• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

28.03.2016

20:42

SRBI OPET RADO IDU U VOJNIKE! U martu se prijavilo čak 1.195 dobrovoljaca!

Društvo

SRBI OPET RADO IDU U VOJNIKE! U martu se prijavilo čak 1.195 dobrovoljaca!

Podeli vest

Mladići, ali i devojke, najviše se prijavljuju zbog mogućnosti da nastave profesionalnu karijeru. Za služenje vojnog roka u junu već prijavljeno 217 dobrovoljaca

U Srbiji je ponovo oživelo dobrovoljno služenje vojnog roka! Samo u martu prijavilo se čak 1.195 kandidata na tromesečno služenje vojske, što je skoro dva puta više od potrebnog broja dobrovoljaca, saznaje Informer u Vojsci Srbije.

Prema podacima Vojske i Ministarstva odbrane, mladići, ali i devojke, na služenje vojske najviše se prijavljuju zbog mogućnosti da nastave svoju profesionalnu karijeru.

Dodatni rokovi

Zbog velikog interesovanja kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka uvedeni su i dodatni rokovi. Tako mladići i devojke, koji svojom voljom žele pod šlem i uniformu, u kasarne mogu da se prijave u martu, junu, septembru i decembru.

Lazanski: Vojska je sačuvala ugled!

Public

Vojni analitičar Miroslav Lazanski podržava veliko interesovanje za služenje vojske.
- Ovi podaci jasno govore da naš narod i dalje voli uniformu i vojsku. Bez obzira na sve Vojska Srbije je očigledno uspela da održi svoj ugled, čast i vrednost - poručuje Lazanski.

Ohrabruje što mladi žele da služe vojsku i da se u njoj zaposle
Zoran Dragišić, profesor Fakulteta za bezbednost

- Svake godine raste broj prijavljenih vojnika koji žele da služe Srbiji, što je veoma pohvalno! Najčešći razlog zbog kojeg se mladi opredeljuju za dobrovoljno služenje vojnog roka jeste mogućnost nastavka profesionalne karijere u vojsci i zaposlenje. Takođe, veliki broj njih konkuriše i u agencijama za obezbeđenje ili u okviru MUP-a, gde je jedan od uslova za konkurisanje upravo odsluženi vojni rok sa oružjem - kažu u Ministarstvu odbrane i dodaju:

- Naši kandidati često kao razlog zbog kojeg služe vojni rok takođe navode i ljubav prema vojničkom pozivu i uniformi. To je naročito izraženo kod onih kandidata koji dolaze iz južne Srbije. Zato smo im i pružili mogućnost prijava četiri puta godišnje.

Prema njihovim rečima, samo za martovski vojni rok prijavilo se duplo više kandidata od predviđenog broja.

- Za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u martu se prijavilo 1.195 kandidata, a mi smo mogli da primimo 665 dobrovoljaca. Od toga 600 kandidata u centre za obuku i 65 kandidata za slušaoce kursa za rezervne oficire u Vojnoj akademiji. Od ukupnog broja primljenih u martovskoj generaciji imamo i 81 ženu - kažu u Ministarstvu odbrane.

KO MOŽE DA BUDE VOJNI KANDIDAT 

* da ima od 19 do 30 godina
* da je državljanin Srbije
* da nije osuđivan 
* da je zdravstveno sposoban
* da nije odslužio vojni rok sa oružjem

Kako dodaju, već sada za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u junu mesecu raspolažu sa 217 kandidata.

Red i bezbednost

Domaći analitičari smatraju da će veliki broj prijavljenih kandidata i njihova želja da obuku uniformu i služe državi i narodu doprineti i boljoj bezbednosti u budućnosti. Profesor fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić smatra da se ovaj pozitivni trend mora očuvati i nastaviti.

- Ohrabruje da mladi ljudi žele da služe vojsku, ali i da se u njoj i zaposle! To će dodatno poboljšati egzistencijalni problem među omladinom, ali i očuvati i povećati bezbednost u Srbiji - ističe profesor Dragišić.
 

Shutterstock

 

 



 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
somi zajecar

pre 8 godina

sada srbi idu u vojsku jer vecina njih zna da trenutno jedino u VS sigurno imaju tri obroka dnevno, dorucak,rucak veceru,

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija