• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

25.01.2016

12:05

SABOR PRAVOSLAVNE CRKVE BIĆE NA KRITU Ne može se u Istanbul zbog sukoba Rusije i Turske

Društvo

SABOR PRAVOSLAVNE CRKVE BIĆE NA KRITU Ne može se u Istanbul zbog sukoba Rusije i Turske

Podeli vest

Sabor Pravoslavne crkve sastaće se u junu na grčkom ostrvu Krit kako bi raspravljao o najvažnijim pitanjima crkve, odlučili su poglavari pomesnih pravoslavnih crkava u Ženevi, preneo je danas ruski sajt Pravoslavlje

Isti izvor navodi da za sada nisu do kraja dogovorene teme o kojima će se raspravljati na Saboru.

Sastanak poglavara Pravoslavne crkve počeo je 22. januara, a održava se u Pravoslavnom centru Vaseljenske patrijaršije u ženevskom predgradju Šambezi. Okupljanje traje do 28. januara.

Srpsku pravoslavnu crkvu predstavlja patrijarh Irinej, a u delegaciji su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej.

Kako se navodi na sajtu SPC, u obraćanju učesnicima skupa patrijarh Irinej je kazao da je zadatak skupa da "definiše i jednoglasno utvrdi dugopripremani i dugoočekivani Sveti i Veliki Sabor Istočne Pravoslavne Crkve".

- Uveravamo vas da ćemo mi, predstavnici pomesne Srpske crkve, postupati po blagorazumiju pružajući sav svoj doprinos, kako molitveni, tako i bogoslovski da ovo visoko Sabranje postigne pun uspeh da bismo Pravoslavlje svedočili neokrnjeno i s punom predanošću jedni pred drugima i pred inovernima -  rekao je poglavar SPC.

Sastanku predsedava patrijarh vaseljenski Vartolomej, a prisustvuju mu svi poglavari pomesnih pravoslavnih crkava osim patrijarha antiohijskog Jovana Desetog, arhiepiskopa atinskog Jeronim i mitropolita poljskog Save koji su poslali svoje predstavnike.

Rusko Pravoslavlje piše da je Sabor zakazan na Kritu, a ne u sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu zbog pogoršanih rusko-turskih odnosa pa bi praktično bilo nemoguće da u Tursku doputuje patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

Turski avioni srušili su 24. novembra ruski vojni avion na granici Sirije i Turske što je izazvalo tenzije u odnosima dve države.

Pravoslavlje navodi da bi Sabor Pravoslavne crkve u junu mogao da raspravlja, između ostalog, o tome kako se dodeljuje autokefalnost crkvi, o pravoslavnoj dijaspori, o diptihu (redosledu po kom se navode pravoslavne crkve i njeni poglavari pri zajedničkim služenjima), o zajedničkom kalendaru jer pomesne pravoslavne crkve ne koriste sve isti kalendar, posnim danima u nedelju, odnosu pravoslavlja sa ostalim hrišćanima i drugim verama, pravoslavlju i ekumenskom pokretu.

AMFILOHIJE: Istina je da smo posetili papu Franju, ali ga nismo zvali da poseti Srbiju!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija