• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: .pravoslavie.ru

08.02.2016

08:27

RUSKA CRKVA PORUČILA EU: Dalje ruke od Svete Gore, nemate pravo da menjate status SVETINJE!

Društvo

RUSKA CRKVA PORUČILA EU: Dalje ruke od Svete Gore, nemate pravo da menjate status SVETINJE!

Podeli vest

Ruska Pravoslavna crkva se nada da Grčka neće podleći pritisku koji vrši niz evropskih parlamentaraca i činovnika i da će sačuvati duhovnu tradiciju i istorijski status Atona kao višenacionalnog centra celog pravoslavnog sveta, prenosi dopisnik portala "Ruski Aton"

  

    

Ovo je na konferenciji za novinare u MIA "Rosija sevodnja" izjavio predstavnik Odeljenja za spoljašnje crkvene odnose Moskovskog patrijarhata (OSCO) protojerej Igor Jakimčuk.

Odgovarajući na pitanje kako se treba odnositi prema izjavama koje se mogu čuti u Evropskom parlamentu o tome da savremeni status Atona ne odgovara zakonima Evropske unije i da ga treba izmeniti, sveštenik je istakao da je "prilikom ulaska Grčke u Evropsku uniju postojao specijalni dogovor o pitanju statusa Atona".

VIDEO) ČUDESNA PRIČA O SAVI HILANDARCU! Evo ko je bio ključar i čuvar srpske biblioteke na Svetoj Gori!

- Ovo pitanje predstavlja unutrašnju stvar Grčke republike i Evropska unija nema prava da se pravno meša, premda, bezuslovno, svih ovih godina vidimo pritisak koji se vrši na Grčku kako bi status Svete Gore bio promenjen - izjavio je rukovodilac sekreterijata za međupravoslavne odnose OSCO RPC.

Anketa

On je izrazio nadu da "pritisak neće uroditi plodom, jer je Sveta Gora do današnjeg dana sačuvala svoju jedinstvenu duhovnu tradiciju upravo zbog toga to je bila odvojena od života ostalog sveta".

- I ne bismo želeli da izgubimo ovu tradiciju - dodao je sveštenik na brifingu koji je upriličen povodom 1000. godišnjice prisustva ruskog monaštva na Svetoj Gori Aton, koja se obeležava 2016. godine.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miško

pre 8 godina

a jel može neko da objasni šta se menja? kakav je to status sada, a kakav bi trebao da bude?

Sta hocete vise

pre 8 godina

Dakle, ipak Vatikanu smeta pravoslavlje. Nisam verovala da je bas tako jer sam polazila od cinjenice da je to ista - hriscanska vera. I pravoslavci i katolici imaju istu potku - hriscanstvo: Hrist, Bog, Sveto trojstvo..... itd. Smatrala sam da je to najvaznije, a da ostale sitnice oko kojih se dve crkve ne slazu, i nisu bitne. Zasto im smeta pravoslavlje? Pa ista smo vera! Osim..... ako Vatikan hoce sve. Apsolutnu vlast. Izgleda da hoce. Jednu stvar bi trebalo da znaju. Bili smo pod Turskom vlascu 500 godina. U odnosu na tadasnju Tursku imperiju mi smo bili, skoro pa nista. Ipak, borili smo se. Nismo dali svoju veru. Kostala nas je mnogih zivota ali smo je odbranili (osim nekih koji su prodali veru za veceru). 500 godina smo odrzali pravoslavlje. Neka mi pokazu narod koji je to u svojoj istoriji uradio, a da je imao tako mocnu silu nad glavom. Da li je doslo vreme da se opet tako borimo? Svim srcem se nadam da nije. Sta vam smeta u nasoj veri? Mozda nasa tvrdoglavost da istrajemo? Mozda je to razlog sto nas ni svet ne voli. Nasu tvrdoglavost da istrajemo na svome. Koja sila, danas, voli one koji tvrdoglavo nece da se povinuju? Uzeli ste nam decu, mladost, pamet, snagu, porodicu, domovinu.... Pustite nas da bar u veri istrajemo. Pravoslavnoj. Hriscanskoj.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Упућујем Вас на књигу Јована Богдановића Стивенса (старијег !) "Чудесна Пророчанства наде"...у којој доказује...Исте геополитичке интересе Ватикана и САД-е поготово он, као држављанин америке и амерички члан мисије у Мостару за време рата у Југоласвији, на леп начин доказује, да су ове 2 глобалне политике, зависне једна од друге, да им на путу стоји: Првима, Православље, ... другима - Русија...

vito

pre 8 godina

neka prvo probaju! da srede stanje u svojoj verskoj drzavi,.

dacha

pre 8 godina

Koliko se ja razumem u geografiju u grckoj postoji poluostrvo halkidiki koje se sastoji od tri prsta : Kasandra, Sitonija i Atos. Na tom prstu koji se zove Atos je Sveta gora. Atos je i vrh Svete gore od preko 2.000 m/nv E sad, pisac teksta pise o Aton-u !? Neko od nas dvoje je neinformisan!

milisplit

pre 8 godina

Atos a ne Aton ... Vajber a ne viber jer VAJB je reč a vib ne baš : )

tanja

pre 8 godina

Svako ima pravo na veroispovest i privatnost. Pokušaj da se od Atosa napravi mondensko iživljavanje uzurpiranja prava na privatnost i duhovno uzrastanje, samo pokazuje stranputicu u razvoju intelekta evropskih obrazovnih institucija. Nijedan autentični intelektualac , dakle onaj koji je svojim radom došao do znanja i saznanja, nema potrebu da krade tuđe znanje. Tako je i sa duhovnošću, a ona počinje na onom stepenu kada intelekt shvati da je ograničen i počinje da traži odgovore duhovnim vidom. Grupa koja vrši pritisak na Grčku nije dostigla razvoj intelekta da spozna da samo lični trud u smeru duhovnosti, Božjom milošću daje rezultat.

Snajka

pre 8 godina

Pozdrav iz Grčke. Ovde se mnogo priča o tim pritiscima iz EU. Grci ne daju i ovo nije prvi put da idu u Rusiju da traže neku vrstu zaštite. http://www.novosti.rs/vesti/planeta.299.html:150514-Atos-smeta-politi269ki http://www.theguardian.com/commentisfree/belief/2012/sep/18/mount-athos-male-greek-state

UFOLOG

pre 8 godina

Taj što je pisao ovaj tekst je položio Istoriju sa sirom i kajmakom. Poslali veseli baka i deka. Znam da ovo nećete objaviti ali samo da znate. Neko će ovo pročitati.

dragan

pre 8 godina

Neka mijenjaju status NATO, najvjernije "clanice" a to je Vatikan. Ali nevjerujem Grcima, htijeli su da prodaju svetinje Kosova i Metohije Siptarima pa im nije uspijelo.Hvala Rusiji. Gospodine Nikolicu ponovo ces moliti "bracu" Ruse za nesto, pazi na svoje intervjue.Nezive Rusi od hrane sto im Srbija prodaje.Ono sto Srbija proda to nije ni kap u okeanu za Ruse.Idite u EU ali ce ti uslov biti Prevelik. Srecno

Nenad

pre 8 godina

Jedino sveto mesto na zelmlji zabraniti bezboznicima iz EU da kroce a jos da imaju pravo da se mesaju u organizaciju i promene status. Problem SPC je veliki. Od jedne veoma ozbiljne hricanske crkve stvorili su ...... (bolje da nista ne kazem, bog im pomogao). Redakciji svaka cast za tekst

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija