• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.rs/informer.rs

29.04.2016

21:29

SLUŽBENA VALUTA EVROPSKE UNIJE! Može li se bitkoinom trgovati u Srbiji?

Društvo

SLUŽBENA VALUTA EVROPSKE UNIJE! Može li se bitkoinom trgovati u Srbiji?

Podeli vest

Svetski mediji preneli su da virtuelni novac bitkoin postaje službena valuta Evropske unije. A zapravo je jedna platforma za trgovanje bitkionom dobila licencu za obavljanje platnog prometa u Luksemburgu. Time je virtuelna valuta bitkoin svrstana rame uz rame sa dolarom ili evrom

Narodna banka saopštava da je to samo licenca i da Evropska unija ne tretira bitkoin kao valutu.

Kada je Japanac Nakamoto Satoši 2009. godine pokrenuo softver sa virtuelnom valutom malo ko je sanjao da će bitkoin doživeti toliko godina. On nema gazdu, niti pokriće u zlatu ili robi, ali sve to njime može da se kupi. Bez nadzora centralnih banaka postao je valuta u kojoj se trenutno obrće pet milijardi dolara, pa njom možete da trgujete čak i na berzama.

- Trenutna cena, koliko se na tržištu kreće, jeste 450 dolara. Da bi se trgovalo bitkoinom na berzama i da bi ostvarili način da zaradite potrebna su određena sredstva da bi se ušlo u trgovinu i dosta je skuplji vid trgovine od trgovine dolarom, evrom ili običnom valutom - ukazuje ekspert za bitkoin Ognjem Langura.

Bitkoin sami možete da stvorite, ali je za to potrebno matematičko kriptografsko znanje. Sve što uradite beleži se u javnoj knjizi koju vide svi. Ova aktivnost se naziva rudarstvo, a rudari su nagrađeni provizijama i novonastalim bitkoinima.

Da bi stekli kupili ili prodali bitkoin morate da imate računar ili da to uradite virtuelno, preko berze. Kada ga zaradite njime možete da kupujete različite usluge poput turističkih ili da njime kupujete softvere sve to preko kućnog računara.

I američki reper Fifti sent prodaje pesme za bitkoine, a pojedini senatori primaju donacije u bitkoinima. Međutim, anonimnost porekla novca i nedorečenosti još ne dozvoljavaju da ga možemo nazvati novom svetskom valutom.

NEOČEKIVANI OBRT: Bitkoin službena valuta EU?

- Imamo sve veći broj objekata kompanija i investitora koje primaju i omogućavaju transakciju, čak imamo i odluku Centralne banke Luksenburga koji uslovno rečeno daje dozvolu da se tako nešto učini. Ipak, za to je potrebno da se uključi što više institucija kako bi se to zaštitio - navodi Nikola Bulajić.

Ipak Narodna banka Srbije još početkom oktobra 2014. godine upozorila - Zakon predviđa plaćanja dinarima i izuzetno devizama.

Eventualna kupovina bitkoinama deviznim sredstvima ne bi bila u skladu s propisima kojima se uređuje devizno tržište i devizno poslovanje pa, samim tim, NBS ne snosi ni odgovornost ni rizike.

Bitkoin za sada jeste virtuelni balon od sapunice ali njegova vrednost se sastoji od računarskih procesa i znanja koja zapravo stvaraju novu vrednost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slobodan

pre 7 godina

BITKOINOM je virtuelna prevara.Ko je naivan on ce da nasedne.Ali kad plati nema mu vracanja.I umesto da realno obavestimo citaoce,MI malte ne propagiramo PREVARU.To je isto sto I Dafina I J samo u drugacijem obliku ili ti ruhh.Ziveli I Hristos vaskrese.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija