• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alo/informer.rs

26.04.2016

16:01

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU Zika virus stiže u Srbiju!

Društvo

EPIDEMIOLOZI UPOZORAVAJU Zika virus stiže u Srbiju!

Podeli vest

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je na mogućnosti „znatnog povećanja“ broja infekcija zika virusom tokom narednih meseci i širenje tog virusa u nove delove sveta!

Sa početkom nove sezone komaraca u Evropi „mogućnost lokalnog prenošenja virusa u kombinaciji sa verovatnoćom seksualnog prenosa vodi ka znatnom povećanju broja osoba sa zika virusom i pratećim komplikacijama“, rekla je pomoćnica generalnog direktora SZO Mari Pol Kijeni na naučnoj konferenciji o virusu održanoj u Parizu.

- Sa porastom sezonskih temperatura u Evropi, dve vrste komarca za koje znamo da prenose virus počeće da kruže - sopštila je Kijenijeva i dodala da „komarci ne poznaju granice“.

ZIKA VIRUS SVE BLIŽI! U Makedoniji tromesečna beba ima sve simptome!

Dr Radmilo Petrović, naš najiskusniji epidemiolog, potvrdio je za „Alo!“ da je realna mogućnost da zika virus stigne u Srbiju.
- Trebalo bi već da se pripremimo kako bismo uspešno zaštitili stanovništvo. Bolest, za koju još nema leka, prenose dve vrste komaraca koji su tu oko Srbije - u Hrvatskoj, Grčkoj... Ti insekti ne znaju za granice i ako im bude pogodovala temperatura, oni će biti tu - upozorava taj stručnjak.

Prvi simptomi za
tri do sedam dana

Prvi simptomi se javljaju tri do sedam dana nakon ujeda zaraženog komarca i obično uključuju groznicu, osip, bol u zglobovima, crvenilo i bol u očima i mišićima, glavobolju i povraćanje. Virus ne predstavlja veliku pretnju za zdravlje odraslih ljudi, ali zato ima užasne posledice na razvoj bebe, budući da virus prolazi kroz amniotičku tečnost do ploda. U 80 odsto slučajeva žena ne zna da je zaražena.

Prema njegovim rečima, posle ovih kiša trebalo bi srediti baruštine i sve plitke stajaće vode u kojima se oni razmnožavaju polažući jaja iz kojih se izležu larve.

- Ugroženi su svi ljudi u priobalju reka, jezera i močvara. Savet je da nadležni što pre krenu sa suzbijanjem komaraca, a ni stanovništvo ne bi trebalo da sedi skrštenih ruku. Neka prazni tanjiriće od saksija ispred kuća i na terasama, burad i druge posude gde se zadržava ustajala voda. Ko još nije, neka stavi mreže na vrata i prozore. Uz to, neka ne idu nezaštićeni u prirodu. Obavezne su duge nogavice i rukavi, ali i da se namažu sredstvima koja odbijaju komarce. Posebno važi za pecaroše, koji najviše mogu da stradaju - kaže on i dodaje da upozorenja SZO ozbiljno shvatimo jer je zika opasna bolest za koju nema leka.

Inače, oko 600 stručnjaka za bolesti iz 43 države sastalo se u francuskoj prestonici da bi razgovaralo o zabrinjavajućim, ali nedovoljnim podacima o virusu zika koji hara Latinskom Amerikom i koji preti celom svetu.

BELA KUĆA U STRAHU! Za borbu protiv zika virusa 589 miliona dolara!

Uprkos obimnim istraživanjima, o virusu zika se zna vrlo malo - koliko dugo se može zadržati u ljudskom telu, stepen opasnosti od seksualnog prenosa, lista bolesti koje virus izaziva, kao i koje vrste komaraca ga prenose.

Zika virus prenosi komarac Aedes aegypti, koji je odgovoran i za širenje žute i denga groznice. Virus je otkriven u Africi četrdesetih godina, ali najviše hara Južnom Amerikom. Prema dostupnim podacima, virus se prenosi i seksualnim putem, kao i transfuzijom.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17