• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.01.2016

12:50

(VIDEO) UBISTVO IZ MILOSRĐA! Da li ste za to da eutanazija bude ozakonjena u Srbiji?

Društvo

(VIDEO) UBISTVO IZ MILOSRĐA! Da li ste za to da eutanazija bude ozakonjena u Srbiji?

Podeli vest

Pravo na eutanaziju ili, kako se još naziva, "ubistvo iz milosrđa" moglo bi u skoro da bude priznato u Srbiji, tako što bi se prema sadašnjoj ideji, sprovodilo u izuzetnim slučajevima i uz saglasnost osobe za dobrovoljni prekid života ili uz pristanak njene najuže porodice

Nacrt Građanskog zakonika (GZ), koji će do jula 2016. godine biti na javnoj raspravi, predviđa eutanaziju kao "pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, koji se može izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psiho-socijalni i medicinski uslovi".

- Uslovi i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju propisuju se posebnim zakonom - kaže Nacrt GZ-a.

U predloženom tekstu se takođe navodi da zloupotreba prava na eutanaziju, radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi, predstavlja osnov za krivičnu odgovornost.

Međutim, kao alternativu, Nacrt ostavlja javnosti da u toku rasprave odluči da se taj član u potpunosti izbriše iz završne verzije kodifikacije, odnosno da se pravo na eutanaziju uopšte ne predvidi.

Anketa

Ubistvo iz milosrđa u srpskom zakonodavstvu sada se smatra krivičnim delom.

Zato će se Komisija za izradu Nacrta GZ, zbog kompleksnosti ostvarivanja prava na eutanaziju, koje ima, pored pravnih i medicinske, psihološke i socijalne aspekte, tek posle održane javne rasprave izjasniti o alternativnom predlogu na osnovu argumenata stručnjaka iz razlicitih oblasti i profesionalnih delatnosti.

Takođe, eventualnim usvajanjem osnovnog predloga - za uvođenje prava na eutanaziju, izvršila bi se odgovarajuća promena u Krivičnom zakoniku.

O ovom pitanju je sredinom decembra raspravljala i sekcija za zdravlje Kopaoničke škole prirodnog prava, koja je podržala rešenje iz Nacrta GZ.

Doktor Hajrija Mujić Zorić, koja je naučni savetnik Instituta društvenih nauka i urednik sekcije za zdravlje Kopaoničke škole, rekla je Tanjugu da će sekcija preporučiti da se pitanje aktivne eutanazije i dalje raspravlja, kao i da se razjasni pitanje pasivne eutanazije čiji su oblici, kako je navela, kod nas u praksi u nekoj formi prisustni.


Ona je objasnila da se kod aktivne eutanazije uvek preduzima neki aktivini čin ili radnja, uz određene procedure kojima se ide na ciljano izazivanje smrtnog ishoda kod pacijenta.

Pasivna eutanazija, kako je ukazala, podrazumeva samo dopuštanje da dođe do posledice, odnosno lečenje sekundarnih posledica, ublažavanje bola, ne prikopčavanje na aparat, ili skidanje sa aparata ukoliko se to konzilijarno odluči i uz saglasnost najbližih.

- Mi smo skloni kao sekcija da podržimo praksu pasivne eutanazije u striktno određenim slučajevima kada je to potpuno opravdano i medicinski i sa pravne strane i u tom delu podržavamo rešenje iz Nacrta GZ - navela je Mujić Zorić.

SLOVENIJA Lekar uhapšen zbog eutanazije pokušao samoubistvo!

Prema njenim rečima, stav te sekcije je da se za sada ne ide na ekstremna rešenja koja su neprimerena našem pravnom sistemu.

- Postoje protokoli i procedure koje uveliko imaju razvijene zemlje, a isto tako i mi težimo da Srbija usvoji dobru praksu. Mislimo da treba podržati ono što se radi u praksi i nazvati ga pravim imenom, jer imamo u pojedinim službama praksu pasivne eutanazije, koja se naziva nekako drugačije - objasnila je Mujić Zorić.

Ovo je samo jedno od pitanja "automonije pacijenta" o kom se u Srbiji raspravlja, a to je ne samo pravo pacijenta da bira lekara, već i način lečenja i da u kranjoj liniji i on snosi rizike i posledice tretmana koji odabere.

Podaci dostupni na Internetu, ukazuju da je eutanazija omogućena u više evropskih zemalja, a Belgija je 2002. godine bila prva zemlja na svetu koja je dozvolila eutanaziju, a od prošle godine čak i mlađih od 18 godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
XXL

pre 8 godina

Ajoj Mi srbende ćemo i taj Zakon nakaradno da tumačima pa ćemo se međusobno "eutanazirati" gde god stignemo, a sve iz "milosrđa" po onoj - zamolio me komšija da mu "pomognem", sedeli smo u kafani pa da preskočimo "proceduru" .... ne znam .... velika je to odgovornost i teret da ga srbende nose .... nismo Mi još za tako "uzvišen čin" .... pogotovo ako je čovek u punoj snazi imućan, nema potomaka, a ima mnogo rodbine - odjednom.

Saša

pre 8 godina

Za, XXL - Svaka ti je zlatna neka si mi ziv i zdrav! Nasmeja me momacki, ne pamtim ovakvo smejanje! \n

GAGA

pre 8 godina

Какво милосрђе,милосрђе молосрног анђела(НАТО).Нико нема права да неког убије,обавеза је да помаже и лечи а појединац ипак има право да себи суди али без туђе помоћи.Којег и каквог лекара ћете натерати на намерно убијање,као у хитлеровом логору.Ко може да вас натера на убиство?

vera

pre 8 godina

Uzeti srce,od živog čoveka,koji još nije izdahnuo ,klinički mrtav , a živ .Ja to nemogu sebi da rastumačim ,duša je., još u telu .GDE,,JE,, TU,,Božija zapovest.,i to je ubistvo ......

Saša

pre 8 godina

Kakva, bre crna EUTANAZIJA! Idi bre... S\' milim bogom... To, nije nas posao smrtnika, ovo zemaljskih... OVAJ GORE TO ODREDJUJE!!!... Ko i kada... Da, se razumemo... Van, svake pameti... Da mudrujemo tu! PRAVO, NA SUNCE IMAJU SVI!!! Koje god vere bio ili opredeljenja. Pojedincima izvitoperenog UM - a. Zna, se... Nije mesto u drustvu i sistemu ustavno pravno utemeljene drzave. - Republike... Srbije\n

MILE

pre 8 godina

Taman posla nikakava EUTANAZIJA ,pogledajte samo politicare ,advokate ,sudije ,lekare ogrezle u kriminalu pa oni bi za godinu dana zarad svojih licnih pohlepnih interesa zdrave ljude poubijali pod izgovorom EUTANAZIJE ,Deca bi poubijala sve svoje dementne roditelje .Lekarska j e jedna plemenita profesija koja sluzi da pomogne i olaksa zivot ljudima a medicina je toliko napredovala da postoje lekovi da ublaze bolove najtezih bolesti ,Srbija treba da se bori da izgradi sto vise PALEATIVNIH institucija ,gde ce ljudi kojima je kraj umreti sa dostojanstvom ,Eutanazija bi od lekara pravila Kriminalce ,to ne zelimo BOG JEDINI IMA PRAVO DA SUDI ,MOLIMO SE DA NIKAD I POD NIKAKVIM ULOVIMA U SRBIJI NE OZIVI ZAKON O EUTANAZIJI ,NASTRADACE MNOSTVO PRAVIH I ZDRAVIH LJUDI

NIKI

pre 8 godina

Ovi politicari iz 90 tih nas 25 godina ubijaju iz MILOSRDJA

predrag

pre 5 godina

Razumem sve protivnike eutanazije i njihovi argumenti su uglavnom na mestu , ALI ! Zamislite sebe pored clana familije koji par dana unazad umire u najcrnjim i najgorim mukama , uz bolove i u stanju nedostojnom ljudskog bica . Doktori su svoje vec rekli , spasa nema , ublazavanja bolova NEMA , olaksanja na sekund bar NEMA ! Neko Vama drag pred vama cedi kroz zube da ga boli , a vi ga gledate belo , pa onda u doktora gledate belo , a on u vas isto tako. Al j..i ga neki mudraci u skupstini su u pauzi izmedju dva zdranja u restoranu otkrili rupu u saksiji i zakljucili da ljudski zivot nema cenu ni pod kojim uslovima. Naravno dok vi budete gladali kako krv curi iz svih otvora na telu nekog vaseg oni nece biti pored vas da podelite to iskustvo ! Znam sta pricam , doziveo sam to !!!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija