• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

08.01.2016

10:59

MATIJA BEĆKOVIĆ: Na Kosovu je sve počelo i na njemu će se REŠAVATI SUDBINA CELOG SVETA!

Društvo

MATIJA BEĆKOVIĆ: Na Kosovu je sve počelo i na njemu će se REŠAVATI SUDBINA CELOG SVETA!

Podeli vest

Već dve decenije imamo slučaj da se srpsko ime u Crnoj Gori progoni, do sada se znalo kako se zove kada nekoga gonite zbog imena, to je najkraća definicija fašizma, rekao je između ostalog u intervjuu za Sputnjik akademik Matija Bećković

Da li je devalvirala najskuplja srpska reč? Ako jeste, koja je danas najskuplja?
- Meni se čini da je ta najskuplja srpska reč, kako sam nazvao Kosovo, u međuvremenu postala još skuplja i da više nije najskuplja srpska, nego možda engleska i ruska, francuska najskuplja reč. Svakodnevno se vidi da se na njoj rešava sudbina sveta i da je baš na njoj počeo onaj sunovrat koji traje do naših dana. Možda nismo ni znali koliko je skupa do ovih decenija kada je postala centar između Istoka i Zapada, među civilizacijama, među verama.

Crnogorski je jedini strani jezik koji se govori i predaje na srpskom

Zašto, šta je to toliko jako u korenu te najskuplje srpske reči "Kosovo"?
- Jednoj zemlji oteta je njena matična, osnovna teritorija, na kojoj je taj narod postao hrišćanski, iz koje se on preporodio i rodio. Taj presedan koji se desio u naše vreme, u sred Evrope u 21. veku, gde je ignorisana čitava istorija jednog naroda i poništena njegova vera, znate da je samo nebo ozvezdano onoliko koliko je Kosovo onebesano srpskim svetinjama, manastirima, crkvama, crkvištima i grobištima.

Poništavanje istorije, kada je Kosovo u pitanju, traje prilično dugo, ali poništavanje istorije Crne Gore ubrzano je, kao ovo vreme u kome živimo. Izjavili ste da je Njegoš izdajnik Crne Gore, ove današnje. A šta da je stvarno sada tamo neki novi Njegoš, da li bi ga Crna Gora prepoznala kao genija?
- Njegoš je stvorio taj narod, tako da on ne zna ni šta će s njim, ni šta će bez njega. On je učinio da taj narod ima sebe u svom jeziku i borba sa njim traje do današnjeg dana, trajala je za njegova života, a još više posle njegove smrti. On je možda to i znao kad je ostavio amanet da se sahrani na vrhu jedne planine koja je međa među svetovima. On je hteo da tu zemlju brani i svojim grobom. Mora da je bio ubeđen da narod koji ne može da odbrani jedan grob nema razloga ni da postoji. Sedam puta je sahranjivan, njegov grob rušen, ali ta bitka još uvek traje. Sad su Njegoša isterali iz škole, a Crna Gora je doživela da se zove stranim imenom, da joj se peva "Montenegro i junačko NATO leglo".

Tanjug

Da li Vi govorite crnogorskim jezikom? 
- To je jedini strani jezik koji se govori i predaje na srpskom. Dodana su dva slova, ali nije pronađeno nijedno prezime koje počinje tim slovima. Oni koji taj jezik uvode nikad javno nisu njime progovorili. Ne možete da zamislite da neki vođa Crne Gore i novokomponovani lingvista kaže "poslije šjednice šjutra da šjednemo da nešta ižjedemo". Ako bi tako nešto izgovorio, verovatno bi tog dana završio svoju karijeru.

NATO više interesuje ta teritorija, nego što ih interesuju Crnogorci

Da li mislite da su Srbi u Crnoj Gori, uz sve što se radi spolja, a i unutar te zemlje na putu nestanka, da će za sto godina turisti u Boki odlaziti u rezervat da bi videli kako žive Srbi?
- Na tome se vrlo ozbiljno radi, zato što je Crna Gora postigla svoju nezavisnost tako što je Srbima koji tamo žive oduzela pravo glasa. To je prvi slučaj da oni kojih se to najviše ticalo nisu imali pravo da na tom referendumu učestvuju. Rezultat su postigli tako što su dali pravo drugim zajednicama, vlast je pokupila mobu po celom svetu, dovozila avionima sve osim Srba, pa su za pola procenata izvojevali nezavisnost. Ali Crna Gora nikada nije bila zavisnija, sem kad je tu nezavisnost izborila od najrazličitijih sila, osim od svog naroda. Vlast je pobedila svoj narod pomoću drugih nacionalnih zajednica i drži taj narod, takoreći van zakona. Najbizarnije u toj stvari je što je Srbija govorila da nikada nisu bili bolji odnosi u istoriji te dve zemlje, nego baš u ovo vreme kada je ukinut srpski jezik, kad je ukinuta ćirilica, kada su uvedena dva nova slova, kad se osniva Crnogorska crkva, kad se Njegoš isteruje iz škole. Stav Srbije dovoljno govori o statusu Srba u Crnoj Gori i njihovim pravima. Vlast računa na glasove koje ima u Rožajama ili u Plavu, Ulcinju, a ima više glasova u Rožajama nego što ima u sedam crnogorskih brda. Oni prosto ignorišu svoj narod koji živi iznad hiljadu metara nadmorske visine.

Velik je Vaš jed zbog ulaska Crne Gore u NATO i tvrdnji da odnos između Srbije i te zemlje nikada nije bio bolji. Kako se Srbija postavila na međunarodnoj sceni, vlada tvrdi da nikada nije imala bolje odnose ni sa Rusijom, ni sa SAD. Kakva je to politika?
- To je neka ekvilibristika gde se pokušava opstati na trapezu, ali ne znamo dokle će to trajati, da li ćemo moći da odbranimo i održimo neutralnu poziciju, da budemo ono što je rekao Sveti Sava, Istok na Zapadu i Zapad na Istoku. To je davno formulisano u temelju naše geografije koja je odredila i našu istoriju. Ali to se nikad nije odnosilo na našu kulturu koja nije znala za granice, na naše pismo, veru, nacionalni identitet. NATO nije manji bez Crne Gore, niti je veći sa njom. Ali oni insistiraju da budu članica, s jedne strane više da se sklone, da dobiju azil kod te agencije, nego što su zainteresovani da sama Crna Gora uđe. S druge strane, NATO više interesuje ta teritorija, nego što ih interesuju Crnogorci.

Beta

Da je Titu palo na pamet da se proglasi za kralja, svi naši republikanci bi preko noći postali monarhisti

U kom društvenom uređenju živimo? Nekada ste živeli u nadi da će Milošević biti naš poslednji predsednik, da li je u Vama ostalo nade da će Srbi ikada više videti krunisanje svog kralja, da li bi to nešto promenilo?
- Da je Titu palo na pamet da se proglasi za kralja, svi naši republikanci bi preko noći postali monarhisti. I kad bi bilo kome od ovih naših uspešnih političara to palo na pamet, to bi bio mnogo manji problem nego da kralj bude onaj ko je zaista kralj. Problem je što je naš kralj pravi, ako je on pravi, onda bi svi drugi morali biti pravi, a to bi bio veliki prevrat, nešto na šta nismo spremni. Mi smo jedan od retkih naroda koji ima svoju nacionalnu dinastiju, ali desilo se da nju ukine jedan tuđin i apostata, za koga još uvek ne znamo ko je i kako se zvao. Mislilo se, ako propadne taj poredak, Srbi će se setiti sebe i svog istorijskog državnog uređenja. Ali čuli smo da je glavni problem: zašto bi kralj bio kraljev sin, a ne bilo ko drugi. U tom smislu se ovde još uvek vodi ta kampanja. Mi nikada ne kažemo Kraljevina Belgija ili Kraljevina Norveška, Kraljevina Španija, jer bi tako podsećali kako su to moderne evropske države, sa visokim standardom i najvišim stupnjem demokratije, nego još uvek pričamo kako bi kraljevina bila neka rekonstrukcija doba u kome je kralj sedeo u pročelju, gde bi bila njegova glavudža i zaponjak, a drugima bi davao ako nešto od njega preostane. Da je to jedan simbol koji srpski narod ima, to niko ne govori, a da su ti simboli tako važni za naš nacionalni identitet i naše postojanje, to niko i ne spominje. Da je sve što je poginulo u našoj prošlosti, poginulo za kralja i otadžbinu. Održati tu sveću nepretuljenu i imati taj simbol živ, to nijedan narod ne bi propustio da obnovi, sem nas koji smo se našli u bespuću i izjednačili sa golim dolinama, sa novokomponovanim državama i njihovim istorijama, da krećemo iz početka da tražimo neki oblik, kao da ga nismo imali kroz vekove. Ta propaganda koja traje od 1941. godine, to živi i danas. Niko nije završio govor na srpskom jeziku kroz vekove, da nije završio rečju "„Živeo kralj". Niko se nije ni setio da bi Srbija mogla biti nešto drugo, to je prosto prirodni oblik postojanja srpske države. Današnja kraljevina i kralj bili bi po meri ovog vremena, ne bi bili ništa drugo nego što je kralj u državama koje sam nabrojao. Niti je vidljiv, niti odlučuje o bilo čemu, on prosto postoji kao simbol jedinstva i trajanja te zemlje i u tom smislu bi za Srbiju bilo najprirodnije, najlakše da raskrsti sa komunizmom. Bio bi to najubedljiviji dokaz da je raskrstila. Kada danas govorimo o rehabilitacijama, tome se najviše protive oni koji su protiv restitucije, da nastave da žive u tuđim kućama.

Kad bi Rusi imali kralja, mislim da se ne bi dvoumili ni minut, jer to je prirodan oblik njihove države, njihovog carstva

Da li Vam se čini da su Srbi sa prostora koji su u neku ruku izgubljeni - neki su i trajno izgubljeni jer, iako su srpski u zemljišnim knjigama, Srbi tamo više ne žive - uvek imali veću želju da Srbija bude kraljevina? Zašto?
- Zato što je predsednik Srbije, predsednik Srbije, a kralj Srbije kralj svih Srba. On ih drži na okupu, to je postalo takođe jedan od problema u vreme kada je srpska kokarda postala tuđe, a petokraka domaće znamenje. Mnogi bi pomislili da smo petokraku mi izmislili, a da nam je kokarda nametnuta. U tom smislu se mnogo stradalo i mnogo je bilo straha, jer možda nijedna reč nije toliko klevetana kao reč „kralj". Samo mi je žao što neka od ovih naših bivših republika nije imala sto grama neke krune da pokaže šta bi to njoj značilo, šta bi oni od toga napravili. A mi imamo krunu koju niko ne spori koja je autentična, odavno priznata, pod kojom smo postigli sve što smo postigli u istoriji. Mi hoćemo republiku, a hvalimo se onim što smo postigli kao kraljevina. Nemamo ništa što bi smo rekli da je za ponos i diku od kad je Srbija republika. Kad bi Rusi imali kralja, mislim da se ne bi dvoumili ni minut, jer to je prirodan oblik njihove države, njihovog carstva.

Public

Drina je postala mnogo veći i tvrđi zid nego što je berlinski

Velika Srbija je rasparčana, te parčiće i dalje kidaju. Vi ste nedavno bili na jednom delu koje se sada bori za nešto što odavno ima. Da li možete da nam otkrijete kako će izgledati proslava rođendana Republike Srpske?
- Hercegovina je podigla, kako je izračunao akademik Ekmečić, jedanaest ustanaka za svoju slobodu. Imao sam sada priliku da budem u Trebinju koje je verovatno najlepši grad, ne samo u Republici Srpskoj. Tu je posle tolikih decenija nepravdi na brdu iznad grada sahranjen Jovan Dučić, koji je umro 1943. godine u Americi, a već 41. godine je napisao pesmu "Vrbas", o stradanju Srba u NDH. Ali ta pesma je bila zabranjena, mada u njoj nema ničega sem oplakivanja nevinih žrtava. I te žrtve i te jame u koje su bačeni bile su betonirane, nisu nikada popisane. Srbi nemaju svoj Jad Vašem. Nisu popisali svoje nevine žrtve da se ne zamere onima koji su te jame napunili ljudima. Drina je postala mnogo veći i tvrđi zid nego što je berlinski. Posle tolikih žrtava stvorena je Republika Srpska i ona je toliki problem. Pokazalo se da je ona neka međa među verama i civilizacijama, između superiornih i inferiornih civilizacija, nacija i vera i da je sad ta metafizika nekako ugrožena time što su ovi ljudi izborili tolikim žrtvama, da mogu da slobodno žive u 21. veku. Tu se pokreće neki zakon stariji od ljudskog razuma, sad to bode oči. Prigovara im se zašto slave svoj rođendan i slavu, što je zapamćeno samo u najneslavnijim i neslobodnijim vremenima.

Da nije bilo Jevreja koji su pored one večne vatre u Jad Vašemu ispisali "Jasenovac", to bi se izbrisalo, kao što je na neki način izbrisano na jasenovačkom polju gde je podignut cvet. Gledao sam seljake sa Kozare koji kad dođu ne znaju gde da zapale sveću, jer to nije predviđeno!

Pomenuli ste spisak srpskih žrtava, one ne zastarevaju, a ta uspomena? Zašto Srbija konačno ne napravi spisak žrtava?
- To je velika greška i veliki greh, da ne samo što to ne zna svet, nego skoro i da Srbi zaboravljaju. Kad kažete da je samo za Srbe bilo sto za jednog, sto za ubijenog, pedeset za ranjenog, to malo ko zna. Kad se kaže da je bombardovana Jugoslavija, nije, bombardovana je Srbija. Pa i sad kad je NATO bombardovao. Avioni su preleteli celu Jugoslaviju da bi izručili te bombe na Beograd. Mi smo to u ime bratstva i jedinstva sakrili od samih sebe, da bi smo danuli dušom i živeli snošljivije, ali to je rezultiralo time da se tvrdi da tih žrtava nije ni bilo. Da su neki drugi bili žrtve, a da smo mi porobili one za koje mislili da smo ih oslobodili. Nemanje te čitulje, nebriga o tolikim nevinim žrtvama nam se osvetila. Da nije bilo Jevreja koji su pored one večne vatre u Jad Vašemu ispisali "Jasenovac", to bi se izbrisalo, kao što je na neki način izbrisano na jasenovačkom polju gde je podignut cvet. Gledao sam seljake sa Kozare koji kad dođu ne znaju gde da zapale sveću, jer to nije predviđeno. Ne znate da li je to simbol za pesmu leta ili će tu da se ljudi venčavaju ili će biti jedno od najvećih stratišta u Evropi, kao što je Aušvic ili Mathauzen.

 

PRIZNANJE KNJIŽEVNIKU: Matija Bećković dobitnik nagrade za doprinos srpskoj književnosti!

MATIJA BEĆKOVIĆ O NATO PAKTU: Prokletstvo Svetog Petra Cetinjskog nad Crnom Gorom!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
banat1952

pre 8 godina

Bravo gospodine Beckovicu.Zivela Kraljevina Srbija.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Црногорски Рјечник - ће бити једини Рјечник у којем неће бити ријечи: " Част", и "Чојство"...Заправо биће "замењени" са Еуро и Обвезнице...!!

ketman

pre 8 godina

Pitam se samo kako je dotični preživeo Brozov režim koji je trajao 35 godina, pa Slobu komunjaru, i na kraju ušao u SANU? Svi koji su se suprotstavili platili su glavom, a on napredovao, i to vrlo uspešno. 

pavle

pre 8 godina

KETMANE kako te nije stid samoga sebe, i koliko ti je ozna platila da ovo napises.

Lala iz Banata

pre 8 godina

...Погодак..!!... Ал у твоте - пркно...!!

Srbin

pre 8 godina

To bi vam bilo isto kao kad bismo ovde u Vojvodini uveli Sremacki, Backi i Banatski jezik ....

vera

pre 8 godina

ON zna gde je počelo,i gde će se završiti , sudbina sveta . BABA VANGA................................................................................................

Pera

pre 8 godina

Ovaj Serlok Holms samo moze biti "poznat", postovan i citiran u sizofrenoj zemlji. Srecom rodio se u takvoj. Sramota me da zivim u zemlji koja ratne huskace.

banat1952

pre 8 godina

Pa ko te drzi,osim,ako nisi u kavezu.Odleprsaj negde na zapad kod tvojih miljenika i usreci nas.

mladjo

pre 8 godina

То што су нам српски комунисти направили за 50 година власти представља геноцид над сопственим народом. Достаћемо још крв пролити да исправимо њихове грешке....

Lala iz Banata

pre 8 godina

Не слушамо умне главе - баш као што пре 40 година не слушасмо, спрдајући се са Академицима Српским који опомињаху: Да не ваља то што радимо..! ( Добрица Ћосић, Медаковић.и др.) Да Уставне реформе воде у распад Југославију - а распад у РАТ...Имасмо уши не хтедосмо чути...Имали смо очи - не хтедосмо видети - ништа...! А све се после - обистинило...!!А Ми им још (мали-бедни!) судисмо..!! Уместо да стојите МИРНО СА ОЛОВКОМ И СВЕСКОМ У РУЦИ кад академик збори...Ви судите мали бедни црви, недостојни ни ципеле "да му чистите"...Ко сте Ви да судите једном Бећковићу а да ништа од његових дела - нисте нити прочитали...Срам Вас било...!!

Tomasevna

pre 8 godina

Pazljivo sam procitala ceo tekst.Beckovic je rekao zivu istinu o svemu.A naslov intervjua?Moguce je da Kosovo treba zaokruziti crvenom bojom kao proctor koji ce biti uzrok 3.svetskog rata

PREDRAG

pre 8 godina

sami sebe treba da se stidimo,cela civilizacija se ponosi svoje proslosti samo mi SRBI hocemo da je izbrisemo,promenimo nismo mi oni mi smo evropejci,kosti se raspadaju nasim precima u grobovima rasutim po ovoj napacenoj zemlji hocemo nesto novo a nepostujemo staro NASE PRETKE koji su verovali u svetlu buducnost,u nas u sadasnjost milioni,milioni poginulih,za koga BRE, ZA tajfune,lopove, e NEMANJICI DA STE ZNALI STA STVARATE DOBRO BI RAZMISLILI, A I ONA NARODNA T .J. COPICEVA ZNAM JA NAS .EBO JA NAS

PAVLE Prvi

pre 8 godina

KOMUNISTI NISU SRBI. Da li su KOMUNISTI (Srpski ) SRBI? Kako to dokazati; prvo licnim priznanjem, drugo cinjenicama. Sta na pr. Italijana cini Italijanom, Turcina Turcinom, Hrvata Hrvatom, Srbina Srbinom itd. Nas interesuje ovo zadnje: Srbina Srbinom cini SRPSTVO. Sta je Srpstvo: to je osecaj pripadnosti Srpskom narodu, vera u BOGA, Srpsku crkvu, Pravoslavlje, Svetosavlje,Srpsku istotiju,Srpska Svece , Svetitelje I Svetinje ( srpsku KRUNU, nije obavezno ), Srpsku kulturu, slave I obicaje I jos toga. Dakle , Srbin kao covek je vernik, on veruje u BOGA, ide u crkvu, svoju decu krsti u svojoj crkvi, sveti svoje Svece I Svetitelje, slavi svoje Slave I postuje obicaje I ima drzavu svoju po svome imenu. A sta Srpskog Komunistu cini da nije SRBIN, pa sve sto je suprotno SRPSTVU: Po ideji on je Internacionalista – dakle nema osecaj pripadnosti Srpskom rodu, po narodnosti on je Jugosloven, po veri ateista- nevernik, on ne veruje u BOGA, ne ide u crkvu, ne krsti decu u crkvi, ne sveti Srpske Svece, svetitelja I svetinje, grozi se pri pomisli na Srpsku KRUNU pa stim u vezi I na Srpsku istoriju, izuzev one od 1945 god. Srpske slave I obicaje ceni kao mogucnost da se dobro najede I napije, a ne kao Duhovne institucije, sto one pre svega I jesu. Cinjenice govore: Srpski Komunisti su poseban narod.Najveci neprijatelji Srpskog naroda su Ustase – Hrvati, a najveca opasnost su Srpski Komunisti. Prvima je cilj ocistiti Hrvatsku od Srba – unistenjem ili progonom I uspeli su, drugima je cili zatrti Srpstvo. Krajnji rezultat je opasniji od prvoga. Setomo se: U Prvom svet, ratu svi smo bili Srbi, a u Drugom? To je malo vremensko rastojanje, a pogledaj te u sta smo pretvoreni. Namera autora ovoga teksta jeste da izazove polemiku I onih ZA I onih PROTIV Drzim da su cinjenice najjace oruzje, a onaj ko misli da ima jace, neka ih suprotstavi iznetim ili dopuni I ojaca navedano u tekstu

Lala iz Banata

pre 8 godina

Хришћанство, Православље - баш као и Комунизам...Наднационална су категорија.. Универзална..! Везивати - за нациом, може само врло слабо поткована и полуписмена - будала...!!

Ivanka

pre 8 godina

"Косово је грдно судилиште" !! - И нама и њима... Осећамо то и добро знамо...... То ће бити одсудни бој који ће показати и доказати: Да ли смо достојни даље Историје...?... И поново ћемо имати културу... - Ову до Косовског Боја... и Ону у будућности...О којој ће тек певати неке будуће, нерођене генерације Срба ... пост Косовског "циклуса".....!

vera

pre 8 godina

Sve je počelo u raju, kada je eva i adam pojeli zabranjenu jabuku .gde će biti kraj sveta ,to samo ,Bog zna,.svidelo vam se to, ili ne, to je vaš problem.................................

1111

pre 8 godina

kao što je Aušvic ili Mathauzen То су две највеће преваре, чуди ме да овај академик то не зна...

banat1952

pre 8 godina

Pametnjakovicu,za negiranje holokousta se die u zatvor.

Club

pre 8 godina

Eto vam ga Matija,on je svoju ambiciju odradio,em je u Beogradu,em je AKADEMIK,ne znam zasto,em mrzi svoje porijeklo.Unovceno je ,sve sto je zelio.Vi mu dajte jos,neka vam je srecan! Srpetvo je njegova tema,samo ko plati za intervju.

mijat311

pre 8 godina

Nesreća je da su Srbi sami sebi najveći neprijatelji.Lako se odriču srpstva:jednom radi komunizma,drugi put nekakvog lažnog bratstva i jedinstva.Treba znati da se ne može biti pošten među lopovima.

joex

pre 8 godina

Priča protiv crnogoraca a nudi nam kralja crnogorca. Nece moci nikad vise.n

Nadezda

pre 8 godina

Hvala Akademiku Beckovicu na tekstu pod naslovom:''Na Kosovu je sve pocelo i na njemu ce se sve resavati''.Smatram da je prava steta sto se ovaj tekst ne nalazi u svim listovima koji dopiru do ruku Srpskog naroda-bilo gde on da zivi i bilo kakve intelekualne svesti da je.Ovo je tekst koji bi trebalo stampati tromesecno-(poznavajuci kratko Srpsko pamcenje). Nadezda Postic

Anonimus

pre 7 godina

Dokle vise? Dokle? Nije život film Indijane Džonsa niti Apokalipsa danas...

Anonimus

pre 7 godina

На Косову је све почело 1987 на Видовдан, када је Слоба држао говор, на Косову се све завршило 1999-те са битком на Кошарама...А сад што ви нисте свесни да се завршило то је ваша кривица...Може Бећковић да говори те узвишене речи, да прави те метафизичке космичке метафоре итд,а поента је да већина нема пара за бољи живот...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija