• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

30.03.2016

17:37

CENE BILE MIMO ZAKONA Vrtići će morati da vrate pare roditeljima!

Društvo

CENE BILE MIMO ZAKONA Vrtići će morati da vrate pare roditeljima!

Podeli vest

Nakon što je nekoliko hiljada roditelja u Beogradu, Smederevu, Kragujevcu, Kruševcu, Leskovcu i Nišu podnelo tužbe protiv gradova i predškolskih ustanova, Vrhovni kasacioni sud dao je mišljenje da cena boravka dece u vrtićima, te da roditelji imaju pravo da traže nadoknadu štete

Rok za nadoknadu štete je tri godine od datuma podnošenja tužbe, a prema rečima advokata Milana Kostića, to znači da roditelji neće dobiti povraćaj novca za ceo period.

- Recimo, roditelji koji su podneli tužbu u septembru 2015. godine dobiće novac za period od septembra 2012. do decembra 2014. godine - objašnjava za „Alo!“ Kostić.

Posle mišljenja Vrhovnog kasacionog suda, Kragujevac je prvi grad koji je odobrio nadoknadu štete roditeljima za preplaćen boravak u vrtiću. Naknada oštećenim roditeljima, kojih ima oko 4.000, počela je da se isplaćuje odmah. Novac će u Kragujevcu biti vraćen i onima koji nisu podneli tužbe.

Beograd uskladio propise

Novi pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u vrtićima i obdaništima, koji predviđa da roditelj plaća 20 odsto od ekonomske cene, primenjuje se u Beogradu od 1. januara 2015.

Gradske vlasti u Beogradu, prema rečima Snežane Đurić, gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, sastaće se do kraja nedelje u vezi sa ovim slučajem i o svemu potom obavestiti javnost. Prema nekim podacima, oko 400 roditelja je podnelo tužbu protiv grada Beograda, a sporni period je od aprila 2010. do 31. decembra 2014.

RODITELJI IMAJU PRAVO NA ODŠTETU Vrhovni sud: Nezakonita naplata računa za vrtić!

Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva rekla je da grad Smederevo čeka odluku Ustavnog suda.
- Grad će uraditi sve po zakonu, a oštećenima će, ukoliko tako odluči sud, šteta biti nadoknađena. Mi kao grad želimo da korisnici naših usluga budu zadovoljni - kaže Avramovićeva.

Na nepoštovanje zakona prilikom naplate usluga za boravak dece u vrtićima žalili su se i roditelji u Leksovcu, Nišu i Kruševcu, međutim, do zaključenja ovog broja od nadležnih u tim gradovima nismo uspeli da saznamo da li nameravaju da slede primer Kragujevca i vrate novac roditeljima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija