Shutterstock

12:50 Društvo 7

Tanjug/Informer.rs | 08. 01. 2016.

(VIDEO) UBISTVO IZ MILOSRĐA! Da li ste za to da eutanazija bude ozakonjena u Srbiji?

Pravo na eutanaziju ili, kako se još naziva, "ubistvo iz milosrđa" moglo bi u skoro da bude priznato u Srbiji, tako što bi se prema sadašnjoj ideji, sprovodilo u izuzetnim slučajevima i uz saglasnost osobe za dobrovoljni prekid života ili uz pristanak njene najuže porodice

Nacrt Građanskog zakonika (GZ), koji će do jula 2016. godine biti na javnoj raspravi, predviđa eutanaziju kao "pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, koji se može izuzetno ostvariti, ako se ispune propisani humani, psiho-socijalni i medicinski uslovi".

- Uslovi i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju propisuju se posebnim zakonom - kaže Nacrt GZ-a.

U predloženom tekstu se takođe navodi da zloupotreba prava na eutanaziju, radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi, predstavlja osnov za krivičnu odgovornost.

Međutim, kao alternativu, Nacrt ostavlja javnosti da u toku rasprave odluči da se taj član u potpunosti izbriše iz završne verzije kodifikacije, odnosno da se pravo na eutanaziju uopšte ne predvidi.

Ubistvo iz milosrđa u srpskom zakonodavstvu sada se smatra krivičnim delom.

Zato će se Komisija za izradu Nacrta GZ, zbog kompleksnosti ostvarivanja prava na eutanaziju, koje ima, pored pravnih i medicinske, psihološke i socijalne aspekte, tek posle održane javne rasprave izjasniti o alternativnom predlogu na osnovu argumenata stručnjaka iz razlicitih oblasti i profesionalnih delatnosti.

Takođe, eventualnim usvajanjem osnovnog predloga - za uvođenje prava na eutanaziju, izvršila bi se odgovarajuća promena u Krivičnom zakoniku.

O ovom pitanju je sredinom decembra raspravljala i sekcija za zdravlje Kopaoničke škole prirodnog prava, koja je podržala rešenje iz Nacrta GZ.

Doktor Hajrija Mujić Zorić, koja je naučni savetnik Instituta društvenih nauka i urednik sekcije za zdravlje Kopaoničke škole, rekla je Tanjugu da će sekcija preporučiti da se pitanje aktivne eutanazije i dalje raspravlja, kao i da se razjasni pitanje pasivne eutanazije čiji su oblici, kako je navela, kod nas u praksi u nekoj formi prisustni.


Ona je objasnila da se kod aktivne eutanazije uvek preduzima neki aktivini čin ili radnja, uz određene procedure kojima se ide na ciljano izazivanje smrtnog ishoda kod pacijenta.

Pasivna eutanazija, kako je ukazala, podrazumeva samo dopuštanje da dođe do posledice, odnosno lečenje sekundarnih posledica, ublažavanje bola, ne prikopčavanje na aparat, ili skidanje sa aparata ukoliko se to konzilijarno odluči i uz saglasnost najbližih.

- Mi smo skloni kao sekcija da podržimo praksu pasivne eutanazije u striktno određenim slučajevima kada je to potpuno opravdano i medicinski i sa pravne strane i u tom delu podržavamo rešenje iz Nacrta GZ - navela je Mujić Zorić.

SLOVENIJA Lekar uhapšen zbog eutanazije pokušao samoubistvo!

Prema njenim rečima, stav te sekcije je da se za sada ne ide na ekstremna rešenja koja su neprimerena našem pravnom sistemu.

- Postoje protokoli i procedure koje uveliko imaju razvijene zemlje, a isto tako i mi težimo da Srbija usvoji dobru praksu. Mislimo da treba podržati ono što se radi u praksi i nazvati ga pravim imenom, jer imamo u pojedinim službama praksu pasivne eutanazije, koja se naziva nekako drugačije - objasnila je Mujić Zorić.

Ovo je samo jedno od pitanja "automonije pacijenta" o kom se u Srbiji raspravlja, a to je ne samo pravo pacijenta da bira lekara, već i način lečenja i da u kranjoj liniji i on snosi rizike i posledice tretmana koji odabere.

Podaci dostupni na Internetu, ukazuju da je eutanazija omogućena u više evropskih zemalja, a Belgija je 2002. godine bila prva zemlja na svetu koja je dozvolila eutanaziju, a od prošle godine čak i mlađih od 18 godina.XXL

08.01.2016. 13:14

Ajoj Mi srbende ćemo i taj Zakon nakaradno da tumačima pa ćemo se međusobno "eutanazirati" gde god stignemo, a sve iz "milosrđa" po onoj - zamolio me komšija da mu "pomognem", sedeli smo u kafani pa da preskočimo "proceduru" .... ne znam .... velika je to odgovornost i teret da ga srbende nose .... nismo Mi još za tako "uzvišen čin" .... pogotovo ako je čovek u punoj snazi imućan, nema potomaka, a ima mnogo rodbine - odjednom.


vera

08.01.2016. 22:55

Uzeti srce,od živog čoveka,koji još nije izdahnuo ,klinički mrtav , a živ .Ja to nemogu sebi da rastumačim ,duša je., još u telu .GDE,,JE,, TU,,Božija zapovest.,i to je ubistvo ......


Saša

08.01.2016. 15:50

Za, XXL - Svaka ti je zlatna neka si mi ziv i zdrav! Nasmeja me momacki, ne pamtim ovakvo smejanje! n


GAGA

08.01.2016. 20:40

Какво милосрђе,милосрђе молосрног анђела(НАТО).Нико нема права да неког убије,обавеза је да помаже и лечи а појединац ипак има право да себи суди али без туђе помоћи.Којег и каквог лекара ћете натерати на намерно убијање,као у хитлеровом логору.Ко може да вас натера на убиство?


Saša

09.01.2016. 13:27

Kakva, bre crna EUTANAZIJA! Idi bre... S' milim bogom... To, nije nas posao smrtnika, ovo zemaljskih... OVAJ GORE TO ODREDJUJE!!!... Ko i kada... Da, se razumemo... Van, svake pameti... Da mudrujemo tu! PRAVO, NA SUNCE IMAJU SVI!!! Koje god vere bio ili opredeljenja. Pojedincima izvitoperenog UM - a. Zna, se... Nije mesto u drustvu i sistemu ustavno pravno utemeljene drzave. - Republike... Srbijen


MILE

09.01.2016. 15:58

Taman posla nikakava EUTANAZIJA ,pogledajte samo politicare ,advokate ,sudije ,lekare ogrezle u kriminalu pa oni bi za godinu dana zarad svojih licnih pohlepnih interesa zdrave ljude poubijali pod izgovorom EUTANAZIJE ,Deca bi poubijala sve svoje dementne roditelje .Lekarska j e jedna plemenita profesija koja sluzi da pomogne i olaksa zivot ljudima a medicina je toliko napredovala da postoje lekovi da ublaze bolove najtezih bolesti ,Srbija treba da se bori da izgradi sto vise PALEATIVNIH institucija ,gde ce ljudi kojima je kraj umreti sa dostojanstvom ,Eutanazija bi od lekara pravila Kriminalce ,to ne zelimo BOG JEDINI IMA PRAVO DA SUDI ,MOLIMO SE DA NIKAD I POD NIKAKVIM ULOVIMA U SRBIJI NE OZIVI ZAKON O EUTANAZIJI ,NASTRADACE MNOSTVO PRAVIH I ZDRAVIH LJUDI


NIKI

09.01.2016. 16:27

Ovi politicari iz 90 tih nas 25 godina ubijaju iz MILOSRDJA


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]