• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf/informer.rs

27.01.2016

08:40

ŽELITE DA BUDETE SREĆNI I USPEŠNI? Sveti Sava je davno otkrio tu VELIKU TAJNU!

Društvo

ŽELITE DA BUDETE SREĆNI I USPEŠNI? Sveti Sava je davno otkrio tu VELIKU TAJNU!

Podeli vest

Sveti Sava je dajući blagoslov jednom detetu poručio šta svaki čovek treba da radi da bi u životu bio zaista srećan i uspešan

Postoji izreka "Sveti Sava sreću ne deli" koja se odnosi na to da čovek mora da bude vredan i sve sam da uradi, ne čekajući da mu sreća ili drugi faktori u tome pomognu.

Ovaj izraz je utemeljen i u narodnoj priči po kojem su roditelji doveli u crkvu svoje dete i zamolili Svetog Savu da im ga blagoslovi.

Svetac je blagoslovio dete, ali je roditeljima odgovorio:

Ja ću blagosloviti vaše dete kao što bi ga i Isus blagoslovio, ali to je sve što ja mogu da uradim, a to mu bez vas ništa neće značiti. Ako ga vi kao roditelji ne naučite da marljivo radi, da štedi, ne laže, ne krade, da sluša, da poštuje starije, da je pobožno, da je umereno u svemu, kao i da čuva svoje zdravlje, onda mu moj blagoslov ništa neće značiti. Blagoslov je samo dobra volja čoveka iz crkve, a svoju sreću svako sam mora da pronađe.

NARODNI OBIČAJI:

Ο Svetom Savi postoje mnoge angedote i priče, ali je narod ispreo i prave legende, u koje je uneo i elemente mnogih drugih priča. On je putujući Božiji čovek, putuje po srpskim zemljama, zavodi red i blagostanje, uči narod kako da ore, kopa, kresanjem ognjila kako da dobije vatru, žene uči da kuvaju, mese hleb, tkaju, pletu, prave sir i kiselo mleko, kovače da kuju gvožđe, kako se sadi loza, kako se dobija vino…

U Čačku, majke koje imaju decu školskog uzrasta, spremaju na ovaj dan žito. U takovskom kraju veruje se da su svi vuci, psi Svetog Save. Uvreženo je mišljenje da je on gospodar vukova i da vukovima određuje koje torove smeju da napadaju zimi. U Hercegovini opet pričaju da je Sveti Sava bio nekada pastir, pa jednom njegov pas blago ujede zalutalu ovcu. Sava se naljuti i prokle kera da više ništa ne jede osim onog što otme. Tako je taj pas pobegao u planinu i postao vuk.

Veruje se da gde on dotakne štapom kamen, tu se pojavljuje izvor sa lekovitom vodom, ο čemu svedoče brojni nazivi lekovitih izvora sa njegovim imenom, kao što je onaj kodmanastira Savinac u takovskom kraju, ili Savinac kod Užičke Požege.

SAVINDAN Ako danas zagrmi, desiće se važni događaji!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija