• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

18.01.2016

08:04

IZNENADNA POSETA VATIKANU! Amfilohije i Irinej nenajavljeno sa papom Franjom!

Društvo

IZNENADNA POSETA VATIKANU! Amfilohije i Irinej nenajavljeno sa papom Franjom!

Podeli vest

Delegacija Srpske pravoslavne crkve (SPC) sastala se u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom i sa njim razgovarala o mogućnistima njegove posete Beogradu, prenele su Večernje novosti

Papi Franji preneto je da se patrijarh Srpske pravoslave crkve Irinej ne protivi njegovom dolasku u Srbiju u svojstvu šefa vatikanske države, ali da je za svaku drugu formu posete potrebno zeleno svetlo Moskovske patrijaršije. 

U delegaciji Srpke pravoslavne crkve koja je razgovarala sa papom bili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej i bivši ambasador pri Svetoj stolici Darko Tanasković.

Tema razgovora bila je i kanonizacija Alojzija Stepinca, a papi je preneto neslaganje sa takvim najavama. Srpska delegacija založila se za što skoriji početak dijaloga po tom pitanju. 
 

Prema pisanju Večernjih novosti, poseta je mimo očiju javnosti bila organizovana u subotu, 16. januara. To je listu potvrđeno i u SPC.

Prijem nije bio najavljen ni protokolom, a poseta je tretirana kao privatna audijencija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Амфилохије и Иринеј - су паметни људи и знају да вековно деловање антихришћанског односа, свете столице - према српском питању и уопште, не би донело афирмацију у овом часу у Србији, иако званични Ватикан није признао независност Косова...Само истинска осуда свих ЗЛОЧИНА и ГЕНОЦИДА над Србима, од стране НДХ и ограђивање Свете Столице од овог МАГНУЦ КРИМЕН злочина - почињениг у ЊЕНО ИМЕ. од стране њених Бискупа, био би путоказ покајања или помирења...без лицемерја које се стално исказује кад год се постави питање Јасеновца и Старе Градишке и односа Св.Столице према овом најстравичнијем злочину, почињеном у име Католичке Цркве...

Lazar Lazarević

pre 8 godina

Lepo zboriš Lalo, svaka ti je na mestu ali naša osnovna greška je što stvari posmatramo iz naše, srpske perspektive... šta bi i da li bi MI nešto uradili ili ne bi uradili ... Ali Vatikan se nikada neće ograditi od tih zločina jer onda ne bi bio Vatikan ... Oni su ,, bezgrešni ,, zar ne ?! Na žalost, tu smo gde smo i od tog zla moramo nekako da se branimo , ponekada je i ovaj način borba...

Todor

pre 8 godina

Bio bi red da i VI pozovite coveka (Papu) da dodje u Srbiju. Za pocetak to isto moze biti "privatna poseta". Srbija,ako ne bi bi imala svestrane koristi od toga,stete sigurno ne bi imala a SPC bi mentalno i prakticno konacno izasla iz okova tradicionalizma od srednjeg veka do danas. PRAVOSLAVAC sam,da ne bude zabune..

Bane

pre 8 godina

Biskup Bulovic kao i Biskup Grigorije (Mladen Jevrić-Durić, elektromonter) bi sutra priznali papu kao svog verskog vrhunskog poglavara.

matory sa Ceraka

pre 8 godina

Ne mogu da komentarisem "nasu" posetu "njima" jer ne znam razlog(e), ali moje misljenje na komentar LALE IZ BANATA je: BRATE, SVAKA TI JE NA MESTU !!!

vera

pre 8 godina

Sada ima svi da procvetamo................................

Vukota

pre 8 godina

Sramota, lizu ono sto se nelize papi u vatikanu. Najvece zlo njih dva i vatikan za Svetosavski narod. Proterali su cestitog Artmenija i protojereja Zarka Gavrilovica pa misle da prodaju veru za veceru. Nece da moze . Borba do kraja ....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija