• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

21.01.2016

16:21

PROPALE SLIKE VREDNE 50.000 EVRA! Poplava u sefovima Alfa banke uništila remek-dela!

Društvo

PROPALE SLIKE VREDNE 50.000 EVRA! Poplava u sefovima Alfa banke uništila remek-dela!

Podeli vest

Slike srpskih autora Uroša Predića i Milana Konjovića, kao i ruske ikone oštećene su u poplavi koja je zahvatila sefove Alfa banke u centru Beograda! Kako Informer saznaje, ova umetnička dela, koja su klijenti grčke Alfa banke držali "zakatančene" u sefovima, vrede najmanje 50.000 evra!

Prema našim informacijama, poplava u ovoj banci dogodila se još 5. januara ove godine, i to kada je voda prodrla u podrume zgrade u kojima se nalaze sefovi. Alfa banka je, međutim, o ovom događaju obavestila svoje klijente tek 10 dana kasnije, i pozvala ih da dođu i utvrde šta je od njihovih ličnih stvari oštećeno.

Vlasnici uništenih slika, koji su insistirali na anonimnosti, kažu za Informer da umetnička dela ne drže u kućama jer se boje krađe.

Konjovićeva dela, ako pričamo o delima iz predratnog perioda, koštaju oko 15.000 evra
Nikola Kusovac, istoričar umetnosti

- Nekoliko slika sam po potrebi i pozivu iz svojih privatnih zbirki ranije ustupao za izložbe i razne postavke. Sada su one poprilično uništene, a banka neće da mi nadoknadi štetu već tvrdi da je za pucanje cevi kriv gradski vodovod, a da oni nemaju ništa s tim! To je stvarno nečuveno - kaže ogorčeni vlasnik dve slike, vredne najmanje 12.000 evra.

Kako on naglašava, Alfa banka je mogla ranije da obavesti klijente o šteti, ali očigledno to nije želela.

- Ne znam šta ih je sprečavalo da to urade, zbog čega se čekalo čak 10 dana?! Dozvolili su da zateknem slike u vodi, u sefu koji bi trebalo da se besprekorno čuva. Neka ih je sramota - izričit je jedan od vlasnika oštećenih slika.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac navodi za Informer da su, prema njegovim informacijama, slike dosta oštećene.

Alfa: Nismo krivi, cev je pukla!

S druge strane, u Alfa banci tvrde za Informer da nisu odgovorni za poplavu.
- Do prodora vode u prostorije naše banke došlo je zbog pucanja vodovodnih cevi izvan prostorija i zgrade banke. Reagovali smo u skladu sa ugovorima koje smo potpisali sa klijentima i omogućili im da preuzmu predmete koje čuvaju u sefovima - naveli su u banci.

- Koliko sam shvatio, slike su poprilično nastradale u ovoj poplavi. Kolika je tačno šteta nije lako proceniti. Slika Uroša Predića, ako je portret, vredi najmanje nekoliko hiljada evra. Takođe, Konjovićeva dela, ako pričamo o njegovom stvaralaštvu iz predratnog perioda, koštaju oko 15.000 evra - ističe Kusovac.

Prema mišljenju istoričara umetnosti Tamare Ognjević, potopljena umetnička dela u sefovima pomenute banke samo su dokaz da ovakve ustanove ne treba da služe za čuvanje kulturnih dela.

- Građani se ne osećaju bezbedno ako imaju vredne slike u kući. Boje se krađa, i to je razumljivo. S druge strane, ni naši muzeji nisu opremljeni za čuvanje slika. Onda se poseže za ovakvim rešenjima, koja nisu adekvatna. Banka nikako nije mesto za čuvanje kolekcionarskih zbirki - smatra Ognjevićeva.

Tajkun Đurašković i Mića Megatrend ljubitelji slika

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković, kojem se sudi zbog pronevera u putarskim preduzećima, važi za jednog od najvećih kolekcionara slika u Srbiji. Đuraškovićevo "umetničko carstvo" navodno vredi čak pet miliona evra. Tokom finansijske istrage njegove imovine privremeno mu je oduzeto 27 vrednih umetničkih dela.
Pored njega, za velikog ljubitelja slika slovi i vlasnik Megatrenda Mića Jovanović, koji takođe novac troši na raritete.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kruševljani se sećaju Milana Konjovića


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

"Пуцање" водоводне цеви - није ВИША СИЛА...одговорност Банке је стога - ПОТПУНА...!! Видимо се на - суду....!

djordje1953

pre 8 godina

banka je uzela pare za cuvanje pa mora da plati jer nije sacuvala ako smatra da je neko drugi kriv neka ga tuzi za stetu

Anonimus

pre 8 godina

To ne vredi ništa ne bi bila nikakva šteta.

Anonimus

pre 8 godina

Leonardo da Vinči je slikao još u 15 veku i svi znaju šta je naslikao i čime se bavio, a Predićeva šabanka devojka i Konjovićeve slike da su zlatne ne vrede toliko.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija