• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. N.

28.03.2016

20:28

EPIDEMIOLOZI PORUČUJU: Srbiji ne preti zika virus!

Društvo

EPIDEMIOLOZI PORUČUJU: Srbiji ne preti zika virus!

Podeli vest

Dok se čeka potvrda da li je tromesečna beba iz Makedonije zaražena zika virusom, srpski epidemiolozi tvrde da nama ne preti epidemija ove zarazne bolesti koja može da izazove mikrocefaliju kod beba

Pitanje zika virusa ponovo je aktuelno pošto je pre tri dana na Univerzitetsku dečju kliniku u Skoplju primljena tromesečna beba iz Dojrana sa simptomima zika virusa, uključujući anomalije na lobanji i neuobičajeno malu glavu.

Direktorka te klinike dr Aspazija Sofijanova rekla je da su bebi urađene analize koje ukazuju da se ne radi o rutinskim virusima.

Nema razloga za strah, treba biti oprezan ako se putuje u zemlje u kojima ima zika virusa
Branislav Tiodorović, epidemiolog

- Analize treba da utvrde prisustvo na viruse denga ili eventualno zika, a rezultati se očekuju za desetak dana. Majka bebe iz Dojrana putovala je u Grčku u prva tri meseca trudnoće kada je razvojni period mozga i drugih organa. Postoje indicije da je majku tokom boravka u Grčkoj ujeo komarac - navodi dr Sofijanova.

Međutim, epidemiolozi u Srbiji podsećaju da u Grčkoj do sada nije potvrđeno prisustvo zika virusa i da u slučaju bebe iz Dorjana ipak treba sačekati konačne rezultate analiza.

Šta treba znati o zika virusu

* zika groznicu izazivaju komarci iz roda Aedes aegypti i Aedes albopictus (tigrasti komarac)
* za ovaj virus još uvek ne postoji vakcina niti lek
* simptomi zika groznice su temperatura, osip, bol u zglobovima i mišićima, glavobolja
* ako se zikom zaraze trudnice, može se roditi dete sa teškom anomalijom mikrocefalijom
* SZO je virus zika stavila u istu kategoriju, po pitanju međunarodne zabrinutosti, kao i ebolu

- U Srbiji ne postoji opasnost od epidemije zika virusa jer kod nas nema komaraca koji ga prenose! Naši građani nemaju razloga za strah, ali imaju razloga da budu oprezni kada putuju u zemlje u kojima je potvrđeno prisustvo ovog virusa. Najvažnija je adekvatna zaštita, nošenje odeće dugih rukava, korišćenje sredstava protiv komaraca i stavljanje zaštitnih mreža na prozore - ističe epidemiolog Branislav Tiodorović.

Direktor Instituta za javno zdravlje "Batut" prof. dr Dragan Ilić savetuje građanima koji su putovali u zemlje gde je potvrđeno prisustvo zika virusa da po povratku urade analize kako bi se utvrdilo da li imaju infekciju.
- Nema razloga za uzbunu jer virus prenose komarci karakteristični za tropska područja. Kod nas do sada nije potvrđen nijedan slučaj zika infekcije! Urađena je jedna analiza, ali je i ona bila negativna - navodi dr Ilić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija