• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

22.04.2016

19:12

BOLEST NE BIRA: Kakvi su standardi lečenja dece obolele od raka u Srbiji?

Društvo

BOLEST NE BIRA: Kakvi su standardi lečenja dece obolele od raka u Srbiji?

Podeli vest

Svake godine u Srbiji se zabeleži 350 novih slučajeva raka kod dece i po tom broju Srbija je prva u Evropi. S druge strane, procenat preživljavanja mališana je za deset odsto manji nego u EU

Kakvi su standardi lečenja dece koja u Srbiji boluju od onkoloških bolesti? To je jedno od pitanja na koja bi odgovore mogla da pruži Konferencija evropskih udruženja roditelja dece obolele od raka, koja počinje danas i traje do nedelje. 

Konferencija će okupiti rekordnih 120 učesnika iz 45 organizacija iz preko 20 zemalja Evrope. Učesnici su iz medicinske struke, predstavnici roditeljskih udruženja i grupe “survajvera” (mladi lečeni od raka u detinjstvu). Govoriće se o kvalitetu života posle lečenja i dugoročnom praćenju pacijenata sa ciljem da se preveniraju neke posledice lečenja i to na primeru Slovenije koja već 18 godina ima razvijeno sistemsko praćenje bivših pacijenata. Ovo su sve značajne teme koje nadopunjuju i kampanju „Čuvaj mi mesto“ kojom Udruženje traži promenu Nacionalnog plana za borbu protiv raka, i uvrštavanje dece kao posebne kategorije i da “zajedno sa donosiocima odluka promenimo tužnu statistiku”.

Tim povodom, gošća Kažiprsta na B92 bila je izvršna direktorka udruženja "Čika Boca" Dragana Radulović, s kojom je razgovarala Suzana Trninić. 

- Niko ne očekuje da će njegovo dete oboleti od raka, ali kad se to dogodi, to vas potpuno poremeti. Nekima treba više, nekima manje vremena, da se prilagode novoj rutini. Nije da je bolesno samo dete, nego cela porodica - objašnjava Radulović složenost situacije u kojima se nalaze deca obolela od raka, ali i njihove porodice. 

(FOTO) MALA ZAJEDNIČKA MOLITVA! Isidora Bjelica na poslednjoj terapiji!

Prema njenim rečima, bolest ne bira kome će se desiti, pa porodice slabijeg imovinskog stanja postaju dodatno opterećene troškovima lečenja. 

- Borba s rakom zahteva i mnogo vremena i angažovanja, a neki ljudi čija deca obole, čak dobiju i otkaz. U tom periodu nemate vremena ni da terate pravdu, nego ste zaokupljeni time kako da se vaše dete izleči - objašnjava Radulović. 

Kod dece ne postoji preventiva kao kod odraslih, jer ne postoje neki uzroci na koje se može uticati kako bi se sprečio nastanak raka. Ipak, daleko od toga da se ništa ne može učiniti. 

- Roditelji zdrave dece treba redovno da posećuju lekara, ali i lekari treba da budu edukovani da prepoznaju simptome i tih retkih bolesti u koje spada dečji karcinom - objašnjava Radulović. 

HUMANI CRVENO-BELI! Zvezdaši posetili decu obolelu od kancera

Kada je reč o standardima lečenja dece obolele od raka, Srbija uvek zaostaje za Evropom. 

- Standard nije samo primanje citostatika. Kad počnete da analizirate evropske standarde, uviđate da od svega imamo po nešto, ali nikad sve. Socijalni radnici ne postoje, rehabilitacija tokom lečenja, dečji psiholog... - objašnjava Radulović i dodaje da se mnogi uključeni u sam tok borbe za detetovo izlečenje vode premisom “hajde da spasemo detetu goli život, a o svemu ostalom ćemo brinuti kad prežive”. 

Recimo, ne postoji zvaničan plan obuke nastavnika koji rade sa decom izlečenom od raka. 

- Uočili smo radeći sa ‘survivorima’ da nastavnici ne znaju kako da se postave u nekim situacijama. Imamo program povratka u školu i pokušavamo da i vršnjake i nastavnike pripremimo za taj korak. Naš program ne traje duže od dva školska časa, ali daje velike rezultate - objašnjava Radulović, dodajući da se tako razbijaju predrasude i deca upoznaju sa činjenicom da rak nije zarazan. 

OVO JE NAJOTROVNIJA NAMIRNICA NA SVETU Jedemo je neograničeno i dajemo deci, a izaziva rak!

- Konferencija može biti dobar uvod da se jednom nacionalnom strategijom reše mnogi problemi i da na istom mestu budu i roditelji i deca izlečena od raka i krem onkologa iz Evrope, kako bi se razmenila iskustva i kako bismo videli gde smo - kaže Radulović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17