• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.02.2016

22:56

HRVATSKI KARDINAL NAPAO SRPSKOG PATRIJARHA: Smeta mu Irinejev govor povodom Dana Srpske!

Društvo

HRVATSKI KARDINAL NAPAO SRPSKOG PATRIJARHA: Smeta mu Irinejev govor povodom Dana Srpske!

Podeli vest

Nadbskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju u kome je izrazio "nevericu" zbog patrijarhovih izjava datih povodom 9. januara, Dana Republike Srpske

Kako prenosi Hina, Katolička pres agencija Biskupske konferencije BiH (KTA) danas je objavila da je kardinal Puljić pismo patrijarhu Irineju, u ime svih biskupa iz BiH, pismo uputio još 8. februara.

Puljić kaže da je ono što je srpski patrijarh rekao u Banjaluci izazvalo "nevericu, zgražanje i razočaranje", posebno izjava da je Republika Srpska utemeljena na Božjoj istini i pravdi.

DODIK NA PROSLAVI DANA RS: Branićemo Srpsku svim raspoloživim sredstvima!

Tako nešto, piše u kardinalovom pismu, "u potpunoj je opreci" sa onim što se zbivalo tokom rata, "prouzročivši brojne smrti, progone i patnje". 

Između ostalog, u pismu se navodi da je sa prostora RS nasilno proterano oko 140.000 katolika, i da ih tamo danas nema više od 10.000, što je tek šest odsto predratnog broja.

24sata.info

Katolički biskupi, takođe, ističu da je nesporno da su tokom rata u BiH stradali i pravoslavni, kao i muslimani, kao i da sve žrtve treba jednako vrednovati, a onima koji pate od posledica rata treba pomoći.

(FOTO) SLAVI CEO SRPSKI ROD! Vučić u Banjaluci, na obeležavanju Dana Republike Srpske!

- Bratski Vas pozivam i iskreno molim da nam pomognete izgraditi istinski i trajan mir među svim ovdašnjim ljudima i narodima, te našim Crkvama i verskim zajednicama, koji neće biti utemeljen na bezakonju i sili jačeg, na iskorenjivanju drugih i drugačijih, nego ''na istini Božjoj, na pravdi Božjoj'', jer samo takav mir jest u Bogu utemeljen i može imati zdravu i zajamčenu budućnost kakvu svi mi priželjkujemo - stoji u pismu kardinala Puljića patrijarhu Irineju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
NICK

pre 8 godina

cutite krvati pocinili ste zlocine nad djecom sto je samo jos hitler pocinio!!! i budite srecni da jos zivite na ovim prostorima SMRADOVI

Zarko

pre 8 godina

Nista novo kada je upitanju svestenstvo katolicke crkve,pa kod njih su i svecenici simpatizeri Ante Pavelica(odnosno ustase)

Lala iz Banata

pre 8 godina

Хрватски политичари. Клер, Интелектуалци....увек започињу сваку полемику на ову тему - МЕТОДОМ ЗАМЕНЕ ТЕЗА...! То је фрапантно увек када је Тема: Јасеновац, Злочини Усташа, " Бљесак" или " Олуја" ...напред сви наведени....као оркестар: "Срби су "криви" за одређене" "патње" Хрвата који су се "јадни, бранили КАМОМ, У ЈАСЕНОВЦУ од "напада" 20.000. голих, дечијих, невиних - српских вратова"...!!! Е то, ако им Бог опрости....Ја не могу... Све полемике, расправе, реплике, приче на ову тему...пред овом чињеницом - "падају у воду"... и свака критика злочина пред овим - мала је и безначајна спрам овог..

sasa

pre 8 godina

Ma daj Puljicu pa tebe znamo ko staru knjigu,pa zna se da je tvoja ideologija ustaska i to mozes prosipati samo u Sarajevu i okolini.Dobro se zna ko si i sta si i zsto ne odes u Mostar,suicu,Livno i Duvno.Ne smijes a ti kardinalu znas zasto.

MILE

pre 8 godina

ovi su isti zlatoljubci kao i politicari ,bez grama postenja i morala

Peca

pre 8 godina

U potpunosti se slažem sa njim samo ga je uputio na pogrešnu adresu,trebao ga je uputiti u Zagreb sa ispravkom da tamo više nema Srba u hrvatskoj više od 10%

DRAGISA

pre 8 godina

Gde ti zivis Peca -kazes 10% Srba zivi u Hrvatskoj, a ne znas da bi to znacilo sasvim nesto drudo po medjunarodnom pravu. Po zvanicnoj Hrvatskoj 3,5% I to je bio Tudjmanov cilj ne vise.

Miloš Obilić

pre 8 godina

Izjave ovog visokog vojnog pro-ustaškog "ćasnika" doživljavam kao žalopojke što Srbi u BiH ne prođoše kao u Hrvatskoj

pjerdelagar

pre 8 godina

Evo primera tipično katoličko-jezuitskog licemerja. Predstavnik zločinačke ,najgore nacije, koju je stvorila najkrvoločnija organizacije, koja postoji- Katolička Crkva "U"Hrvata, poziva žrtve na mir. Koljačka crkva, kojoj su temelji, laž, pljačka, pedofilija...pokrštavanje. Priča o 140 000 Hrvata, koji su protjerani iz Bosne. Evo, ako ne zna gde su, da mu kažemo. Eno ih u srpskim kućama u Kninskoj Krajini, koje su bespravno uselili, a onda pravnim zavrzlamama prislili Srbe na prodaju,po mizernim cenama, preko državne agencije, APN, koju je država Hrvatska osnovala bas u tu svrhu. Tu su naravno i Hrvati iz Janjeva, koji su naseljeni na isti način u Kistanjama. Ali, što reci o Crkvi i naciji, za koju je prostom matematikom lako dokazati, da ne postoji više zločinaca po glavi stanovnika od njih. Šta reci o njima, koji su imali alat zvan "srbosjek", logore za decu. Logor Jasenovac nazivaju radnim logorom, a zatvor u "Lori" iz ovog rata,a nazivaju konačištem. Naravno...čujem da je i Tesla - Hrvat. Jezik još nemaju, menjaju pravopis i jezik svako 5 godina, a svaka verzija izgleda kao sprdnja sa jezikom i samim sobom. Ne zaboravite...dok oni postoje, postojaće najgori fašizam, laž, zločin...i što je najgore skrivanje i pravdanje zločina - znak da ce opet biti ponovljen, kad se ukaže prilika. Ili... kako kaže jedna mudra izreka - "Od starih neprijatelja, nikad novih prijatelja..." Temelj njihovog licemerja je vrlo prost -kritikovanje onog što su radili, što rade ili im je u planu...

Dragomir

pre 8 godina

Протерано 140 хиљада католика?Ајде,бре?Знате ли колика је то војна снага коју нико не би могао да протера.СВИ СУ СРПСКИ НАРОД!Говоре српским језиком!Када се само подасетимо колико је било УСТАША и ХАНЏАР ДИВИЗИЈА,мајко моја,како је тамо остао жив и један србин.Читамо имена најгорих усташких кољача а све српска!Читамо презимена муслимана а све српска!А шака бахатих насилника је створила своје покрете и изделила српски народ.Србин основао усташку покрет па ко неће дај нож па кољи?А СРПСКИ НАРОД ЈЕ КУКАВИЧКИ ЋУТАО?

boki

pre 8 godina

Ovi Hrvati su stvarno paćenici.Dali je moguće da nas toliko vole kad na sanjaju svaku noć a spominju svaki dan.Da oni neupotrebljavaju svaki dan riječ Srbin pa mi bi zaboravili da smo to.

gago m

pre 8 godina

А шта друго очекивати од духовног вође оних који се Бога не боје и ничега не стиде,као што је то лепо објаснио Ј.Дучић?!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Они служе Сотони и Антихристу...са Богом....дај не будите смешни..они апсолутно немају - никакве везе...!!

kutuzov

pre 8 godina

Na kakvoj Bozijoj pravdi je sagradjena hrvatska?!Na genocidu nad Srbima,na kostima nasih predaka.\n

prognanik

pre 8 godina

Сви досадашњи ратови у историји на Балкану, вођени су против Срба. Увек је на страни агресора био Ватикан у значајној мери. Њему вера служи као форма у циљу осварења материјалних добара. Цинично је пешкирасти Пуљићу да ти говориш о процентима прогнаних.

JOVANic

pre 8 godina

Vinko Puljic - Biskup, poziva na pravljenje istinskog mira, a to znaci po misljenju Hrvata i bosnjaka da Srbi priznaju da se zlocinci, a oni zrtve. Iako znadu da nije tako, oni nikad nece odustati od toga zahteva.

Terapeut

pre 8 godina

iskompleksirani krvati , Srbi su prvi napadnuti od strane obolelih i poremecenih hrvata i muslimana , branili su svoju bezbednost , mir i red , i logicno je da ne zele da zive zajedno sa tim istim bolesnicima dok se ti oboleli hrvati i muslimani ne oporave i budu u stanju da priznaju svoje zlocine. Republika Srpska je prirodni proizvod ljubavi srpskog naroda prema onome sto se zove covek , zivot ,mir i red.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Кардинал је у свом промишљању направио - КАРДИНАЛНУ ГРЕШКУ..!!

banat1952

pre 8 godina

Nije on pogresio, nego je namerno slagao. Njihova drzava i pociva na lazima i genocidu nad Srpskim narodom.

Matofi

pre 8 godina

Danas svako moze da napise pismo nasem patrijarhu.\n

Zaprepascen

pre 8 godina

Samo kad Hrvatska nije genocidna i na progonu utemeljena,od Jasenovca do Krajine.

miroljub

pre 8 godina

Hrvati su največe fašističko zlo u Evropi. Vreme polako pokazuje svoje. I nemci se ograđuju od njihovih floskula i nema cviše " danke Deutschland".

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17