• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

19.02.2016

14:04

ČETVORO UMRLO ZBOG GRIPA! Virus je do sada ustanovljen kod 92 pacijenta!

Društvo

ČETVORO UMRLO ZBOG GRIPA! Virus je do sada ustanovljen kod 92 pacijenta!

Podeli vest

U Srbiji se i dalje registruje nizak intezitet aktivnosti virusa gripa, a zaključno sa današnjim podacima do 11 časova, kod 92 obolelih potvrđena infekcija virusom gripa, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut"

Kod 72 osobe je dokazan virus influence A(H1), kod 15 pacijenata tip B i kod petoro pacijenta tip A(H3). 

Dve osobe su vakcinisane protiv gripa, kod jedne osobe je vakcinalni status nepoznat a ostali oboleli nisu vakcinisani protiv gripa. 

Od početka sezone nadzora do 14.februara Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prijavljeno 64.244 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja manji broj obolelih u odnosu na isti period prošle sezone. 

GRIP HARA Zabranjene i redukovane posete bolnicama

Potvrđeni slučajevi su sa teritorije Grada Beograda, Pčinjskog, Južnobačkog, Zlatiborskog, Braničevskog, Kolubarskog, Pomoravskog, Sremskog, Nišavskog, Raškog, Zapadnobačkog, Srednjebanatskog, Severnobanatskog, Moravičkog, Mačvanskog i Podunavskog okruga. 

Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” prijavljena su četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu sa gripom, odnosno kod kojih je potvrđen virus gripa A(H1).

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) većina zemalja je u Evropskom regionu prijavila porast intenziteta aktivnosti gripa. 

Visoku aktivnost virusa influence su prijavile Belorusija, Irska, Finska, Švajcarska i Grčka. Registruje se od početka sezone porast broja teških akutnih respiratornih infekcija, uglavnom kod osoba starosti 15-64 godina i većina njih je povezana sa A(H1) virusom.

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, pored preporuka za jačanje imuniteteta, preporučuju se opšte mere prevencije- držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, higijena disajnih puteva.

To podrazumeva pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja papirnatom maramicom koju odmah nakon upotrebe treba baciti, a ruke oprati tekućom vodom i sapunom, provetravanje prostorija, izbegavanje boravka u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi. 

U predstojećem periodu, posebnu pažnju je potrebno obratiti na posete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smeštenim u gerontološkim centrima, savetuju iz Instituta Batut.

Trajanje posete treba redukovati, a u posetu ići samo ako smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju, ističu. 

SVINJSKI GRIP U SRBIJI: Dva pacijenta u teškom stanju na lečenju u Kragujevcu!

Ukoliko osoba ima blagi oblik bolesti preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata. 

Simptomatska terapija podrazumeva mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu antipiretika, odnosno lekova za sniženje povišene telesne temperature, a upotreba antivirusnih lekova sprovodi se samo po preporuci lekara. 

Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti, a kod svakog pogoršanja kliničke slike bolesti potrebno je odmah se obratiti lekaru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija