• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

31.03.2016

17:39

POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA: Evo šta je sve potrebno od dokumenata

Društvo

POČINJE UPIS ĐAKA PRVAKA: Evo šta je sve potrebno od dokumenata

Podeli vest

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počeće sutra, a može da se upiše svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina

 

Ove godine se upisuju deca rođena od 1.marta 2009. godine do 28. februara 2010. godine, a u tom periodu na teritoriji Republike Srbije rođeno je 69.962 dece, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Da bi dete bilo upisano u prvi razred, roditelji treba da dostave sledeća dokumenata - izvod iz knjige rođenih, prijavu prebivališta, potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa. Uz dokumentaciju potrebnu za upis, roditelji dostavlja i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta.

Upis učenika trajaće do 31. maja, s tim što škole mogu da vrše upis i posle tog datuma.

Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole, koja može da upiše i dete sa područja druge škole u skladu sa mogućnostima. U školskoj 2016/2017. godini biće 1.200 više upisane dece u prvi razred u odnosu na prošli školsku godinu. Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije.

Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja. Ispitivanje deteta upisanog u školu vrše psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta. Ispitivanje dece sa motoričkim i čulnim smetnjama vrši se uz primenu oblika ispitivanja na koji dete može optimalno da odgovori.

U postupku ispitivanja deteta upisanog u školu, škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana ili dodatnom podrškom za obrazovanje. Jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju i obaveštava školu i roditelje, odnosno staratelje o deci koja su stasala za upis i koja su upisana u školu, kaže se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17