• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.01.2016

16:40

BELI MANTILI NAJAVILI ŠTRAJK: Lekari i farmaceuti nezadovoljni zakonom o platama!

Društvo

BELI MANTILI NAJAVILI ŠTRAJK: Lekari i farmaceuti nezadovoljni zakonom o platama!

Podeli vest

Predstavnici Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) najavili su da će stupiti u štrajk, uz poštovanje minimuma procesa rada, ukoliko Zakon o sistemu plata u javnom sektoru ne bude ravnopravno tretirao sve zaposlene

Predsednik SLFS Rade Panić istakao je na konfeneciji za novinare da to nije politčki štrajk i da se neće izlaziti na ulice, ali će ga, kako je rekao, "osetiti celo društvo".

- Ukoliko se loš zakon usvoji, dan posle usvajanja stupićemo u štrajk - rekao je Panić.

Lekari su nezadovoljni predloženim rešenjima, ali najviše time što, kako navode, Nacrt zakona ne tretira pođednako sve zaposlene u javnom sektoru, jer su pojedni, poput radnika u javnim preduzećima, izuzeti iz njega.

Bez nas nema zdravstvenog sistema i moramo se pitati kakav će zakon biti donet

Rade Panić, predsednik sindikata lekara i farmaceuta Srbije

SFLS tvrdi da se predviđenim rešenjima uskraćuju prava zaposlenih predviđena kolektivnim ugovorima, uskraćuje plaćanje prekovremenog rada lekara, već se samo predviđaju slobodni dani, te da pojedina predviđena rešenja nisu u skladu sa Zakonom o radu.

Platni razredi moraju se, kaže Panić, praviti tako što će se upoređivati slična radna mesta, a to podrazumeva koliko školovanja je potrebno, koliko su kompleksna, koliko godina iskustva je potrebno...

Nezadovoljni su i pozicijom lekara, jer su, prema katalogu radnih mesta, rukovodioci najbolje rangirani, što smatraju nedopustivim.

- Rukovodilac može da bude i onaj ko je završio ekonomski fakultet, za četiri godine, i specijalista koji ima 10-15 godina fakulteta, specijalizacije... Subspecijalisti moraju da imaju najviši koeficinet, jer se niko ne školuje za direktora. Trebalo bi da se vrednuju stručnost, školovanje i iskustvo - rekao je Panić.

Ističe i da štrajk nije uperen protiv Ministarstva zdravlja, već protiv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koje radi na predlogu zakona, a koje, kako tvrde, ignoriše njihove zahteve i dopise.

- Bez nas nema zdravstvenog sistema i moramo se pitati kakav će zakon biti donet - rekao je Panić.

Panić kaže da lekari i medicinske sestre neće izlaziti na ulice, ali da će se štrajk osetiti, i upitao javnost i nadležne "šta će biti kada se pojedine liste čekanja produže, a operacije koje nisu hitne prestanu da se rade".

Prema njegovim rečima, potrebna je i veća transparentnost u radu zdravstvenih ustanova, ali i je naveo da SLFS nije još imao zvanične kontakte sa drugim sindikatima, ali da blisko sarađuje sa četiri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

On je ukazao da u našem zdravstvu postoji manjak lekara, da je odliv lekara veliki i da postoji mogućnost da za 10-15 godina ostanemo bez lekara, te ukazao da je potrebno veće poštovanje profesije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 8 godina

vala koliko radite i koliko ste humani ni toliko ne zasluzujte ..pricam iz licnog iskustva..cast izuzetcima\n

Vozd

pre 8 godina

Vala kakav smo narod ni takve ih ne zasluzujemo.

Ivanka

pre 8 godina

Dokle god vozač u Ministarstvu, ima veću platu od lekara specijaliste - jasno je da je srpsko društvo " bolesno"!

Nero

pre 8 godina

Potpuno se slazem da je sramota da jedan vozac u monistarstvu ima vecu platu od doktora, nisu samo oni ima masu primera, sramota ali kod nas nista nije cudno.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17