• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs/informer.rs

15.03.2016

10:35

RODITELJI ZAHTEVAJU ISTINU: Zakon o nestalim bebama to mora da nam pruži!

Društvo

RODITELJI ZAHTEVAJU ISTINU: Zakon o nestalim bebama to mora da nam pruži!

Podeli vest

Mirjana Novokmet, jedna od majki koje sumnjaju da im je beba nestala kaže da postojećim nacrtom zakona o nestalim bebama nijedan roditelj nikada ne bi uspeo da dođe do istine

- Rešenje je istraga sa širim ovlašćenjima koja bi dovela do istine - rekla je Novokmet.

Roditelji koji godinama tragaju za istinom o tome šta se dogodilo sa njihovom decom, nisu zadovoljni predloženim Nacrtom zakona o postupku utvrđivanja činjenica o novorođenoj deci za koju se sumnja da su nestala u porodilištima. 

Savet Evrope poziva državu da uradi sve kako bi se zakon, na koji se čeka već dve godine, što pre usvojio. 

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja rekla je da je od 8. do 10. marta Savet Evrope ponovo dao Srbiji mogućnost i Srbija je na taj način ponovo kupila vreme jer ima rok do septembra 2016. godine, što je krajnji rok, kada država mora konačno da da nacrt zakona koji će biti adekvatan za roditelje da bi došli do istine. 

ŠOKANTNO! EVO KAKO SE KRADU BEBE U SRBIJI: Dete se proglasi mrtvim, a telo nikad ne stigne do kapele!

- Mi smo nezadovoljni nacrtom zakona i to smo izneli 10. februara 2016. godine kada su nas pozvali u Ministarstvo pravde na sastanak radne grupe. Tada smo niz primedbi dostavili jer smatramo da nije prioritet nadoknada roditeljima, nego istina - stakla je Marija Novokmet. 

Prema njenim rečima, postojećim nacrtom zakona, nijedan roditelj ne bi došao do istine. 

- Mislim da bi vrlo teško roditelji i prilikom podnošenja tužbe mogli da dođu do istine, a mislim da bi veliki broj roditelja bio odbačen upravo tim dokaznim sredstvima - kaže Novokmet. 

Ističe da je država ovom načinom sebi olakšala posao, i da nacrt zakona ne sme da uđe u skupštinsku proceduru, što je i preporuka Komiteta Saveta Evrope da Srbija treba da sarađuje sa roditeljima. 

- Smatramo da smo mi ti koji možemo da pomognemo državi i apsolutno smo pružali ruku svih ovih godina i Srbija ima priliku da jedina u svetu donese jedan zakon i smatram da radna grupa može da učini više za roditelje - rekla je Novokmet.

Kaže da je neophodna istraga sa širim ovlašćenjima i da bi šira nadležnost sudova dovela do neke istine. 

Primedbe roditelja su dostavljene Komitetu i iznosiće ih na satancima, kaže Novokmet i dodaje da će se boriti dok se ne donese pravi zakon koji bi odgovarao roditeljima. 

- Ukoliko postojeći nacrt zakona ode u Skupštinu poruka roditeljima bi bila da niko neće doći do istine. Mi moramo da prvo tražimo ocenu ustavnosti i da se svaki roditelj potrudi da odemo ponovo na Evropski sud i da se borimo za svoja prava - zaključila je Novokmet. 

Novokmet je na kraju rekla da je najmlađi i poslednji slučaj prijavljen Beogradskoj grupi roditelja, u vezi sa nestalim bebama, slučaj Biljane Todić iz Šapca iz aprila 2014. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija