• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernje novosti/informer.rs

22.02.2016

09:21

VOZAČI, OPREZ! Novi zakon o prekršajima!

Društvo

VOZAČI, OPREZ! Novi zakon o prekršajima!

Podeli vest

Sa poslednjim izmenama Zakona o prekršajima, koji danas stupaju na snagu, veći broj prekršaja biće obuhvaćen nalogom, a vozači će moći da sklope sporazum o priznanju prekršaja čak i kada im je zaprećena privremena zabrana upravljanja vozilom, što praktično znači da će lakše moći da se vrate za volan

- Cilj nam je da što veći broj prekršaja bude obuhvaćen nalogom – kaže Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

-  Zato smo poslednjim izmenama Zakona o prekršajima predvideli da maksimalna fiksna novčana kazna bude povećana sa 10.000 na 50.000 za građane i odgovorna lica u firmama, za preduzetnike na 150.000, a za pravna na 300.000.

Dizanje limita je važno jer, prema srpskim propisima, prekršajni nalog može da se izdaje samo za one prekršaje za koje je predviđena fiksna, a ne klizna novčana kazna. To je do sada često bio ograničavajući faktor.

Sada se očekuje da budu izmenjeni i zakoni koji regulišu različite vrste prekršaja (od saobraćajnih do poreskih i carinskih), da bi klizne novčane kazne za manje prekršaje bile zamenjene fiksnim. To će otvoriti širom vrata za prekršajne naloge.

-  Nalogom dobijaju svi: građani jer plaćaju pola kazne, organi koji ih gone jer za osam dana dobijaju novac i počinilac je kažnjen, ali i sudovi jer su rasterećeniji – konstatuje Marinović.

Od kada je uvedena mogućnost da građani mogu elektronskim putem da provere da li imaju neku neizmirenu novčanu kaznu za saobraćajni, ili bilo koji drugi prekršaj i od kada su prekršajni sudovi, policija i osiguranje umreženi u SIPRES sistem, naplata je porasla za 745 odsto, odnosno sedam i po puta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
baba roga

pre 8 godina

Jer postoji kazna za pričanje mobilnim u toku vožnje.Pa više pričaju nego što ne pričaju,još kucaju i poruke.I ko je kažnjen?Stanite na pešački u Bg i posmatrajte svi redom pričaju i voze.Neka podnesu izveštaj koliko je napisano kazni za to.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Безбедност Саобраћаја - гради се социјализацијом и васпитањем а не казнама...!! Репресија постоји за екстреме и сузбијање екстрема а не за пуњење Буџета Србије...! Буџет треба пунити РАДОМ а не КАЗНАМА....!? Потпун - промашај казнене политике која ће само изазивати огорчење возача и грађана у Србији...! Тако се не ради...

Nista novo

pre 8 godina

I do sad ste mogli sa cika policajcem da "Sklopite" sporazum o priznanju prekrsaja na licu mesto i to zadovoljstvo vas obicno kosta 2 crvene,sad ce ta tarifa ocigledno biti 3 crvene.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija