• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.05.2016

14:46

KIŠA NE STAJE, REKE OPET PRETE! Evo koji delovi Srbije su VEČERAS U OPASNOSTI OD POPLAVA!

Društvo

KIŠA NE STAJE, REKE OPET PRETE! Evo koji delovi Srbije su VEČERAS U OPASNOSTI OD POPLAVA!

Podeli vest

U centralnoj, jugozapadnoj i istočnoj Srbiji tokom noći i sutra se očekuje od 20 do 50 mm kiše zbog čega može doći do izlivanja reka pa su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu aktivirali narandžasti alarm.

 

U ovom zavodu ističu da će vreme tokom dana u većem delu Srbije biti oblačno sa kišom, slabog do umerenog intenziteta dok se večeras, tokom noći i sutra očekuju znatno snažnije padavine.

- Narandžasti alarm upozorava večeras i tokom noći stanovnike jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije na mogućnost poplava dok su sutra u opasnosti Pomoravlje, istočna i jugoistočna Srbija - objašnjava Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.

Tokom nevremena na udaru će biti granice redovne odbrane od poplava na mnogim rekama.

- Na Kolubari sa pritokama, Jadru, gornjim tokovima Južne Morave, Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj, na gornjim tokovima Zapadne Morave sa pritokama, Ibru, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, Čemernici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do srede sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplava. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja - upozorava Todorović.

hidmet.gov.rs/screenshot

Narandžasti alarm znači da će vreme biti opasno pošto kiša može prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasna po ljude i životinje.

- Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - kaže Todorović.

Na opasnost od poplava upozorila je potpresednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dr Zorana Mihajlović i pozvala preduzeća i agencije iz svog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju. S obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji, Mihajlović je pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu sve plansko-preventivne mere i budu spremne da reaguju u skladu sa razvojem situacije.

Tanjug

U resoru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture su javno preduzeće "Putevi Srbije", "Koridori Srbije", železnička preduzeća "Infrastruktura železnica Srbije", "Srbija kargo" i "Srbija voz", Direkcija za železnice, Saobraćajni institut CIP, Institut za puteve, Agencija za bezbedost saobraćaja. Takođe uključuje i Aerodrom Nikola Tesla, kompanije "Er Srbija" i "JAT Tehnika", Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA, kao i lučke kapetanije, Agenciju za upravljanje lukama, Direkciju za vodne puteve, Upravu za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Upravu za transport opasnog tereta i Građevinsku direkciju Srbije.

- Od četvrtka se očekuje razvedravanje pa bi u petak, subotu i nedelju mogli da imamo sunčano vreme i temperature veće od 20 stepeni - ističe Todorović.

hidmet.gov.rs/screenshot

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija