• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir.rs/informer.rs

29.03.2016

11:49

PUŠAČI U TEŠKOJ PANICI! Cigarete poskupljuju DUPLO, prosečna paklica 450 dinara!

Društvo

PUŠAČI U TEŠKOJ PANICI! Cigarete poskupljuju DUPLO, prosečna paklica 450 dinara!

Podeli vest

Cigarete bi u Srbiji od 1. januara 2017. godine trebalo da poskupe skoro duplo, a pušenje će biti strogo zabranjeno na svim javnim mestima, uključujući i ugostiteljske objekte

Reč je o obaveznom usklađivanju domaće akcizne politike sa onom koja važi u EU, što znači da bi umesto sadašnjih 50 evra na 1.000 cigareta, akciza iznosila 90 evra na 1.000 cigareta. U praksi to izgleda ovako - za paklu cigareta "malboro red" ili "laki", koje danas koštaju 290 i 230 dinara, od januara građani će morati da izdvoje 495, odnosno 415 dinara.

Osim usklađivanja akcizne politike, ovde je reč i o isteku starog dogovora koje je Vlada Zorana Živkovića 2003. godine postigla s predstavnicima duvanske industrije.

- Kad su 2003. godine tražili kupce za fabrike u Vranju i Nišu, obavezali su se da narednih godina Srbija neće naglo povećavati cene cigareta, da neće u potpunosti zabranjivati pušenje na javnim mestima, ali ni reklamiranje kroz akcije - kaže izvor Kurira veoma dobro upoznat s ovom problematikom:

- Iako na televiziji ili na bilbordima niste mogli da vidite reklame za duvanske proizvode, cigarete su istaknute na trafikama ili po kafićima. Sad svega toga neće biti, jer taj dogovor uskoro ističe i očekuje se da se u 2016. godini donese novi zakon koji će početi da se primenjuje od 2017. godine.

Anketa

Kako se saznaje, Vlada Srbije je u svakoj prilici nastojala da izađe u susret duvanskim kompanijama kako bi im olakšala poslovanje usled podizanja akciza, ali obaveza usklađivanja sa standardima EU teško da će biti izbegnuta.

- Zasad se još uvek ne zna da li će Vlada praviti novi četvorogodišnji akcizni plan. Postoji dobra volja da se izađe u susret duvanskoj industriji i da se dodatno ne opterećuje budžet građana - kaže sagovornik.

Shutterstock

Ekonomista Milan Kovačević smatra da je, iako su cigarete loše po ljudsko zdravlje, ovde reč o nepotrebnom nametu na građane i privredu:

- Povećanje cene cigareta sa akcizama znači povećane cene za potrošače i samim tim gubitke za proizvođače. Očekivano je da se cene cigareta usklađuju s Evropom i zemljama u okruženju, ali smatram da to ne treba raditi tako naglo. U tom slučaju treba smanjiti neke druge dažbine, jer država već previše uzima i od građana i od privrede. Pozitivan efekat toga je smanjivanje broja pušača.

Ekonomista i profesorka Milica Bisić smatra da neće doći to naglog skoka cena, jer bi to napravilo poremećaj na tržištu:

- Poslednji put akcizni plan definisan je 2012. do 2016. godine i poslednje povećanje akciza predviđeno je za 1. jul ove godine. Očekuje se da se u skladu s fiskalnom strategijom donese i sledeći četvorogodišnji plan, gde će se definisati koliko će to povećanje iznositi. Izvesno je da će cena cigareta rasti, ali mislim da to neće ići tako naglo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Peca

pre 8 godina

Koliko mogu da primetim nigde ne piše zabrenjeno drogiranje i prodaja droge pa se ona rastura i prodaje i po skolama.

pedja konacno

pre 8 godina

Ma nemojte da brinete za nas,ima bre i travu da pušimo ona je legalizovana

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija