• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.03.2016

09:43

ISTRAŽIVANJE INFORMERA: Jedna kafa u Beogradu KAO ČETIRI U UNUTRAŠNJOSTI!

Društvo

ISTRAŽIVANJE INFORMERA: Jedna kafa u Beogradu KAO ČETIRI U UNUTRAŠNJOSTI!

Podeli vest

Za jednu šoljicu domaće kafe u centru Beograda mogu se popiti četiri u Novom Pazaru i Prokuplju, a skoro tri u Valjevu i Čačku. Posle prestonice, kafa je najskuplja u Subotici

Ključna je marža, a nju ne određuje samo kupovna moć ljudi, već i promet koji neki kafić ima
Dragovan Milićević, ekonomista

U centru Beograda šoljica domaće kafe u kafiću košta 135 dinara. Za tu sumu mogu se popiti tri, pa čak i četiri kafe u unutrašnjosti! To je pokazalo mini-istraživanje Informera o cenama omiljenog srpskog napitka u zemlji.

Najskuplji je Beograd, a najjeftiniji su Novi Pazar i Prokuplje, gde kafa košta 30, odnosno 40 dinara. U Subotici je, primera radi, šoljica domaće kafe 100 dinara, Novom Sadu 80, Nišu 70 dinara, a u Jagodini, Kragujevcu i Zaječaru 60.

Public

Za 50 dinara "crni napitak" može se popiti u kafićima Požarevca, Valjeva, Čačka i Arilja (pogledajte tabelu).

Analitičari naglašavaju da su, pored razlike u platama i standardu građana u Srbiji, različite cene kafe posledica i prometa i lokacije samog kafića.

Zato je, smatra ekonomista Dragovan Milićević, kafa u Beogradu najskuplja jer je tu najveći promet, odnosno tražnja.

- U suštini, svi trgovci po sličnim cenama nabavljaju kafu, pa bi i šoljica tog napitka svuda trebalo da približno košta. Ipak, tu se postavlja pitanje marže, a nju ne određuje samo kupovna moć građana, već i lokacija i promet koji neki kafić ima. Što je veći promet, odnosno tražnja, veća je i cena. To je slučaj sa Beogradom - kaže Milićević.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograda Petar Bogosavljević smatra da je dominantan faktor zapravo ekonomski.

- Na razlike u cenama uglavnom utiče kupovna moć potrošača. Kada je neka sredina siromašna, onda cene moraju da se formiraju tako da građani to mogu sebi da priušte. To nije slučaj samo sa kafom, takve razlike važe za većinu proizvoda u našoj zemlji. U Beogradu su mahom cene mnogo veće nego na jugu. Kada je konkretno kafa u pitanju, bogata klijentela i dolazak turista naravno utiču na podizanje cena, što se najviše odnosi na prestonicu - zaključuje Bogosavljević.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović ističe da odnos cena odslikava ekonomsku nejednakost naših građana.

- Platežne sposobnosti nisu svuda iste.

Prosečne mesečne zarade u Beogradu i na jugu Srbije se dosta razlikuju, pa su i cene tome prilagođene. Građani na krajnjem jugu Srbije zaista su dosta siromašniji od stanovnika glavnog grada. Ipak, ne verujem da se nekom isplati da prodaje šoljicu kafe za 30 dinara ako je ona kvalitetna. Nabavna cena ipak nije tako povoljna. Zbog toga i pretpostavljam da je tako jeftina kafa lošeg kvaliteta - navodi Papović.

Zoran Sinko

DIGITRON, PA U RADNJU! "Lude" cene "grand" kafe - ŠTO VEĆE PAKOVANJE, TO SKUPLJA KAFA!



 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
svako mesto ima svog kupca

pre 8 godina

zavisi gde Flying Dutchman je sigurno vise od 80 dinara.

Djordje

pre 8 godina

Zato je i jedna plata u Beogradu kao cetiri u unutrasnjosti.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17