• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.03.2016

14:04

ISTORIČAR SRĐAN MILOŠEVIĆ: Nedić je bio kolaboracionista i ODGOVORAN NA ZLOČINE!

Društvo

ISTORIČAR SRĐAN MILOŠEVIĆ: Nedić je bio kolaboracionista i ODGOVORAN NA ZLOČINE!

Podeli vest

Milan Nedić je bio odgovoran za kolaboraciju i za sve zločine koji su se u tom periodu dogodili, tvrdi istoričar Srđan Milošević, koji smatra da bi Nedić bio odgovoran i da ništa nije radio




- Zločin holokausta je toliko strašan, da kada se vi nalazite na nekoj poziciji, a on je bio predsednik vlade, vi ste odgovorni da zaštitite građane - rekao je Milošević gostujući u emisiji "Novi dan" na N1 uz napomenu da Nedić to nije učinio i da je njegova odgovornost nesumnjiva.

Na to se, kako je dodao, nadovezuje odgovornost za likvidacije članova Narodnooslobodilačkog pokreta. 

- Kolaboracija je bila zločin, a ne otpor okupaciji i saradnji - istakao je on.

(FOTO) OPET KRENUO SRBIN NA SRBINA! Sukob nacionalista i komunista zbog rehabilitacije Milana Nedića!

Kao stručnjak za istorijski revizionizam, Milošević kaže da bi rehabilitovanjem Nedića, Srbija pokazala da pokušava da izbegne odgovornost i napravila bi "distancu od istinskog antifašizma, uverenja za koji se navodno zalaže." 

- Mi u zvaničnom prazničnom kalendaru nemamo nijedan datum antifašisticke borbe, osim 9. maja, što je međunarodni praznik - izjavio je Milošević i dodao da je konstrukcija o dva antifašistička pokreta dovela do toga da Srbija ne komemoriše nijedan, a to je po istoričaru, veliki problem identiteta društva.

KAKAV SPOJ! Praunuk Milana Nedića na izbornoj listi DSS - Dveri​

Kada su u pitanju odnosi u Drugom svetskom ratu, Milošević kaže da je preterivanje u glorifikovanju partizanskog pokreta način građenja kulture secanja i da je problem s četničkim pokretom nastao onog trenutka kada je postala aktuelna priča da je četnički pokret bio antifašistički, ali, kako je ocenio, boreći se protiv partizana četnici su postali kolaboracionisti, i samim tim ne mogu biti antifašisti.

Što se tiče procesa rehabilitacije, Milošević veruje da oni imaju nekoliko nivoa, a jedan od njih je pravni, i da je u smislu zakonskih rešenja, Srbija najdalje otišla sa zakonom o rehabilitaciji iz 2006, a koji je izmenjen 2011. godine. 

MONAHINJA IZ TROJERUČICE STALA U ODBRANU NEDIĆA: On me je spasao iz nemačkog logora smrti!​

- Zabrinut sam za sva društva istočne Evrope. U Hrvatskoj je situacija jako loša. Ne može da se povuče jednakost između četničkog i ustaškog pokreta, ali po karakteru zločina, koji su bili brutalni, mogu se izjednačiti - rekao je Milošević.

On je i objasnio da se rehabilitacije koje se dogode na sudovima doživljavaju kao revizija istorije.

- Nije strašno što će neki istoričari u budućnosti videti kako se država brukala na početku 20. veka, ali je problem kada se ta bruka prenosi na društvo. To stvara situaciju sa nesagledivim posledicama - rekao je Milošević sa Instituta za noviju istoriju Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija