19.08.2018.
MATIJA BEĆKOVIĆ: Na Kosovu je sve počelo i na njemu će se REŠAVATI SUDBINA CELOG SVETA! slobodna hercegovina
rs.sputniknews.com | 08.01.2016. | 10:59

MATIJA BEĆKOVIĆ: Na Kosovu je sve počelo i na njemu će se REŠAVATI SUDBINA CELOG SVETA!

Društvo         26

Već dve decenije imamo slučaj da se srpsko ime u Crnoj Gori progoni, do sada se znalo kako se zove kada nekoga gonite zbog imena, to je najkraća definicija fašizma, rekao je između ostalog u intervjuu za Sputnjik akademik Matija Bećković

Da li je devalvirala najskuplja srpska reč? Ako jeste, koja je danas najskuplja?
- Meni se čini da je ta najskuplja srpska reč, kako sam nazvao Kosovo, u međuvremenu postala još skuplja i da više nije najskuplja srpska, nego možda engleska i ruska, francuska najskuplja reč. Svakodnevno se vidi da se na njoj rešava sudbina sveta i da je baš na njoj počeo onaj sunovrat koji traje do naših dana. Možda nismo ni znali koliko je skupa do ovih decenija kada je postala centar između Istoka i Zapada, među civilizacijama, među verama.

Crnogorski je jedini strani jezik koji se govori i predaje na srpskom

Zašto, šta je to toliko jako u korenu te najskuplje srpske reči "Kosovo"?
- Jednoj zemlji oteta je njena matična, osnovna teritorija, na kojoj je taj narod postao hrišćanski, iz koje se on preporodio i rodio. Taj presedan koji se desio u naše vreme, u sred Evrope u 21. veku, gde je ignorisana čitava istorija jednog naroda i poništena njegova vera, znate da je samo nebo ozvezdano onoliko koliko je Kosovo onebesano srpskim svetinjama, manastirima, crkvama, crkvištima i grobištima.

Poništavanje istorije, kada je Kosovo u pitanju, traje prilično dugo, ali poništavanje istorije Crne Gore ubrzano je, kao ovo vreme u kome živimo. Izjavili ste da je Njegoš izdajnik Crne Gore, ove današnje. A šta da je stvarno sada tamo neki novi Njegoš, da li bi ga Crna Gora prepoznala kao genija?
- Njegoš je stvorio taj narod, tako da on ne zna ni šta će s njim, ni šta će bez njega. On je učinio da taj narod ima sebe u svom jeziku i borba sa njim traje do današnjeg dana, trajala je za njegova života, a još više posle njegove smrti. On je možda to i znao kad je ostavio amanet da se sahrani na vrhu jedne planine koja je međa među svetovima. On je hteo da tu zemlju brani i svojim grobom. Mora da je bio ubeđen da narod koji ne može da odbrani jedan grob nema razloga ni da postoji. Sedam puta je sahranjivan, njegov grob rušen, ali ta bitka još uvek traje. Sad su Njegoša isterali iz škole, a Crna Gora je doživela da se zove stranim imenom, da joj se peva "Montenegro i junačko NATO leglo".

Tanjug

Da li Vi govorite crnogorskim jezikom? 
- To je jedini strani jezik koji se govori i predaje na srpskom. Dodana su dva slova, ali nije pronađeno nijedno prezime koje počinje tim slovima. Oni koji taj jezik uvode nikad javno nisu njime progovorili. Ne možete da zamislite da neki vođa Crne Gore i novokomponovani lingvista kaže "poslije šjednice šjutra da šjednemo da nešta ižjedemo". Ako bi tako nešto izgovorio, verovatno bi tog dana završio svoju karijeru.

NATO više interesuje ta teritorija, nego što ih interesuju Crnogorci

Da li mislite da su Srbi u Crnoj Gori, uz sve što se radi spolja, a i unutar te zemlje na putu nestanka, da će za sto godina turisti u Boki odlaziti u rezervat da bi videli kako žive Srbi?
- Na tome se vrlo ozbiljno radi, zato što je Crna Gora postigla svoju nezavisnost tako što je Srbima koji tamo žive oduzela pravo glasa. To je prvi slučaj da oni kojih se to najviše ticalo nisu imali pravo da na tom referendumu učestvuju. Rezultat su postigli tako što su dali pravo drugim zajednicama, vlast je pokupila mobu po celom svetu, dovozila avionima sve osim Srba, pa su za pola procenata izvojevali nezavisnost. Ali Crna Gora nikada nije bila zavisnija, sem kad je tu nezavisnost izborila od najrazličitijih sila, osim od svog naroda. Vlast je pobedila svoj narod pomoću drugih nacionalnih zajednica i drži taj narod, takoreći van zakona. Najbizarnije u toj stvari je što je Srbija govorila da nikada nisu bili bolji odnosi u istoriji te dve zemlje, nego baš u ovo vreme kada je ukinut srpski jezik, kad je ukinuta ćirilica, kada su uvedena dva nova slova, kad se osniva Crnogorska crkva, kad se Njegoš isteruje iz škole. Stav Srbije dovoljno govori o statusu Srba u Crnoj Gori i njihovim pravima. Vlast računa na glasove koje ima u Rožajama ili u Plavu, Ulcinju, a ima više glasova u Rožajama nego što ima u sedam crnogorskih brda. Oni prosto ignorišu svoj narod koji živi iznad hiljadu metara nadmorske visine.

Velik je Vaš jed zbog ulaska Crne Gore u NATO i tvrdnji da odnos između Srbije i te zemlje nikada nije bio bolji. Kako se Srbija postavila na međunarodnoj sceni, vlada tvrdi da nikada nije imala bolje odnose ni sa Rusijom, ni sa SAD. Kakva je to politika?
- To je neka ekvilibristika gde se pokušava opstati na trapezu, ali ne znamo dokle će to trajati, da li ćemo moći da odbranimo i održimo neutralnu poziciju, da budemo ono što je rekao Sveti Sava, Istok na Zapadu i Zapad na Istoku. To je davno formulisano u temelju naše geografije koja je odredila i našu istoriju. Ali to se nikad nije odnosilo na našu kulturu koja nije znala za granice, na naše pismo, veru, nacionalni identitet. NATO nije manji bez Crne Gore, niti je veći sa njom. Ali oni insistiraju da budu članica, s jedne strane više da se sklone, da dobiju azil kod te agencije, nego što su zainteresovani da sama Crna Gora uđe. S druge strane, NATO više interesuje ta teritorija, nego što ih interesuju Crnogorci.

Beta

Da je Titu palo na pamet da se proglasi za kralja, svi naši republikanci bi preko noći postali monarhisti

U kom društvenom uređenju živimo? Nekada ste živeli u nadi da će Milošević biti naš poslednji predsednik, da li je u Vama ostalo nade da će Srbi ikada više videti krunisanje svog kralja, da li bi to nešto promenilo?
- Da je Titu palo na pamet da se proglasi za kralja, svi naši republikanci bi preko noći postali monarhisti. I kad bi bilo kome od ovih naših uspešnih političara to palo na pamet, to bi bio mnogo manji problem nego da kralj bude onaj ko je zaista kralj. Problem je što je naš kralj pravi, ako je on pravi, onda bi svi drugi morali biti pravi, a to bi bio veliki prevrat, nešto na šta nismo spremni. Mi smo jedan od retkih naroda koji ima svoju nacionalnu dinastiju, ali desilo se da nju ukine jedan tuđin i apostata, za koga još uvek ne znamo ko je i kako se zvao. Mislilo se, ako propadne taj poredak, Srbi će se setiti sebe i svog istorijskog državnog uređenja. Ali čuli smo da je glavni problem: zašto bi kralj bio kraljev sin, a ne bilo ko drugi. U tom smislu se ovde još uvek vodi ta kampanja. Mi nikada ne kažemo Kraljevina Belgija ili Kraljevina Norveška, Kraljevina Španija, jer bi tako podsećali kako su to moderne evropske države, sa visokim standardom i najvišim stupnjem demokratije, nego još uvek pričamo kako bi kraljevina bila neka rekonstrukcija doba u kome je kralj sedeo u pročelju, gde bi bila njegova glavudža i zaponjak, a drugima bi davao ako nešto od njega preostane. Da je to jedan simbol koji srpski narod ima, to niko ne govori, a da su ti simboli tako važni za naš nacionalni identitet i naše postojanje, to niko i ne spominje. Da je sve što je poginulo u našoj prošlosti, poginulo za kralja i otadžbinu. Održati tu sveću nepretuljenu i imati taj simbol živ, to nijedan narod ne bi propustio da obnovi, sem nas koji smo se našli u bespuću i izjednačili sa golim dolinama, sa novokomponovanim državama i njihovim istorijama, da krećemo iz početka da tražimo neki oblik, kao da ga nismo imali kroz vekove. Ta propaganda koja traje od 1941. godine, to živi i danas. Niko nije završio govor na srpskom jeziku kroz vekove, da nije završio rečju "„Živeo kralj". Niko se nije ni setio da bi Srbija mogla biti nešto drugo, to je prosto prirodni oblik postojanja srpske države. Današnja kraljevina i kralj bili bi po meri ovog vremena, ne bi bili ništa drugo nego što je kralj u državama koje sam nabrojao. Niti je vidljiv, niti odlučuje o bilo čemu, on prosto postoji kao simbol jedinstva i trajanja te zemlje i u tom smislu bi za Srbiju bilo najprirodnije, najlakše da raskrsti sa komunizmom. Bio bi to najubedljiviji dokaz da je raskrstila. Kada danas govorimo o rehabilitacijama, tome se najviše protive oni koji su protiv restitucije, da nastave da žive u tuđim kućama.

Kad bi Rusi imali kralja, mislim da se ne bi dvoumili ni minut, jer to je prirodan oblik njihove države, njihovog carstva

Da li Vam se čini da su Srbi sa prostora koji su u neku ruku izgubljeni - neki su i trajno izgubljeni jer, iako su srpski u zemljišnim knjigama, Srbi tamo više ne žive - uvek imali veću želju da Srbija bude kraljevina? Zašto?
- Zato što je predsednik Srbije, predsednik Srbije, a kralj Srbije kralj svih Srba. On ih drži na okupu, to je postalo takođe jedan od problema u vreme kada je srpska kokarda postala tuđe, a petokraka domaće znamenje. Mnogi bi pomislili da smo petokraku mi izmislili, a da nam je kokarda nametnuta. U tom smislu se mnogo stradalo i mnogo je bilo straha, jer možda nijedna reč nije toliko klevetana kao reč „kralj". Samo mi je žao što neka od ovih naših bivših republika nije imala sto grama neke krune da pokaže šta bi to njoj značilo, šta bi oni od toga napravili. A mi imamo krunu koju niko ne spori koja je autentična, odavno priznata, pod kojom smo postigli sve što smo postigli u istoriji. Mi hoćemo republiku, a hvalimo se onim što smo postigli kao kraljevina. Nemamo ništa što bi smo rekli da je za ponos i diku od kad je Srbija republika. Kad bi Rusi imali kralja, mislim da se ne bi dvoumili ni minut, jer to je prirodan oblik njihove države, njihovog carstva.

Public

Drina je postala mnogo veći i tvrđi zid nego što je berlinski

Velika Srbija je rasparčana, te parčiće i dalje kidaju. Vi ste nedavno bili na jednom delu koje se sada bori za nešto što odavno ima. Da li možete da nam otkrijete kako će izgledati proslava rođendana Republike Srpske?
- Hercegovina je podigla, kako je izračunao akademik Ekmečić, jedanaest ustanaka za svoju slobodu. Imao sam sada priliku da budem u Trebinju koje je verovatno najlepši grad, ne samo u Republici Srpskoj. Tu je posle tolikih decenija nepravdi na brdu iznad grada sahranjen Jovan Dučić, koji je umro 1943. godine u Americi, a već 41. godine je napisao pesmu "Vrbas", o stradanju Srba u NDH. Ali ta pesma je bila zabranjena, mada u njoj nema ničega sem oplakivanja nevinih žrtava. I te žrtve i te jame u koje su bačeni bile su betonirane, nisu nikada popisane. Srbi nemaju svoj Jad Vašem. Nisu popisali svoje nevine žrtve da se ne zamere onima koji su te jame napunili ljudima. Drina je postala mnogo veći i tvrđi zid nego što je berlinski. Posle tolikih žrtava stvorena je Republika Srpska i ona je toliki problem. Pokazalo se da je ona neka međa među verama i civilizacijama, između superiornih i inferiornih civilizacija, nacija i vera i da je sad ta metafizika nekako ugrožena time što su ovi ljudi izborili tolikim žrtvama, da mogu da slobodno žive u 21. veku. Tu se pokreće neki zakon stariji od ljudskog razuma, sad to bode oči. Prigovara im se zašto slave svoj rođendan i slavu, što je zapamćeno samo u najneslavnijim i neslobodnijim vremenima.

Da nije bilo Jevreja koji su pored one večne vatre u Jad Vašemu ispisali "Jasenovac", to bi se izbrisalo, kao što je na neki način izbrisano na jasenovačkom polju gde je podignut cvet. Gledao sam seljake sa Kozare koji kad dođu ne znaju gde da zapale sveću, jer to nije predviđeno!

Pomenuli ste spisak srpskih žrtava, one ne zastarevaju, a ta uspomena? Zašto Srbija konačno ne napravi spisak žrtava?
- To je velika greška i veliki greh, da ne samo što to ne zna svet, nego skoro i da Srbi zaboravljaju. Kad kažete da je samo za Srbe bilo sto za jednog, sto za ubijenog, pedeset za ranjenog, to malo ko zna. Kad se kaže da je bombardovana Jugoslavija, nije, bombardovana je Srbija. Pa i sad kad je NATO bombardovao. Avioni su preleteli celu Jugoslaviju da bi izručili te bombe na Beograd. Mi smo to u ime bratstva i jedinstva sakrili od samih sebe, da bi smo danuli dušom i živeli snošljivije, ali to je rezultiralo time da se tvrdi da tih žrtava nije ni bilo. Da su neki drugi bili žrtve, a da smo mi porobili one za koje mislili da smo ih oslobodili. Nemanje te čitulje, nebriga o tolikim nevinim žrtvama nam se osvetila. Da nije bilo Jevreja koji su pored one večne vatre u Jad Vašemu ispisali "Jasenovac", to bi se izbrisalo, kao što je na neki način izbrisano na jasenovačkom polju gde je podignut cvet. Gledao sam seljake sa Kozare koji kad dođu ne znaju gde da zapale sveću, jer to nije predviđeno. Ne znate da li je to simbol za pesmu leta ili će tu da se ljudi venčavaju ili će biti jedno od najvećih stratišta u Evropi, kao što je Aušvic ili Mathauzen.

 

PRIZNANJE KNJIŽEVNIKU: Matija Bećković dobitnik nagrade za doprinos srpskoj književnosti!

MATIJA BEĆKOVIĆ O NATO PAKTU: Prokletstvo Svetog Petra Cetinjskog nad Crnom Gorom!

 

KOMENTARI (26)

Avatar placeholder

banat1952

08.01.2016. | 11:22

Bravo gospodine Beckovicu.Zivela Kraljevina Srbija.

Avatar placeholder

Lala iz Banata

08.01.2016. | 11:22

Црногорски Рјечник - ће бити једини Рјечник у којем неће бити ријечи: " Част", и "Чојство"...Заправо биће "замењени" са Еуро и Обвезнице...!!

Avatar placeholder

ketman

08.01.2016. | 11:29

Pitam se samo kako je dotični preživeo Brozov režim koji je trajao 35 godina, pa Slobu komunjaru, i na kraju ušao u SANU? Svi koji su se suprotstavili platili su glavom, a on napredovao, i to vrlo uspešno. 

Avatar placeholder

pavle

08.01.2016. | 13:16

@ketman KETMANE kako te nije stid samoga sebe, i koliko ti je ozna platila da ovo napises.

Avatar placeholder

Dejan

08.01.2016. | 13:21

@ketman Bravo, majstore! Pogodak u osovinu!

Avatar placeholder

Lala iz Banata

09.01.2016. | 11:38

@Dejan ...Погодак..!!... Ал у твоте - пркно...!!

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]

 Vreme
Beograd 23°  
clear sky
23°C
Beograd
 • Beograd
  23°
  clear sky
 • Novi Sad
  23°
  clear sky
 • Niš
  20°
  clear sky
 • Subotica
  24°
  clear sky
 • Zrenjanin
  23°
  clear sky
 • Klek
  23°
  clear sky
 • Kula
  22°
  few clouds
 • Sombor
  22°
  few clouds
 • Vrbas
  22°
  few clouds
 • Vranje
  22°
  few clouds
 • Prokuplje
  20°
  clear sky
 • Leskovac
  20°
  clear sky
 • Arilje
  21°
  clear sky
 • Kraljevo
  21°
  clear sky
 • Apatin
  23°
  few clouds
 • Vlasotince
  20°
  clear sky
 • Pirot
  20°
  clear sky
 • Inđija
  23°
  clear sky
 • Loznica
  20°
  few clouds
 • Grocka
  23°
  clear sky
 • Kovin
  23°
  clear sky
 • Ruma
  23°
  clear sky
 • Kladovo
  24°
  scattered clouds
 • Novi Pazar
  17°
  few clouds
 • Jagodina
  21°
  clear sky
 • Ivanjica
  20°
  clear sky
 • Titel
  23°
  clear sky
 • Ub
  22°
  clear sky
 • Bor
  23°
  few clouds
 • Nikinci
  23°
  clear sky
 • Batajnica
  23°
  clear sky
 • Surdulica
  21°
  clear sky
 • Ralja
  23°
  clear sky
 • Zlatibor
  20°
  clear sky
 • Popinci
  23°
  clear sky
 • Kosjeric
  21°
  clear sky

Štampano izdanje

Anketa

Da li vanzemaljci posećuju zemlju, i ima li Srbija plan za njihov dolazak?