• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Tadić/ hurriyet.co.tr

15.02.2016

08:56

ISTORIJSKI ARHEOLOŠKI NALAZ U TURSKOJ: Otkrivena PRAVOSLAVNA CRKVA sa dosad neviđenim freskama!

Društvo

ISTORIJSKI ARHEOLOŠKI NALAZ U TURSKOJ: Otkrivena PRAVOSLAVNA CRKVA sa dosad neviđenim freskama!

Podeli vest

Pravoslavna crkva stara više od 1.500 godina otkrivena je u turskoj centralnoj oblasti Kapadokija, u okviru najvećeg podzemnog arheološkog nalazišta u Nevšehiru. Posebno fascinira to što su u unutrašnjosti crkve pronađene freske koje nikad dosad nisu viđene niti u jednoj pravoslavnoj bogomolji!

 

Otkrivene freske prikazuju uzdizanje Isusa Hrista na nebo - Vaznesenje, ali i uništavanje zlih duhova poznatijeg kao Strašni sud.

U novootkrivenoj pravoslavnoj crkvi, za koju arheolozi veruju da je stara više od 1.500 godina, nalazi se jos mnogo tajni s obzirom na to da je dosad raščišćen samo krov i gornji deo zida.

- U prednjem delu crkve nalaze se slike raspeća i Vaznesenja Isusivog, ali pored toga nalaze se i freske s likom apostola, svetih i drugih proroka, Mojsija i Jelisija - rekao je za turski Hurijet istraživač Ali Ajdin.

Pored ove crkve arheolozi su otkrili čitav urbani stambeni projekat i podzemni grad sa četiri milje tunela, a veruje se da su ljudi ovde živeli pre 5.000 godina.

- Ono što dosad znamo je da su freske unikati i da dosad nisu viđene niti u jednoj crkvi na svetu. Pored pomenutih, pronađene su i freske na kojima se vidi kako Isusu iz ruku ispada riba. Ovo mesto je veće od ranije otkrivenih crkvi u Kapadokiji. Kada bude raščišćeno do kraja, ovo mesto bi moglo da postane još veći centar hodočašća pravoslavlja - navodi gradonačelnik Nevšehira.

Public

Istraživanje je zbog loših vremenskih uslova odloženo za proleće, kako unutrašnjost ovako vrednog otkrića ne bi bila uništena.

- Crkva je otkrivena ne tako davno, a kada vremenski uslovi budu dozvolili i nakon kompletne restauracije, planiramo da unutrašnjost objekta i freske vratimo u prvobitno stanje - istakao je za Hurijet glavni arheolog projekta Semih Istanbuluoglu.

DESET najvažnijih otkrića u svetskog arheologiji u 2015.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Panta

pre 8 godina

Još jedan u nizu dokaza o zemljama i veličini prostora na kojima su živeli Srbi. Na žalost, našu decu školujemo iz udžbenika istorije punih falsifikata.

Aleks

pre 8 godina

Panto, tačno! Srbi su živjeli od Tibeta, Indije, Kine, Afrike, pa sve do današnje Srbije! Erdoganovi turci su došli iz Turkmenistana i Ujgura, nasilno osvojili pravoslavnu Vizantiju, koja je puna pravoslavnih crkvi i manastira!

milija suzovic

pre 8 godina

Alek,govori se da danas u Turskoj živi 11 miliona poturčenih Srba,milija suzović

Gjeka

pre 8 godina

A kako je pravoslavna a stara je 1500 god. A jedinstvena hrishcanska vjera se razishla 1054 g.

gago m

pre 8 godina

Gjeka / Очито не разликујеш православну од западне цркве.Каква је црква могла бити пре него се "разисхла" (како ти написа!)?! Ваљда као ПРАВОСЛАВНА а не као Ватикан!

Vladan Obradović

pre 8 godina

Била је хришћанска,ни ортодоксна(православна),ни римо-католичка.

Zoran

pre 8 godina

Katolici nemaju freske. Znaci da je pravoslavna crkva zadrzala freske, to jest tradiciju hriscanstva. Sada smo bar rascistili sta je bilo pre razlaza crkava.

Vladan Obradović

pre 8 godina

Мислиш на римо-католике или на нашу,православну,католичку цркву? 1.Научи шта значи католичка црква. 2.Римо-католичке цркве немају фреске?Интересантно.Заклео бих се да је Сикстинска капела осликана.Да,и то је фреска.

Djuro

pre 8 godina

Pravoslavna vera najčistija je vole svakoga ne mrze nikoga. Bože spasite ih.Daj Bože da se SRBI SLOŽE !!!

Momo

pre 8 godina

E,sad je sve srpsko do Indije ! Kakvo tipicno srpsko mišljenje ! Pi !

straus

pre 7 godina

Sve je to bilo pravoslavno dok nisu stigli iz azije i napravili to sto nam je danas.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija