• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2016

19:49

DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Jedemo KANCEROGENO i OTROVNO mleveno meso!

Društvo

DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Jedemo KANCEROGENO i OTROVNO mleveno meso!

Podeli vest

U mleveno meso nam trpaju hormone i antibiotike koji izazivaju rak... Stavljaju kožure, noge, masno tkivo, trtice... To meso stoji i po mesec dana u vitrinama, tvrdi Miroslav Stojšić, bivši načelnik Veterinarske inspekcije

Mleveno meso koje kupujemo u prodavnicama prepuno je hormona, antibiotika i otrova koji izazivaju rak, upozorava Miroslav Stojšić, bivši načelnik republičke Veterinarske inspekcije! 

Bolesti koje izaziva  nezdravo mleveno meso

* rak želuca i debelog creva
* povišen holesterol
* crevne infekcije 

Prema njegovim rečima, u srpskim kasapnicama se u mleveno meso pored štetnih hemijskih supstanci stavljaju i razne kožure, masno tkivo, trtice, noge i ostali mesni otpad.

MI USTVARI NEMAMO POJMA ŠTA JEDEMO! Analiza majoneza pokazala: Samo 6% jaja i čak 79% ulja!

Što je najgore, takav proizvod često stoji u mesarskim vitrinama i po mesec dana dok se ne proda. 

Stavljaju otpad

Doktor veterine Miroslav Stojšić upozorava da je mleveno meso koje svakodnevno kupujemo živi otrov. Što ga više jedemo, povećavamo rizik od dobijanja karcinom želuca i debelog creva. 

- Po pravilniku, mleveno meso treba da se pravi od junećeg mesa, dva odsto soli i 0,4 odsto grožđanog šećera. Mi smo, nažalost, primorani da kupujemo meso koje ništa od navedenog ne sadrži. Gotovo mleveno meso, koje stoji i po mesec dana u prodavnicama, sastoji se od pilećih nogica, trtica, svinjske kože, masnog tkiva, hormona, ima tu čak i fekalija. Da ne govorimo o tome da se u njega trpaju silni hormoni, antibiotici i ostale kancerogene materije koje ni po koju cenu ne bismo smeli da unesemo u organizam - ističe Stojšić.

Tanjug

Prema njegovim rečima, loše mleveno meso je veoma lako prepoznati. 

Najgore je meso na akcijama

Doktor Miroslav Stojšić kaže da posebno pažnju treba obratiti na meso koje se prodaje na sniženjima.
- Pored mlevenog mesa, potrošači moraju da paze i kakvo meso kupuju na popustima. Kada vi date krmenadle ili šnicle po duplo manjoj ceni, tu kvaliteta nema! To meso obično dugo stoji, puno je vode, bledo i lepi se za prste. Jednostavno, sa istekom roka cilj prodavca je samo da ga proda - priča Stojšić.

- Kada je ustinjeno, nalik testu, rumeno spolja, a unutra tamnosmeđe, znajte da je tretirano na najgori mogući način. U toj masi svega ima osim pravog mesa i mesto mu je na otpadu, a ne u prodaji! Smatram da se moraju povećati kontrole klanica i marketa. Inspekcije treba da zaštite zdravlje građana, jer im se prodaje najštetniji proizvod - dodaje Stojšić.

ŠOKANTNO OTKRIĆE! U slatkišima aditivi od kojih se deca postaju hiperaktivna i slabi im pažnja!

Nutricionista Jovana Srejić upozorava da postoji čitav niz bolesti koje se mogu dobiti jedenjem nekvalitetnog mlevenog mesa.

- Kada svaki dan jedete gotovo mleveno meso, u bilo kom obliku, postoji velika opasnost da obolite od karcinoma želuca ili debelog creva i dobijete holesterol od previše masnoće u mesu. Danas sve više ljudi oboleva i od crevnih infekcija jer su, zbog preteranog unosa antibiotika iz mesa i prerađevina u organizam, postali otporni na njih - objašnjava Srejićeva.

Tanjug

Prema njenim rečima, najzdravije je da sami sameljemo meso.

Kupci moraju da se zaštite

 Potpredsednik NOPS Zoran Nikolić smatra da pod hitno treba pooštriti kazne za nesavesne prodavce mesa.
- Iako je 1. januara ove godine donet pravilnik o zabrani uvoza lošeg mesa, to neće mnogo promeniti stvari. Sve dok neko ne bude snosio posledice i dok se ne pooštre inspekcijske kontrole, veterinarske provere, ali i nadzor samih klanica i marketa, neće biti puno pomaka. Nadam se da će se taj problem rešiti jer je zdravlje i pravo potrošača na prvom mestu - istakao je Nikolić.

- Najsigurniji način da sačuvamo zdravlje jeste da kupimo sveže meso i sami ga sameljemo kod kuće. Tako ćemo biti sigurni u njegov sastav i sprečiti da zaradimo neku bakteriju zbog nehigijenskih uslova u kojima se ono melje u prodavnicama - savetuje Srejićeva.

Meso kao leš

Mesar M. Stevanović iz Beograda, koji je preko 20 godina poslovao s klanicama, otkrio je za Informer tajnu velikih mesnih lanaca. 

DA LI VERUJETE ONOME ŠTO PIŠE NA AMBALAŽI?! Posle ovih saveta ćete žmurećki birati zdrave namirnice!

- So i hladna voda izvlače smrad iz mesa koje dugo stoji, šećer mu vraća boju, a vinobran daje svežinu. Pored toga stavljaju se i kocke leda kako bi se dobilo na težini i kako bi se meso lakše oblikovalo. Godinama poslujem sa mesarima i meso koje jedemo iz trgovačkih radnji ravno je lešu uginule životinje. Zato ako vam je meso jako sitno samleveno, spolja rumeno a unutra tamno, i ako počne da peni kad ga dinstate, odmah ga bacite u kantu - upozorio je Stevanović, koji je zamolio da mu ne objavljujemo puno ime.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 8 godina

sve je uvezeno i neko profitira na racun zdravlja jer i sami srbi vise ne cuvaju stoku stocni fond je unisten radi uvoza rodjaci jer se sve pare dele u beogradu i stoga seljaci braco ajmo svi u beograd ko izbeglice.\n

Lala iz Banata

pre 8 godina

.... Danas Vi jedete "Rak" - sutra "Rak" - "jede" Vas !!....Kvadratura -kruga...?

bosa

pre 8 godina

sve navedeno je istina bila sam u jednom poznatom marketu da kupim meso bio je red poveći radi praznika tako da sam videla svojim očima kad su dodavali meso za vetrine pošto su vrata bila otvorena kako mesar u veću količinu mesa sipa ogromnu količinu crvene tečnosti, kad je primetio da kupci zapanjeno gledaju energično je zatvorio vrata,mi koji smo videli napustili smo red i otišli.

Avram

pre 8 godina

Sta vredi kada u onim velikim masinama za mlevenje vec ima kilogram mesa koje prvo treba da izadje a vase meso ce uzeti neko drugi

Dera

pre 8 godina

Svi se prave blesavi , osim nadelznih , oni se ne prave ! Elem , Kilo mesa 400 - 600 dinara a kobasica 200dinara #?! Pa od kojih je g.vana jasno je i naj vecoj budali , osim nadleznih , oni se ne mesaju u svoj posao , A MI placamo taj nerad i jedemo ta g.vna od 200 dinara !!!

Lolek

pre 8 godina

Meso vise ne jedem, ima vec pola godine. Nisam ni vegeterijanac ni vegan, jednostavno ne jedem vise meso.

mrsomud

pre 8 godina

meni ovde jedna stvar nije jasna. Ako je taj covek bivsi direktor veterinarske inspekcije zasto nista nije preduzeo da zastiti nas gradjane i zatvori te mesare? Pa to mu je bio posao i zato su ga gradjani placali.\n

novac iznad svega

pre 8 godina

To šta jedemo je sramota današnje civilizacije, napredne, ekonomski razvijene, demokratske. I sramota svih inih koji imaju saznanja o tome, ili imaju mogućnost za saznanja, a istovremeno imaju odredjeni društveni uticaj, manji ili veći, i ne iznose takve podatke. Svetska okupacija proizvodnje hrane, i sistematsko i drastično snižavanje biološkog kvaliteta hrane, ugrožavaju biološki opstanak ljudske vrste. Ako tome dodamo sistematsko i drastično menjanje kulture življenja, gde je prisutna hormonizacija svake vrste, jasno je da se trujemo i materijama koje unosimo u organizam, i proizvodimo u organizmu. I nikog ne brine što već i mladi nose dioptrijske naočare, ćelave, osede, obolevaju od sistemskih bolesti, umiru... Ideologija novca prerasta u svetsko jednoumlje, bez alternative ili opozicije...

Sale

pre 8 godina

Ne razumem zasto bi neko stavljao hormone u mleveno meso. Nece valjda da naraste.

ana

pre 8 godina

Svako meso peni kad se kuva.Za dinstanje ne znam.

vox populi

pre 8 godina

Zato mesnice u DIS-u, Tempu i ostalim marketima smrde kao kafilerije.

Marija

pre 8 godina

Preporucujem ovaj dokumentarac o mesu. http://youtu.be/99LxOCMgD-w

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17