti je muka, jer vama je muka ako osetite da bi Srbija mogla da bude nesto drugo osim ono sto bi vi voleli, a njonjo, ispod tebe ne zasluzuje komentar, on se legitimisao imanom, nazalost ima medju Srbima dosta njonja.

banat1952

pre 8 godina

Mora da si malo dublje zavirivao u casu,ili flasu.Krim je oduvek bio Deo rusije i sada se samo vratio u narucje majci Rusiji,odakle je izdvojen dekretom Hruscova(poklonio ga Ukrajini za svoj rodjendan).Da li znas da je Kijev bio prestonica Rusije,tupsone.Pre nego sto pocnes ponovo da lupas po tastaturi,probaj da procitas neku kjigu. Koristice ti,mozda...

njonja

pre 8 godina

Ovako je govorio patrijahPavle dolaskom demokratije ili demokracije a sledeo ga kardinal Kuharic.Ne prodje malo vremena a braca srbi i hrvati udarise roke koke.Sve ostalo i drugi su bili kolateralna steta.Sve prodje i dodje Mir-mir mir mir niko nije kriv.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija