• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata/Informer.rs

20.01.2016

19:18

NAJEZDA FALSIFIKATA Kako da odmah prepoznate lažne novčanice

Društvo

NAJEZDA FALSIFIKATA Kako da odmah prepoznate lažne novčanice

Podeli vest

Invazija falsifikovanog novca - slobodno možemo ovako da nazovemo pojavu koja je uzela maha u našoj zemlji

U Srbiji je u 2015. otkriveno čak 5.667 falsifikovanih novčanica, što je, prema navodima Narodne banke Srbije, 2,6 puta više nego u prethodnoj godini. Najviše su falsifikovane novčanice od 2.000, a onda od 500 i 1.000 dinara.

- U nogodišnjoj noći nam je neko platio račun lažnom "dvohiljadarkom", ali nismo primetili na licu mesta. Tek kasnije, kad smo brojali pazar, shvatili smo da s novčanicom nešto nije u redu. Kvalitet papira je bio drugačiji od normalne i kad smo je stavili pod svetlo, videli smo da žig nije autentičan - priča za "24 sata" konobar iz jednog beogradskog kafića.

Ovo nije prvi put da je u njihovom lokalu došlo do takvog propusta, a prema njegovim rečima, u poslednje vreme su sve češći pokušaji da se lažna novčanica proturi kao prava. 

Kako iz NBS kažu za naš list, u periodu od januara do decembra protekle godine je pronađeno 2.587 komada falsifikovanog stranog novca, što je preko 600 novčanica više nego u 2014. godini.

NBS obučava zaposlene u bankama i menjačnicama za prepoznavanje falsifikovanog novca. Za slučajeve kvalitetnije izrađenih falsifikata daju se objašnjenja posebnih manje uočljivih karakteristika pri redovnoj proveri, a cela obuka je propraćena snimcima izgleda falsifikata visoke rezolucije.

Prva na listi je novčanica od 2.000 dinara, a uhvaćeno je čak 2.087 ovih lažnjaka. Onda slede novčanice od 500 dinara (1.729 komada) i 1.000 dinara (1.435 komada). Što se tiče stranog novca, najviše je falsifikovan američki dolar i to "stotke", a onda i novčanice od 50, 500, 100 i 200 evra (redom je uhvaćeno 535, 254, 243 i 240 komada ovih novčanica).

- Falsifikat se može prepoznati na osnovu nekoliko karakteristika: opšteg izgleda novčanice (deluje zamućeno, na dodir je drugačija od uobičajene), ali i detalja kao što su hologram i zaštitna nit. Najbolje ju je proveriti usmeravanjem u pravcu izvora svetlosti. Proveru novčanice nikad ne treba vršiti ispitivanjem samo jednog njenog dela jer se u praksi pojavljuju i falsifikati koji se sastoje iz dva dela, jedan bude originalan, a drugi falsifikovan - upozoravaju iz NBS.

Originalne novčanice se, kažu, štampaju na zaštićenom papiru, od čistih pamučnih vlakana, potrebne elastičnosti, čvrstine, konstantne debljine i karakterističnog reskog zvuka prilikom savijanja. Prilikom izrade papira, u vlažnoj fazi, ugrađuju se elementi zaštite: vodeni žig, sigurnosna nit i nepravilno raspoređeni višebojni končići koji fluoresciraju prilikom izlaganja UV svetlu.

- Zbog nemogućnosti korišćenja originalnog papira, falsifikatori novac falsifikuju na komercijalnom, koji je dostupan u slobodnoj prodaji i najčešće se koristi za štampanje i fotokopiranje. Nakon nekoliko savijanja i gužvanja, ovaj papir se oštećuje, krza i cepa. Analiza novčanica dinara pokazala je da se falsifikati najčešće izrađuju korišćenjem ink-džet štampača, laserskih štampača i uređaja za fotokopiranje u boji - zaključuju u NBS.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Ко би рекао, Народна Банка... добила - "КОНКУРЕНЦИЈУ"....?

Dragomir

pre 8 godina

Што би ми цигани рекли ... БАНКА ДОБИЛА КОРКУРЕНЦИЈУ! ... А како да не буде фалсификовања када постоји копирање у бојама где копија буде боља од оригинала!Фалсифивања је било и увек ће бити!Шта је са мућкама платним картицама!Како ја губим поверење према платним карицама вратио сам три и после сваке враћене правио сам свечани ручак!Ем ти банку којој платим рату хиљаду динара а одмах ми узме 600 динара камате МЕСЕЧНО?Народ заобилазе банке ко исплати кредите.А ми мислимо ОПАСНОСТ ЈЕ ОД ФАЛСИФИКАТОРА НОВЧАНИЦА?Банке,бато да зауздамо?У мом крају полако се једна по једна пословница банака затвара!

XXL

pre 8 godina

Narod ne zna ni kako izgledaju prave, a kamo-li falsifikati.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija