• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.04.2016

18:07

STIŽU RUSKE ČELIČNE PTICE: Pogledajte nove helikoptere Vojske Srbije

Društvo

STIŽU RUSKE ČELIČNE PTICE: Pogledajte nove helikoptere Vojske Srbije

Podeli vest

Ministarstvo odbrane objavilo je fotografije letelica koje se trenutno nalaze u fabrici u Kazanju u Rusiji, odakle će za par meseci avionom biti prebačene za Beograd. Dva helikoptera tipa Mi 17-V5 kupljena za potrebe Vojske Srbije će stići u Srbiju tokom juna
Ministarstvo odbrane facebook

Helikopteri su već dobili maskirnu šaru koju će nositi i u 890. mešovitoj helikopterskoj eskadrili, koja bazira na aerodromu Batajnica.

Reč je o transportnim helikopterima, nosivosti 4,5 tona, koji mogu da prevezu do 24 vojnika, odnosno 12 ranjenika na nosilima. Pripada porodici helikoptera Mi-8, koji se serijski proizvode još od sredine šezdesteih godina i koji su doživeli brojne modernizacije.

Prva generacija tih letelica imala je dva motora TV2-117 snage po 1.500 KS, a druga generacija koja se izrađuje od početka osamdesetih godina ima motore TV3-117 od po 1.900-2.000 zavisno pod varijante

- Osnovna razlika u odnosu na Mi-8 je u jačim motorima. U suštini to je isti helikopter, naravno sa modernijom avionikom. Reč je o robusnoj, pouzdanoj letelici koju koriste armije širom sveta. U regionu najviše ih ima Hrvatska, čak 24 komada - objašnjava analitičar Aleksandar Radić.

Helikopteri koje će dobiti Vojska Srbije, međutim, imaće analogne instrumente, iako postoji i verzija u čijem se kokpitu nalaze multifunkcionalni dipleji. Presudni faktor pri odlučivanju za nabavku helikoptera sa tehnološki starijom opremom bila je cena.

Letelice su, naime, nabavljene po ceni od 25,3 miliona evra za dva helikoptera, sa svom dodatnom opremom i preobukom, što je mnogo povoljnije od prvobitne ruske ponude. Rusija je, naime, pre godinu dana nudlila ove letelice po ceni od oko 22 miliona dolara po komadu.

Iako je prema prvobitnom planu helikopteri trebalo da u Srbiju stignu dokraja aprila, isporuka je pomerena za jun mesec. Prethodno je neophodno da posade završe obuku u Rusiji, što se upravo i doagađa ovih dana. Potom sledi prijem letelica u Kazanju, zatim njihovo rasklapanje i prevoz transportnim avionima do Beograda.

Letelice će potom biti sklopljene u Srbiji, gde treba da prošu ispitivanja u Tehničko opitnom centru VS, kako bi konačno bile primljene u jedinicu.

Po prijemu ova dva helikoptera, srpsko vazduhoplovstvo raspolagaće sa tri helikoptera Mi-17 i pet starijih letelica tipa Mi-8.

Problem je, međutim, što će već od iduće godine helikopteri Mi-8 postepeno biti rahodovani, s obzirom da su nabavljeni još 1980. godine, pa će Vojska Srbije ostati sa samo tri operativna transportna helikoptera.

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO/VIDEO) ISTORIJSKI SPORAZUM, SRBIJA JE SILA! Putin nam daje helikoptere, 'uragan', 'smerč'...

(FOTO/VIDEO) SRBIJA JAČA VOJNU MOĆ: Pored S-300, Rusi nam nude i "Uragan" i "Smerč"!

ROGOZIN NUDI MIG-35: Tokom posete Srbiji, pregovaraće se i o kupovini ruskih aviona?!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbija

pre 8 godina

taman tako sa tim helikopterima moze mo samo ranjenike da prevozimo.\n

ostojar

pre 7 godina

ZNAM DA RUSI CENE SVOJE PRONALAZAČE, NAUČNIKE I VERUJEM DA SU ZATO POSTALI NAJJAČI U SVETU.ČESTITAM PAMETNIM PRIJATELJIMA RUSIMA. DOBIO SAM DIPLOMU RUSKE FEDERACIJE ZA MAGNETNU SLAVINU KOJA GREJE VODU I ZA MAGNETNI TUŠ SISTEM NA TESLA FESTU U NOVOM SADU. ZAHVALAN SAM RUSKOJ FEDERACIJI. POZDRAV, OSTOJA

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17