• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: intermagazin

18.01.2016

19:32

PROFESOR SELIMOVIĆ RAZBESNEO BOŠNJAKE: Musliman može da bude Srbin!

Društvo

PROFESOR SELIMOVIĆ RAZBESNEO BOŠNJAKE: Musliman može da bude Srbin!

Podeli vest

Slavni Meša je u svojim Sjećanjima, Beograd 1977. godine i naveo kao drugi razlog za pisanje Sjećanja da će on sam reći o sebi i svojim delima ono što on zna. Predvideo je on da će posle njegove smrti pisati o njemu oni što to ne znaju, piše profesor Selimović

Bio je Meša Selimović česta meta napada i osporavanja od strane muslimanskih ekstremista odavno – zbog svog javnog, jasnog i nepokolebljivog srpskog nacionalnog osećanja.

Muslimanskim ekstremistima je to mnogo smetalo, jer nisu mogli, a ni hteli, da shvate da može musliman biti Srbin. Za njih je musliman u to vreme mogao da bude samo Musliman i ništa drugo.

Početkom devedesetih godina prošlog veka počela je u Bosni i Hercegovini prava hajka na lik i delo Ive Andrića, Meše Selimovića i Emira Kusturice. Nastalo je jedno utrkivanje u negativnoj recepciji njihovih dela.

Sve tri ove gromade naše kulture su najveći deo svog stvaralačkog opusa posvetile svom bosanskom zavičaju izvlačeći ga iz duboke letargije i okova provincijalne svesti. Ali, upravo to i jeste toj provincijalnoj i poluintelektualnoj svesti i te kako smetalo.

Oni ne žele da budu predstavljeni onakvim kakvi jesu po svom poreklu, mentalitetu i shvatanju, jer žele da budu ono što nisu i da se zatvore u svoje verske i iskonstruisane nacionalne okove.

Razume se da je u ozbiljnim naučnim i kulturnim krugovima u samoj BiH sve to ipak naišlo na osudu bez obzira na stavove političkih krugova u muslimanskoj strukturi, mada se u tim teškim ratnim godinama najčešće moralo ćutati.

facebook

Ovom prilikom posebno bih se zadržao na navodnom „bestseleru“, tj. knjizi „Ko je Meša Selimović“, autora Seada Zubanovića. 

On se i ranije javljao sa svojim kritikama i ogledima o životu i radu Meše Selimovića, nastojeći da ga domišljanjem, neistinama i konstrukcijama blati kao ličnost i omalovaži njegov knjiženi opus. Čak je otišao tako daleko da takve romane kao što su „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“, pripisuje Ivi Andriću, a da je Meša samo bio potpisnik.

Zar je moguće izreći jednu takvu nebulozu!?

Zubanović se posebno okomio na njegovo navodno velikosrpstvo imputirajući mu da je „proizvod velikosrpskog projekta“, a kao njegovog mentora posebno je apostrofirao Dobricu Ćosića.

Zubanović konstruiše i krivotvori Mešinu biografiju koja je odavno poznata, nastojeći da metodom blaćenja njegove ličnosti diskredituje i njegovo grandiozno književno delo.

Neprimerno je i nisko isticati kakav je učenik i student bio Meša Selimović u cilju omalovažavanja njegovog kulturnog stvaralaštva. Mnogi veliki naučnici, kulturni poslenici i državnici nisu uvek i svi bili najbolji učenici i studenti. To nikada nije i neće biti nikakvo pravilo da bi neko kasnije postao veliki stvaralac.

Public

Zanimljivo je da je gospodin Zubanović svu žestinu svojih napada usmerio baš na „Derviša i smrt“ i „Tvrđavu“ , bisere u Mešinom bogatom i bosanskom i jugoslovenskom književnom opusu. Iako su radnje romana iz jednog davnog vremena, odlično su predstavljeni sredina i život u svojoj sveukupnosti.

Naši domaći muslimani su predstavljeni onakvim kakvi i jesu sa teretom svoje istorijske sudbine. Predstavljen je i život u svoj svojoj surovoj i stvarnoj ogoljenosti. Njegov filozofski pristup životu ima i svoje univerzalne poruke koje su sigurno aktuelne u svakom vremenu i prostoru.

Meša Selimović nije samo književnik već i mudrac i filozof.

Ne bi se moglo reći da gospodin Zubanović nije čitao i iščitavao ova dva čuvena romana, ali je problem njegovog pristupa u ciljnoj analizi i prezentovanju u onom kontekstu koji je potreban u vremenu u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina, a posebno BH Federacija.

Po svoj prilici, problem je u krizi identiteta i muslimanskom doprinosu uništenju bosanskohercegovačkog republičkog integriteta i suvereniteta, ali i u stalnom promovisanju političkog islama.

Po prirodi stvari, bošnjaštvo traži i bošnjačku kulturu utemeljenu u svom totalitetu.

Tanjug

Meša Selimović nije bio Bošnjak već Srbin muslimanskog porekla pa prema tome nije ni mogao da bude bošnjački stvaralac, pogotovo što u to vreme i ne postoje bošnjačka nacija i bošnjačka kultura. Postojali su retki književni stvaraoci u okviru muslimanskog diskursa ograničenog na islamski kulturni krug na srpskohrvatskom jezičkom području.

Meša je bio i ostao bosanski i jugoslovenski pisac, a pripada srpskoj književnosti.

Prema nekim bošnjačkim intelektualcima i političarima, musliman mora biti Bošnjak ili da musliman može da bude svake nacije samo ne sme da bude Srbin.

Zar to nije nonsens? Zar se može i sme poništavati Mešina pismena izjava SANU čiji je bio redovni član kao što je bio i redovni član ANUBiH?

U toj dobro poznatoj izjavi on decidirano jasno kaže da pripada srpskoj književnosti.

Na kraju ovog kratkog osvrta hoću da istaknem da ti pojedinci, koji su zagovornici političkog islama i bošnjaštva po svaku cenu, zaboravljaju da postoje visoka priznanja za književno stvaralaštvo koja nose ime „Meša Selimović“.

Još 1988. godine to je priznanje bilo na nivou Jugoslavije, zatim je u Bosni i Hercegovini ustanovljeno 2002. godine, pa u Srbiji 2007. godine.

 

PROČITAJTE JOŠ:

ISTORIČAR SELIMOVIĆ ŠOKIRAO BOŠNJAKE: Mi smo Srbi i govorimo srpski jezik!

(VIDEO) ISTORIČAR SELIMOVIĆ OBJAŠNJAVA: Imenom Bošnjak Turci su ismevali Srbe muslimane!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

.... Не могу велике "Божије неимаре"... срушити мале - "Шејтанске слуге" ....Баш тако...Велики су они толико да ни "ЗУБ ВРЕМЕНА" им не може ништа, осим да им се ПОКЛОНИ сенима ...А камоли један бедни - јадни пишљиви "Зубановић"...

SasaV

pre 8 godina

Profesore Selimovicu sa Postovanjem prema vasoj reci i vasem delu a Ugljaninu da se uzme u pamet,vise da vas prati i cita,kako bi manje lupetao gluposti i stvarao haos radi licne sujete.

juja

pre 8 godina

Koje je veroispovesti ova nesrecni drogirani vuk?ili jos bolje pitanje dali je bosanac ili hercegovac?

Eli

pre 8 godina

Svaki covek moze birati i biti vernik vere koja mu nakvise odgovara.Postoji velika teznja za hriscanstvom u svetu.Bitno je znati da je Bog jedan za sve a proroci su nam razliciti . Svi smo mi jedno.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Нажалост - пуне су ЈАМЕ у Хрватској и Херцеговини , таковијех заблуда... и превара...!!

Saša

pre 8 godina

Za, SasaV - Tacno! Nazalost, to se desiti nikada nece! U mozak i UM se Ugljanin nikada zapitati nece... \"Traljav covek\"... Traljavo pa, zivi! Nazalost, ispastaju jako vidjeniji ljudi skolovani obrazovani AKADEMICI oko njega... Mislim da ce oni prevagnuti u cinjenici i reci mu DALJE NE MOZE, DRUZE! Mada, licno sumnjam u to, prosto ne verujem... Zivi bili pa videli. Dalje, korake i razvoj situacije... Na, pesteru (pesterskoj visoravni)... Vreme, ce nadam se upraviti sa pojedincima i IZHITRENIM IZJAVAMA... Poz, SaleV\n

Dragomir

pre 8 godina

Размишљам ... Када би неки србин данас прешао у ислам из било ког разлога неки не би ни пажњу обратили?Други би га псовали?Неки би га сажаљевали и на крају било шта је било.Његово је право.Питао сам муслимана шта би било када би муслиман овде знајући да је српскога рода (не порекла - једном србин,увек србин) се вратио православљу добих дговор ... НАШАО БИ СЕ НЕКО ДА ГА УБИЈЕ! ПС.Познајем старију жену која се декларише као муслиманка по фамилији али свакоме православцу може да одржи предавање када су српске славе и све што је у вези хришћанства.Покојни муж јој је био србин.Становала је у селу поред Београда и марифетлуком су је отерали досељени босански срби?У истом селу отерана је муслиманка са децом а она је као медицинска сестра помагала болеснима у хитним случајевима по селу!Масло досељених или ти дезертера из Босне!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17