• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.02.2016

14:59

DA SE BOLJE RAZUMEMO! Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Društvo

DA SE BOLJE RAZUMEMO! Obeležen Međunarodni dan maternjeg jezika

Podeli vest

Danas se u čitavom svetu govori na približno sedam hiljada jezika, a obeležavanjem 21. februara - Međunarodnog dana maternjeg jezika, poseban akcenat se pridaje značaju njegovog razvoja jer su upravo jezici najmoćnije sredstvo za očuvanje i unapređenje materijalne i nematerijalne kulturne baštine svih naroda

 

Ovaj dan ima za cilj da podstakne razmišljanje o shvatanju njegovog velikog značaja u smislu održavanja vlastitog identiteta naroda, a jezik kao izražajno sredstvo u ovom procesu predstavlja ključni oslonac.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je  da je Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen u cilju promovisanja jezičke i kulturne raznolikosti i ukazivanja na civilizacijski značaj višejezičnosti i zaštite maternjih jezika kao jednog od najvažnijih segmenata svetskog kulturnog nasleđa. 

- Da višejezičnost ima izuzetan civilizacijski značaj, ali i značaj u razvoju obrazovane i svestrane ličnosti rečito svedoči jedna stara izreka koja je i u Srbiji dobro poznata - "vrediš onoliko koliko jezika govoriš" - istakla je Paunović na proslavi povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. 

Tanjug

Prema njenim rečima, u našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima. Postojanje velikog broja različitih maternjih jezika, ne samo da ilustruje raznolikost i multijezičnost našeg društva, već razvija i svest o jezičkim i kulturnim tradicijama i inspiriše na solidarnost koja se zasniva na razumevanju, dijalogu i toleranciji. 

Paunović je ocenila da je Srbija potpuno posvećena očuvanju bogate jezičke raznolikosti na koju je veoma ponosna, ističući da je jezičko i kulturno bogatstvo i različitost naroda sa ovog prostora deo evropskog kulturnog nasleđa.

U okviru programa povodom obeležavanja Dana maternjeg jezika nastupio je dečji hor "Čarolija". 

Kolika je šarolikost manjinskih jezika u Republici Srbiji pokazala su  deca koja su govorila stihove na jezicima manjina, obučena u narodne nošnje nacionalnih manjina kojima pripadaju. 

Direktorka Kancelarija za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović je ovim povodom predstavnicima 41 medija dodelila zahvalnice za medijski doprinos u promovisanju ljudskih i manjinskih prava u 2015. godini. 

Tanjug

Ukupno 13 zahvalnica je uručeno medijima koji su u prethodnoj godini svojim radom pratili rad nacionalnih saveta i izveštavali na jezicima nacionalnih manjina. Zahvalnice su uručene u ime Kancelarije za ljudska i manjinska prava, a na predlog nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Na svečanosti povodom obeležavanja Dana maternjeg jezika prisustvovali su predstavnici/e nacionalnih saveta nacionalnih manjina, državnih organa i institucija, nezavisnih tela, ambasada, međunarodnih organizacija, kao i predstavnici medija.

Pravo na informisanje na 15 jezika!

Tanjug

Pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje se na 15 jezika. Celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama u školskoj 2014/2015. godini organizovano je na osam jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski) za 31.145 učenika. 
Predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture izučavalo je 6.889 učenika na nekom od 13 jezika (bosanski, bugarski, bunjevački, vlaški, mađarski, makedonski, romski, rumunski, rusinski, slovački, ukrajinski, hrvatski i češki). 
Celokupna nastava na jezicima nacionalnih manjina u srednjim školama u školskoj 2014/2015. godini organizovana je na osam jezika (albanski, bosanski, bugarski, mađarski, rumunski, rusinski, slovački i hrvatski) za 11.299 učenika. Predmet Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom ili slovačkom pohađala su 434 učenika.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija