• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

18.03.2016

15:26

NACIONALNI DAN BROBE PROTIV RAKA DOJKE! 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću!

Društvo

NACIONALNI DAN BROBE PROTIV RAKA DOJKE! 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću!

Podeli vest

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke biće obeležen u nedelju 20. marta na Cvetnom trgu od 12 do 14 sati

U okviru akcije građanima će biti podeljen edukativni materijal, a moćiće i da dobiju informacije o važnosti preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlle Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" - Kancelarija za skrining raka.

U obeležavanje nacionalnog dana borbe protiv raka dojke uključiće se i Skupština Srbije koja će biti osvetljena ružičastim svetlima.

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u proseku svake godine se u Srbiji registruje oko 4100 novih slučajeva žena svih uzrasta obolelih od različitih oblika malignih tumora dojke, dok oko 1600 žena godišnje u Srbiji izgubi bitku sa ovom bolešću.

Ministarstvo zdravlja je 2012.godine pokrenulo Nacionalni Program ranog otkrivanja raka dojke i osnovalo Kancelariju za prevenciju malignih bolesti.

MESEC BORBE PROTIV KANCERA: Opasniji od raka je strah od raka!

U toku je sprovođenje drugog ciklusa organizovanog skrininga raka dojke, a prema podacima Kancelarije za skrining raka u prvom ciklusu je otkriveno 290 karcinoma dojke, a u drugom ciklusu otkriveno je 102 karcinoma dojke. 

Svaka žena je pod rizikom da oboli od raka dojke, a najbolji način da se rak dojke otkrije u ranoj fazi je redovni preventivni pregled u zavisnosti od životne dobi, odnosno mamografija, kao i redovni samopregledi dojki.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija